Foto: VisitAarhus

Derfor er Aarhus hip!

Aarhus har siden starten af året fået international anerkendelse. Først på New York Times liste over steder at besøge i 2016, og for nylig fik byen andenpladsen over de hotteste destinationer i Europa. Men hvorfor er hovedstadens lillebror blevet så populær?

Af: , 19. januar 2017

Aarhus er en by i udvikling og trods sin lille størrelse på 330.000 indbyggere, er byen den første halvdel af året kommet på flere internationale læber. I starten af året fik Aarhus en 13. plads på New York Times ”52 Places to Go in 2016” og i maj måned kom byen på andenpladsen på Lonely Planets liste ”Best in Europe 2016.”

Direktør hos VisitAarhus, Peer H. Kristensen, giver sit bud på, hvorfor Aarhus er blevet så populær:

– Aarhus er en by, der tør. Vi tænker stort og gør nogle ting, der ellers ikke hører hjemme i en by af den størrelse. Når vi udvikler byen, lægger vi et internationalt lag over fra start, siger Peer H. Kristensen.

Den Gamle By tiltrækker turister

Den attraktion, der især trækker turisterne til Aarhus, er museet Den Gamle By, der ligger i Centrum. Her kan du opleve din egen, dine forældres og dine bedsteforældres historie. I maj modtog de som det første museum i Danmark den eftertragtede europæiske museumspris The Luigi Micheletti Award. Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn er utroligt beæret over prisen.

Den Gamle by består af 74 historiske huse fra Christian IVs tid – over H.C. Andersen – og helt op til Velfærdsdanmarks udfoldelse i 1974. F(oto: VisitAarhus)

Det er en stor international anerkendelse af det arbejde, vi gør. The Luigi Micheletti Award kan sammenlignes med De Gyldne Palmer i filmbranchen eller Premier League i fodbold, siger Thomas Bloch Ravn.

Thomas Bloch Ravn fortæller, at det især er museets nytænkning, der har resulteret i den fine pris. Som det eneste sted i verden viser de Velfærdsdanmarks udvikling, som ikke mindst kommer til udfoldelse i 1970’er-bydelen, der bl.a. giver indblik i et kollektiv. Da udstillingen åbnede, blev fire nutidsunge inviteret derind og bo i en uge, hvor museumsbesøgende den sidste weekend kunne møde de unge og høre om deres oplevelse med at leve som kollektivister uden elektronik.

Da Den Gamle By havde en udstilling om hjem, inviterede de en hjemløs ind i bydelen, som folk kunne besøge. Og frem til foråret 2017, kan du opleve et somalisk hjem anno 2016, der giver et indblik i et somalisk liv i Danmark.

På den måde forsøger Den Gamle By at bane nye veje inden for museumsverdenen og gøre udstillingerne vedkomne. 

– Et museum skal gerne få dig til at tænke over dig selv, din tilværelse og din egen tid. Og det er det, vi prøver på. Det er ikke en udstilling, hvor folk skal tysses på og ikke må røre ved noget. De skal tage del i udstillingen. Vi tror på, at når man har en positiv og morsom oplevelse, så er sindet mere åbent for den historiske information, den eftertanke og den inspiration, der ligger i et museumsbesøg, siger Thomas Bloch Ravn.

Alt inden for gåafstand

Selvom Aarhus tænker stort, er det stadig en lille by. Men det er en del af charmen, mener Peer H. Kristensen.

– Det, turisterne især sætter pris på ved Aarhus, er kompaktheden. Lige meget, hvilket hotel du tjekker ind på i centrum, kan du gå rundt til de mange oplevelser, siger Peer H. Kristensen.

Latinerkvarteret har mange hyggelige butikker med tøj og brugskunst, der ikke kan fås andre steder. (Foto: VisitAarhus)

Fra Banegården og citycenteret Bruuns Galleri og helt op til Store Torv ved Aarhus Domkirke strækker det 850 meter lange strøg sig, der er oplagt til en god shopping-tur. Ved Domkirken ligger det brostensbelagte Latinerkvarter, der er det ældst bevarede kvarter i byen. Kvarteret opstod i slutningen af 1400-tallet. Det er især her, du finder de gode unikabutikker, der er et slaraffenland af beklædning og brugskunst. Kvarteret huser også hyggelige caféer og restauranter.

Er det mere den gastronomiske mad, der lokker, ligger restauranterne Gastronomé og Substans midt i byen, samt Frederikshøj lidt uden for centrum. De har alle en Michelin-stjerne.

Det er også muligt at opleve Michelin-kvalitet uden at blive ruineret. Restaurant Pondus, der ligger ved åen, og Restaurant Hærværk på Frederiks Allé har begge en Michelin Bib Gourmand, der er den mere folkelige udgave af Michelin, som de fleste har råd til.

Den kulturelle puls

Rundt i byen kan Aarhus fotoikon, Your rainbow panorama, ses flere steder. Det gør det nemt at finde hen til ARoS Kunstmuseum. Museet har klassiske udstillinger, men præsenterer også moderne og mere provokerende udstillinger. På nederste etage sidder Boy, der er en 4,5 meter høj skulptur på små 500 kg. Han ser virkelighedstro ud helt ned til fingerspidserne.

Hvis du bevæger dig lidt uden for Aarhus til Højbjerg, finder du MOMU – det nye Moesgaard Museum. Museet giver mulighed for at træde direkte ind i vikingetiden, møde Gravballemanden og lege forsker i MOMU-lab. Frem til den 11. september kan den særlige Gladiator-udstilling opleves, der giver et indblik i hverdagen for Colosseums helte.

Nede ved Aarhus havn ligger Skandinaviens største offentlige bibliotek, Dokk1. Ud over bøger og aviser i alle afskygninger, er der en udfordrende legeplads, mulighed for en god kop kaffe eller sandwich og en helt fantastisk udsigt over havnen. Og så kan man parkere i Europas største automatiske parkeringsanlæg neden under, hvor man forlader bilen, før den sænkes ned og parkeres i anlægget.

I bunden af ARoS sidder Boy og skuler til museumsgæsterne. (Foto: VisitAarhus)

Aktiv by ved vandet

Langs vandet ligger også bydelen Aarhus Ø, der fortsat er i udvikling. Her knejser Isbjerget og Lighthouse, der begge er arkitektoniske boligbyggerier, og inden for de næste tre år kommer byggeriet AARhus også med i rækken.

Bydelen byder også på den hyggelige ø-have, der er Danmarks største byhave og trækker de grønne fingre ind i den pulserende bymidte. 

Hvis du vil opleve den lille by med de mange oplevelser, kan du se mere her.

19. januar 2017
Mere om Østjylland