Det vigtigste er at beslutte, hvad familien har lyst til at få ud af ferien.
Det vigtigste er at beslutte, hvad familien har lyst til at få ud af ferien. Foto: GettyImages

Staycation er den nye ferieform

Staycation er en helt ny måde at holde ferie på. Se her, hvad ferieformen dækker over, og hvem den egner sig til. 

Drømmer du om en ferie, hvor du i virkeligheden ikke behøver at rejse langt væk for at få nye oplevelser? Så er staycation måske den helt rigtige ferieform for dig! 

Staycation er en sammentrækning af stay, at blive, og vacation, ferie. Det betyder, at det er en hjemmeferie, hvor man så at sige forvandler sit eget hjem til feriestedet. Men rigtig staycation er det ikke, medmindre det føles anderledes end hverdagen, så kunsten er at foretage sig noget, der giver dagene et andet indhold.

Hvem kan holde staycation?

I princippet kan alle holde denne form for hjemmeferie, men det er især velegnet til børnefamilier og familier, hvor et eller flere af medlemmerne ikke har mulighed for at rejse på ferie. Børn elsker som regel at være hjemme og have god tid med forældrene - og god tid i det hele taget. De behøver ikke at rejse for at føle, at ferien er en velkommen forandring.

Hvor kan du holde staycation?

Det ligger i navnet, men man behøver ikke at være mere dogmeagtig, end man selv har lyst til. Hvis familien drømmer om en overnatning eller to hjemmefra i ferien, kan man jo bare gøre det.

Hvilken tid på året er bedst? 

Hele året – men i et klima som det danske giver hver årstid forskellige muligheder og begrænsninger. Sommeren er nok mest oplagt.

Hvordan holder du staycation? 

Det vigtigste er at beslutte, hvad familien har lyst til at få ud af ferien. Selvfølgelig kan man holde ferie uden nogen klar plan, men så er der en risiko for, at man hurtigt falder tilbage i hverdagen.

Følgende idéer er derfor gode at have i baghånden:

  • Vær turist i eget lokalområde

Besøg museer, og opsøg lokale aktiviteter og steder, som I ikke har oplevet sammen, eller hvor I måske ikke har været længe. De fleste børn elsker at ligge i telt i haven og lave mad over bål

  • Gourmetferien

Opsøg de gode spisesteder i omegnen eller gårdbutikkerne og de små producenter. Lav mad sammen, som er anderledes, end I ellers ville lave den. Måske som vegetarer? Eller en uge med retter fra et nyt land hver dag? Det er også en god anledning til for eksempel at spørge folk i nabolaget fra andre lande om tips og tricks til deres bedste retter. Eller hvad med jeres egen familieudgave af ‘Den Store Bagedag’, hvor I inviterer venner eller naboer ind som prøvesmagere og dommere?

  • Aktiv ferie

Her er mulighederne gode i Danmark, også i vinterhalvåret. En enkel og billig måde at være sammen på er at vandre ud på længere dagsture sammen. Det giver ro og mulighed for gode samtaler, efterhånden som kilometerne tilbagelægges. 

  • Projektferien

Skal I anlægge en køkkenhave? Eller er det børneværelsets tur til den store opgradering? Med lidt planlægning og en beslutning om, at alle skal bidrage, kan projektet blive en anden form for aktiv ferie. Sørg for opgaver til alle, også de mindste, så I er fælles om det. Stop hver dag til aftalt tid, så det ikke bliver en sur pligt, og så der også er tid til andet. Og fejr dagens fremskridt hver aften – og selvfølgelig ekstra, når målet er nået.

23. maj 2019
Mere om Ferie

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove ideer til hele familien her. 

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej, har du plads til en opvaskebalje, et tørrestativ og har du husket lys? Se med her, hvor vi har samlet alt det campingudstyr, du ikke kan undvære i hverdagen, når du skal ud og nyde livet som campist.

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...

Forsinket eller aflyst fly: det har du krav på i erstatning.

Snyd ikke dig selv for erstatning, hvis dit fly bliver aflyst eller er forsinket. Her er nogle af de ting, du kan få kompensation for af dit flyselskab. 

Forlystelsesparker i Danmark - den ultimative guide

Her er Danmarks 10 største forlystelsesparker og de bedste af sommerens andre seværdigheder for hele familien. Leder du efter sted at tilbri...

Derfor skal du prøve ferieformen glamping

Glamping er en hel speciel form for campingoplevelse, som alle burde prøve. ‘Glamping’ er en sammenskrivning af ‘glamour’ og ‘camping’, og...

Ferieformen silent retreat hitter - se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere her.

Sådan holder du familieferie uden at sprænge banken

Danmark har ry for at være et dyrt ferieland, men med lidt opfindsomhed kan du få masser af skønne lokale oplevelser med hele familien uden...

Forkæl dine smagsløg på ferien

Gastrokroer, gourmetrestauranter, madfestivaler, håndlavede lækkerier - overalt i Danmark er maden kommet i centrum for ferieoplevelsen....

Sådan pakker du bilen bedst før ferien

At få plads til alt i bilen, når familien skal på ferie, er et potentielt mareridt. Vi giver dig ti tips til, hvordan du både får plads i bilen OG en god start på turen.

Gode tips til campinglivet

Er du i tvivl om de forskellige muligheder for camping? Lad dig inspirere af disse gode tips til campingferie for enhver smag.

6 tips til den ultimative hotelferie

Læs de 6 gode tips, der vil hjælpe dig i planlægningen af den ultimative ferie for hele familie.