Foto: Claus Starup

Smagen af istid, stor kultur – og sprøde gulerødder

Odsherred er landets første UNESCO Global Geopark, fordi landskabet fortæller en unik historie om Danmarks tilbliven. Odsherred nydes bedst ude i det bakkede landskab og fra de blide, børnevenlige strande eller fra en restaurant eller gårdbutik med friske, lokale madvarer.

Af: Carsten G. Johansen, 19. januar 2017

Odsherred er et helt specielt sted at slappe af, lade batterierne op og blive inspireret.

Det er sikkert derfor, at området rummer landets største koncentration af fritidshuse. Det er sikkert også derfor, at kunstnere som digteren Holger Drachmann sammen med landskabsmalerne Wilhelm Kyhn Theodor Philipsen tilbragte deres ferier i Rørvig, før de fik øje på Skagen endnu længere borte.

Men Odsherred er også fyldt med andre historier. Ikke mindst historien om, hvorfor Danmark blev til: Hvorfor landskabet ser ud, som det gør, men også hvorfor landet er ét stort spisekammer med sin meget frugtbare jord og sit milde klima.

Global Geo – hvad for en park?

I Danmark er vi ikke altid gode til at få øje på de ting, hvor vi er bedre end andre. Men heldigvis har UNESCO gennem de seneste år fået lanceret et nyt koncept for unikke steder i verden, og da de første 120 Unesco Global Geoparks blev godkendt i november 2016, var Odsherred på listen som eneste danske destination.

Den geologiske årsag er områdets imponerende spor fra den seneste istid for ca. 17.000 år siden. Men for at blive Global Geopark skal der også fremvises kulturelle højdepunkter, kunstnerisk inspiration og produktion af råvarer i højeste kvalitet – heldigvis tre områder, hvor det nord-nordvestlige hjørne af Sjælland markerer sig stærkt.

I år er første år, Odsherred skal vise turisterne rundt i en UNESCO Global Geopark, og udgangspunktet kan f.eks. tages ved Odsherredsbuerne. De tre højdedrag er skoleeksempler på randmoræner fra istiden.

En ny, certificeret kvalitetsvandresti – Højderygstien – er netop indviet, og herfra får gæsterne et enestående vue over de geologiske forhold, samt landskabets fascinerende skønhed. Højderygstien går indtil videre 7 km over Vejrhøjbuen, men med tiden vokser stien til ca. 40 km og kan bruges til hele weekendture.

Plantemusik og gode historier

Global Geopark Odsherred er stadig ved at blive løbet i gang, og der vil i de kommende år spire mange flere tilbud frem. De aktiviteter, der allerede er godt i gang, kan med fordel opleves i forbindelse med Geopark Festival i dagene 28.-31. juli. 130 forskellige arrangementer, som alle har relation til et af geoparkens fire dimensioner: Geologi – kunst – kultur – råvarer. Mange arrangementer har flere på samme tid.

– Under festivalen er en masse lokale indbyggere og firmaer involveret, og der er en række usædvanlige tilbud. F.eks. kan man under vandring på Højderygstien lytte til plantemusik ved foden af Maglehøj, hvor planternes vibrationer ved hjælp af fine elektroder er omsat til toner. På stranden ved Klint kan man møde kunstneren Udo Leis og lære, hvordan man bygger sten-søjler ud fra metoden stone-balancing. En tradition ved Klintebjerg, forklarer Helle Nordgaard, presseansvarlig for festivalen.

Stensøjler på stranden ved Gniben og Klintebjerg – workshop i disciplinen stone-balancing ved Klint. (Foto: Claus Starup)

 

Andre eksempler på de gode historier i Geopark Odsherred er naturvejleder Jørgen Stoltz' vandreture med indsamling af vilde urter, som ved turens afslutning indgår i deltagernes fælles måltid. Der er også særlige udflugter, hvor geolog Jacob Walløe fortæller om geoparkens fem højdepunkter.

– Nogle af aktiviteterne bliver også tilbudt resten af året, når der ikke er festival, og resultatet er altid det samme: Der er rift om pladserne, fortæller Helle Nordgaard.

8Det er heller ikke festival, når 10.000 mennesker hvert år besøger Ovnhus Kunsthåndværkermarked, samtidig med at Nykøbing Sjælland afholder Fødevarer I Odsherred-messen. Men det er jo alligevel en vigtig del af forklaringen på, hvad Geoparken har at byde på.

Lokale fødevareproducenter har samlet et flot udvalg i butikken Lokalkompagniet i Nykøbing, eller man kan vælge den eksklusive løsning med middag på det smukke Dragsholm Slot. I gårdbutikker eller vejkantboder kan man finde smagsprøver på NOMA's foretrukne gulerødder fra Lammefjorden – helt friske og den sprødeste smagsoplevelse, som man ikke kan forlade Odsherred uden at have prøvet. Lammefjordens unikke jordbund, som giver afgrøderne deres specielle topkvalitet, stammer naturligvis også fra istiden for 17.000 år siden.

På Højderygstien når du frem til Geokids-maskerne i landskabet ved shelterpladsen i Veddinge shelter. (Foto: Claus Starup)

 

Strande og masker

Odsherred er altså et unikt landskab – det siger næsten sig selv i kommunen med flest sommerhuse i Danmark, 26.000. For Odsherreds vidunderlige strande er naturligvis et af de allerstørste trækplastre. Børnefamilier valfarter til området i alle de lune måneder, fordi det bare er et dejligt, børnevenligt område.

Og hvis børnefamilierne beslutter sig for at lave en anderledes udflugt, end de plejer, skal det være til det storslåede kunstprojekt GeoKids ved shelterpladsen i Veddinge, hvor Højderygstien er nået til. Den lokale kunstner og iværksætter Martin Nybo står bag ideen, der har givet afsæt til, at alle kommunens børn skaber deres egne masker ud af det lokale istidsler. Der er indtil videre produceret og brændt mere end 1.100 masker, som er udstillet på en stor eng.

Når projektet er afsluttet, er der 4.000 masker i alt – et fascinerende og i princippet uforgængeligt værk. Bag på hver maske sidder en QR-kode, som giver de besøgende adgang til en film med barnet, der lavede masken.

Odsherred byder også på andet en geologisk istidsnatur – her er også skønne strande, som mange børnefamilier nyder. (Foto: John Olsen VisitOdsherred)

 

Sommerland Sjælland

Familiesjov er også i centrum i Odsherreds største attraktion målt i årlige besøgende, Sommerland Sjælland. En park med sjov for børn i alle aldre – ikke mindst det store vandland. I de senere år har man også arbejdet med en række nyskabende digitale løsninger, hvor gæsterne med en SMS kan sprænge kanonslag i kanosøen eller sende foder til de firbenede beboere på kaninøen. Og hvis du ikke lige kan hitte ud af det med mobilen – så bed et af børnene om at hjælpe dig!

Om vikingetogt til Rørvig

En af Odsherreds bedst kendte og mest inspirerende destinationer er Rørvig – den smukt beliggende badeby, hvorfra Klaus Rifbjerg i sit sommerhus sprøjtede romaner og kritiske kommentarer ud over landet. Og hvor Jussi Adler-Olsen i dag udtænker foruroligende krimiplot.

Besøger du Rørvig uden forfatterplaner, kan du vælge perioden 24.-29. juli, hvor byen er mål for det årlige vikingetogt, som danner ramme om en livlig markedsaktivitet omkring havnen.

19. januar 2017 Carsten G. Johansen
Mere om Sjælland og Lolland/Falster