Skal du på en romantisk tur for to eller slappe af i fred og ro?
Skal du på en romantisk tur for to eller slappe af i fred og ro?

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har samlet alt, du skal vide for at vælge det helt rigtige spahotel, her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 29. marts 2019

Meningen med et spaophold er, at du kan sænke skuldrene og slappe heeelt af. Derfor er det vigtigt, at du vælger et spaophold med faciliteter og behandlinger, der falder i din smag. Hvert spacenter- eller hotel tilbyder forskellige former for afslapning. Nogle har store spaområder, andre fokuserer på helsende saunaoplevelser, mens andre igen har smukke udearealer med udendørs bassiner og boblebade.

Ved du, hvad du drømmer om at få ud af dine dage i selvforkælelsens tegn? Se med her, hvor vi har samlet alt, du skal vide for at vælge et spaophold, der passer perfekt til dine behov.

Hvorfor tage i spa?

Ordet ‘spa’ kan få selv den travleste til slappe af. ‘Spa’ betyder 'helse gennem vand', og vandet spiller en central rolle på alle spaophold. De varme vandoplevelser menes nemlig at have mange positive egenskaber for kroppen. Blandt andet gavner det dine muskler og led, påvirker stresssymptomer og hævninger, udrenser kroppen, styrker immunforsvaret og reducerer træthed.

Hvilket spaophold skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige muligheder, når du skal forkæle dig selv eller en du kender med et spaophold. Her er et par ting, du bør være opmærksom på i jagten på ren selvforkælelse.

To timer, to dage eller en uges spaophold?

Du kan både vælge at tage en forlænget weekend ud af kalenderen for at opnå total afslapning over flere dage, nyde en enkelt dag med overnatning på et spahotel eller blot bruge et par timer i selvforkælelsens tegn.

Samtidig findes der flere wellness-pakker, hvor du både kan tilkøbe spa og wellness, udvalgte luksus-behandlinger og endda få lækker mad på gourmet-restauranter. Hvad du bør vælge, afhænger både af din tid, dine behov og din pengepung.

Romantik i luften? Find et spaophold for to

Ønsker du en romantisk tur, hvor dit parforhold er i højsædet, eller drømmer du om at tage en tur med din ven, søster eller veninde, tilbyder mange spahoteller specielle oplevelser for to. Her handler det blot om at undersøge, hvilke muligheder de forskellige spacentre har, og hvad der passer bedst til dine ønsker.

Børnevenligt spaophold

De fleste spacentre har plads til alle. Der er dog nogle steder, der er forbeholdt voksne, mens andre er meget børnevenlige. Derfor er det en god idé at undersøge, hvilken spa der passer bedst til dine ønsker, så der ikke opstår problemer dér, hvor du burde slappe allermest af.

Book på forhånd eller kom uanmeldt?

De fleste spahoteller tager imod gæster året rundt. Nogle steder skal du dog booke dit ophold i forvejen, mens du andre steder kan hoppe uanmeldt ind til et par timers velvære.

Hvilke spabehandlinger passer til dig?  

Et spahotel tilbyder ofte massage, scrubs, ansigtsbehandlinger, indpakninger og forskellige manicurer, som du kan tilkøbe både før afrejse og under dit ophold. De individuelle behandlinger er dog populære, og du er kun sikker på at få dem, du virkelig gerne vil have, hvis du studerer tilbuddene derhjemme og booker, før du ankommer.

De forskellige spafaciliteter såsom saunaer, bassiner, boblebade og dampbade er faste dele af spahotellet. Når du skal vælge det rigtige sted, er det derfor vigtigt at tænke over, hvilken slags spa og hvilke spafaciliteter der passer bedst til dig.

Spa findes med mange slags saunaer

Der findes næsten ikke noget bedre end følelsen af at blive varmet helt igennem - og det er lige præcis, hvad en sauna kan. Der findes dog flere slags saunaer, der giver meget forskellige oplevelser. De mest almindelige saunaer, som man finder på spacentre, er blandt andet den infrarøde sauna, den finske sauna, saunagus og soft sauna. Den største forskel på de fire er, hvilken varmepåvirkning, du bliver udsat for.

Finsk sauna

Den finske sauna er varm! Typisk sidder man i et lille rum, som er opvarmet mellem 70-100 grader. Der er dog store temperaturforskelle i rummet, hvor der under loftet oftest er 90 grader, mens der ved gulvet er 30-40 grader. Luftfugtigheden i rummet er generelt omkring 20 procent. Normalt skifter man mellem sauna og koldt vand omrkring 2-4 gange for at få den optimale effekt af oplevelsen.

Infrarød sauna

I modsætning til den traditionelle finske sauna, hvor varmen føles hård mod huden, vil du i en infrarød sauna mærke behandlingen på en mere behagelig og nænsom måde. Selve luften føles ikke varm, men varmeeffekten er høj, når strålerne rammer huden. Den elektromagnetiske stråling, som en infrarød sauna udsender, er den samme type stråling som solen. Derfor varmer strålerne helt i dybden, hvilket giver øget blodcirkulation, løsner stive led og muskler, giver smertelindring, er godt ved fibromyalgi og reducerer stress og træthed.

Saunagus

Saunagus er aromaterapi, der foregår i en sauna. Ved saunagus hælder man vand eller is blandet med æteriske olier på saunaens glohede sten. Blandingen fordamper og spredes i rummet, hvor et håndklæde typisk bliver svunget, for at give en større optagelse i kroppen. Effekten af saunagus kan blandt andet være udrensning, forbedret immunforsvar og sænkning af blodtrykket.

Soft Sauna

En soft sauna er til dig, der ikke bryder dig om høj varme. En soft sauna er nemlig en mild sauna på 50–60 grader, som på bedste vis kombinerer saunaens og dampbadets fordele.

Mineralsauna

I en mineralsauna befinder du dig i et 40-50 grader varmt og tørt rum beriget med stærkt saltholdige mineraler. Når du indånder den saltholdige luft, opnår du terapeutiske effekter, som især har en positiv virkning på dine luftveje.

Spabade

Du kan for alvor slappe af i spa- og boblebadene, der i dag primært bliver brugt til forkælelse. De varme temperaturer får kroppen til at falde til ro, mens den bliver plejet med bade og olier. De fleste spacentre har store områder med pragtfulde spabade, men det er meget forskelligt, hvordan de ser ud, og hvilke specielle effekter de har.

Spa med dampbad

Under et dampbad åbner dampen hudens porer, hvilket hjælper huden med at udskille affaldsstoffer. Men et dampbad er ikke bare et dampbad. Der findes nemlig både det klassiske dampbad, der har op til 100 procent luftfugtighed, og et dampbad, hvor der er tilført velduftende urter. Her handler det om at se, hvad de forskellige spacentre tilbyder.

Spa med flere bassiner

Normalt tilbyder spahotellerne mange forskellige slags bassiner, du frit kan hoppe i. Typisk kan du finde et udendørs bassin, der lader dig nyde de smukke naturomgivelser, et koldtvandsbassin, der med sine 15 grader er dejligt efter sauna eller dampbad, et varmtvandsbassin, hvor du kan lade musklerne løsne op i 41 graders varmt vand og et kneipp-anlæg, som er et vandløb med forskellige typer sten. Her kan du gå en tur, for at stimulere blodomløbet i dine fødder.

Yoga og træning på spaopholdet 

Et spaophold har mange spændende tilbud, og mange steder kan du melde dig til alt fra fitness, yoga og dans til gymnastik og foredrag. Pas på du ikke melder dig til for mange ting, så du slet ikke får slappet af. Udvælg kun det, der betyder noget for dig at være med til.  

12 fantastiske spophold i Skandinavien

Du behøver ikke rejse langt væk for at opnå total nydelse og afslapning. Du kan sagtens finde en række skønne spaophold her i skandivanien. Mange har utrolige beliggenheder med udsigt over skove og fjorde, mens andre fuldender den naturlige oplevelse ved at bruge mineralrigt vand fra naturlige kilder eller salt fra naturlige saltsletter. Her har vi fundet 12 bud på de mest fantastiske spahoteller i Skandinavien

29. marts 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Ferie

Nu kommer frosten: Sådan sikrer du sommerhuset

Salget af sommerhuse er steget markant i 2020, og de mange nye sommerhusejere går nu deres første vinter i møde. Læs mere om, hvordan du kan gøre sommerhuset klar til vinterens kulde og frost her.

Pas på smitten: Sådan kommer du sikkert gennem efterårsferien

Hvad skal man lave i en coronaramt efterårsferie? Sundhedsstyrelsen kommer nu danskerne til hjælp med inspiration til aktiviteter, som både...

Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og...

Genialt trick: Sådan sparer du kassen på sommerhusleje

Hvis du skal opleve andre kroge af Danmark denne sommer, så skal du sikkert også leje et sommerhus. Der er nemlig mange penge at hente ved at leje et sommerhus, hvis du kender denne finte for at opnå optimal udbytte.

Danske dyreparker - den ultimative guide

Skal du holde ferie i Danmark i år, så forkæl dig selv og familien med en tur til en af de danske dyreparker eller zoologiske haver. idenyt...

Friluftsferie i Danmark? Tre gode råd til weekendturen

Mens nætterne hastigt bliver lysere og dagene længere, er højsæsonen for vandreture og overnatninger i den frie natur over os. Danskerne...

Det er ikke forbudt at tage i sommerhus i påsken - men pas på!

Påsken nærmer sig, og det tyder på at den traditionsrige tid, bliver markant anderledes end den måske plejer at være. Mange danskere tager i sommerhus i påsken, men hvordan er reglerne? Læs med og få opklaret om du kan tage i sommerhus.

Gør bilen klar til skiferie: Sådan styrer du uden om ulykker og...

Julen og nytåret er forbi, og de første sneglade danskere har allerede sat kurs mod den årlige skiferie. Men inden du sætter dig i bilen,...

Derfor skal du holde juleferien i Sverige og Norge

Lige nu er den svenske og norske krone under pres - og det gør det billigere at være dansk turist i vores nabolande.

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove ideer til hele familien her. 

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej,...

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekenden eller nyde en længere ferie med masser af hygge og afslapning.

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...

Derfor skal du prøve ferieformen glamping

Glamping er en hel speciel form for campingoplevelse, som alle burde prøve. ‘Glamping’ er en sammenskrivning af ‘glamour’ og ‘camping’, og...