Foto: VisitNordjælland

Den danske Riviera – lige uden for København

Nordsjælland har de dejligste strande – som perler på en snor med charmerende feriebyer som festligt vedhæng. Du kan vandre i den smukke natur, nyde friske lokale specialiteter på tallerkenen – og tage toget ind til storbyen København på en times tid.

Af: Carsten G. Johansen, 19. januar 2017

At være eller ikke være … på ferie.

Tilgiv klicheen, men den kan være svær at komme udenom, når du rejser til Nordsjælland for at koble af fra hverdagen og arbejdspresset. Det gælder ikke kun, hvis du lader dig lokke af Shakespeare-festival og Hamlet på Kronborg – verdens ældste tradition for Shakespeare-opsætninger, der i år har 200 års jubilæum. I 2016 – 400-året for den britiske mester-dramatikers død – er programmet på Kronborg som altid sprudlende med indslag for både voksne og børn.

At være på ferie kan handle om kulturoplevelser, du ikke altid har energi til i resten af året. Men ferie handler først og fremmest om at lade sig fylde med indtryk og oplevelser, der kaster lys over tilværelsens positive sider.

Her finder du næppe en mere velegnet egn i Danmark end den sjællandske nordkyst, som har taget imod turister i århundreder. De vidunderlige sandstrande med en mild brise fra Kattegat og gåafstand tilbage til den charmerende gamle fiskerby, som giver stranden sit navn – hvad enten det er Hornbæk, Gilleleje eller et af de andre ”lejer”: Tisvildeleje, Liseleje, Rågeleje. Og alle strækninger derimellem.

Luksus, royale haver og vintønde-huse

I Nordsjælland er de gode til at tage imod gæster, og der er kreeret en række pakkeløsninger, som hver for sig tilbyder et koncentrat af de lokale vidundere.

Entré til Shakespeare Festival på Kronborg kan kombineres med overnatning på eksempelvis kunsthotellet Konventum eller strandhotellet Marienlyst i Helsingør, hvor man også kan nyde en tur igennem den autentiske og velholdte bymidte eller besøg i de charmerende havnemiljøer.

Hvad er mere oplagt end at se Shakespeare på Kronborg? At være eller ikke være – tilbud er der nok af. (Foto: VisitNordjælland)

I den eksklusive ende tilbydes ”Luksus Getaway” på nordkystens måske mest traditionsrige bade- og fiskerby Hornbæk – to dages overnatning med morgenmad og tre-retters middag på badehotellet Hornbækhus samt wellness i Ilse Jacobsens Kurbadet.

En anden fornem oplevelse er Kongernes Nordsjælland. De mange slotte og royale haver f.eks. Frederiksborg Slot og Barokhaven, velegnet til picnic, gerne suppleret med besøg i klosterhaven i Esrum, kan udforskes med udgangspunkt i den nyrenoverede Fredensborg Store Kro.

Og endelig kan hele familien få et par usammenlignelige dage som beboere i deres egen vintønde – de nye fjordhytter ved havnen i Hundested, som er bygget af naturmaterialer og formet som enorme vinfade. Billet til Sandskulpturfestivalen, som løber over hele sommeren på stranden ved Hundested, er inkluderet i billetten.

Se flere pakkeløsninger på visitnordsjaelland.com.

Det danske kunstmuseum Louisiana kan altid prale af en formidabel udsigt, men som regel er der også masser af gode udstillinger på programmet. (Foto: VisitNordjælland)

Ilse Jacobsen anbefaler

Den kendte designer og iværksætter Ilse Jacobsen er indfødt nordsjællænder og har som tidligere nævnt stået bag det nyåbnede Kurbadet i sin hjemby Hornbæk. Ilse Jacobsen elsker Hornbæk, hvor hun har boet hele sit liv, og hun anbefaler alle turister at besøge de hvide sandstrande på en sommerdag, som får badebyens afslappede atmosfære til at folde sig ud i fuldt flor.

Designeren peger også på Louisiana – ”verdens bedst beliggende museum for moderne kunst” – som et uomgængeligt udflugtsmål. Og så har hun et særligt tip til gæster, der besøger Nordsjælland for første gang:

– Rudolf Tegners Museum og Statuepark er et skønt sted på alle tider af året. Med sin skulpturpark er det også et oplagt sted at tage picnickurven med, siger Ilse Jacobsen, der også peger på Kulturværftet og Museet for Søfart i Helsingør som kulturelle perler, der er oplagte udflugtsmål i hendes hjørne af Danmark.

Nyd Den Danske Riviera fra cyklen – der er ikke langt mellem perlerne eller udsigten til vandet. (Foto: VisitNordjælland)

Projekt Tisvildevejen – vandring er en af tidens turismetrends

Turister bliver mere og mere aktive i disse år, og vandring er en af de aktiviteter, som har særlig fremgang.

Projekt Tisvildevejen er en pilgrimsvandring, der følger samme stier som munkene benyttede i Middelalderen og er tilrettelagt ad de smukkeste strækninger i Nordsjælland. Projektet er skabt i samarbejde mellem frivillige og lokale, mindre virksomheder, som venter i hver by for at tage imod de vandrende. Tisvildevejen er en strækning på ca. 60 km, der tilbagelægges i løbet af fire dage. På en del af turen er der guide med.

Projekt Tisvildevejen koster 2600 kroner inklusive mad og overnatning under forholdsvist simple forhold i lokale hølofter eller lignende. Se meget mere her.

Riviera på cykel

Oplev også Den Danske Riviera på cykel – noget især de britiske gæster gør i stor stil og som er blevet vældigt populært. Det er nemt at transportere sig rundt på cykel, og afstanden er ikke stor mellem oplevelserne.

19. januar 2017 Carsten G. Johansen
Mere om Sjælland og Lolland/Falster