Der er gode muligheder for fysisk udfoldelse på ferien i Nordjylland - Rold Skov egner sig godt til en mountainbike-tur.
Der er gode muligheder for fysisk udfoldelse på ferien i Nordjylland - Rold Skov egner sig godt til en mountainbike-tur. Foto: Visit Rebild

Hold ferie i Nordjylland - få overblik over de gode seværdigheder

Nyd Nordjylland med ture i Danmarks største skov, Rold Skov, besøg Gasmuseet i Hobro, gå under jorden i Thingbæk Kalkminer, og udforsk havets liv på Nordsøens Ocenarium i Hirtshals.

Naturoplevelser i Rold Skov og Lille Vildmose

Rold Skov er det største samlede skovområde i Danmark – den breder sig over 80 km2 mellem Skørping og Arden, og den rummer mange naturoplevelser og aktivitetsmuligheder.

Den oprindelige skov havde mange bøgetræer og moser, men i slutningen af 1800-tallet blev der plantet en del gran- og fyrretræer, så skoven i dag er meget varieret. Særligt omkring Rebild Bakker er landskabet meget kuperet med gamle krogede træer.

De historiske røvere i Rold Skov

Oplev Rold Skov til fods ved at følge de ruter, der er markeret i Naturstyrelsens folder for området. I folderen finder du også fortællingen om de historiske røvere fra Rold, og du kan lægge vejen forbi jordfaldshullet Røverstuen, hvor røverne overfaldt deres ofre.

Oplev skoven på cykel, hest eller i kano

Skal der mere fart over feltet, kan du også opleve skoven på cykel eller på hest, sejle i kano på Lindenborg Å eller fiske i Mossø og Store Økssø (her kan du også tage dig en dukkert fra badebroen). I løbet af året er der masser af arrangementer og guidede ture – du finder alle links og kontaktoplysninger til at planlægge din tur på naturguidenhimmerland.dk

Lille Vildmose og besøgscentret

I den østlige del af området ligger Lille Vildmose, der er den mest velbevarede højmose i Nordvesteuropa. Der er et besøgscenter, som har en flot indendørs udstilling med aktiviteter for børn og en ørnesimulator.

Omkring 30 km vest for Rold Skov er der også gode naturoplevelser - tjek Naturkanon for Vesthimmerlands Kommune

Besøg Nationalpark Thy

Nationalpark Thy ligger tættere på dig, hvis du er på ferie i den vestlige del af Nordjylland. Har du aldrig oplevet naturen dér, så und dig selv det. Den er noget helt specielt – selv i bil er turen fra Klitmøller til Hanstholm en særlig naturoplevelse, fordi landskabet og lyset er påmindelser om en helt anden og mere kraftfuld og fængslende verden.

Hvis du er vant til den vestjyske natur, så prøv at tjekke nationalparkens hjemmeside, og find inspiration til nye gåture i området.

Gå under jorden i Thingbæk Kalkminer

Foto: Visit Aalborg

Kalkminerne inviterer dig indenfor under jorden. Udover den helt specielle fornemmelse med stilheden, køligheden og hulefornemmelsen, byder Thingbæk Kalkminer også på kunst. To af Danmarks anerkendte billedhuggere fra det 19. århundrede – Anders Jensen Bundgaard og Carl Johan Bonnesen – har nemlig lavet figurer, der er placeret rundt omkring i minen.

Kalkminen ligger i Skørping ved foden af Rebild Bakker og er åben de fleste dage i april til oktober.

Kalkvægge, kunst og stearinlys skaber stemning

Der har været egentlig minedrift i Thingbæk Kalkminer fra 1926 til slutningen af 1940'erne, og kalken blev brugt til mørtel og bygningskalk. Kombinationen af de rå kalkvægge og billedhuggernes figurer skaber en unik stemning. Et par gange om året bliver stemningen endnu mere unik – nemlig i påsken og i julen – fordi der er lysfest i Thingbæk Kalkmine, hvor tusindvis af stearinlys er tændt.

Tjek de nøjagtige datoer på kalkminens hjemmeside

Gasmuseet i Hobro

Foto: Gasmuseet
Foto: Gasmuseet

Tag et smut på Gasmuseet i Hobro, hvis du vil bruge ferien på at lære noget nyt. Museets udstilling om gas forener det historiske med nutiden. Gassen gjorde for alvor sit indtog i Danmark i slutningen af 1800-tallet , hvor den især blev brugt til belysning. Siden blev den brugt som flaskegas til husholdning og i dag er gas primært udbredt som naturgas til opvarmning af huse.

Udstilling der vækker minder

Museet rummer udstillingen ”Da farmor var ung”, der viser ting og husholdningsapparater fra 1950´erne til 1980´erne og er særlig oplagt til oplevelser på tværs af generationer. Bedsteforældre vil helt sikkert opleve en masse minder dukke op, som er sjove at fortælle videre. Museet ligger i den gamle gasfabrik (fra 1898) på havnen i Hobro, så den industrielle stemning er bevaret.

Nordsøen Ocenarium bringer dig tæt på livet i havet

Foto: Ocenarium

Akvarier i kæmpeformat er den ultimative måde at komme helt tæt på livet i havet. Stå ansigt til ansigt med sæler, sild og de store klumpfisk Andre, Erik Motor og Hamlet kun adskilt af en (solid) glasvæg. Nordsøen Ocenarium i Hirtshals består af forskellige hav-landskaber genskabt: bl.a. molen i Hirtshals, Doggerbanke, Norske Renden og sælkolonien i Limfjorden og det åbne hav.

Se vraget af forlist fiskekutter

På havet er det naturens kræfter, der bestemmer, og mange fiskekuttere er forlist gennem tiderne – derfor kan du også se et af vragene, nemlig skibet Stornoway. Det er bygget ind i akvariet på en helt speciel måde med små kighuller, som du kan stikke hovedet op i og se livet omkring et vrag nedefra, som om du selv var i vandet.

Nordsøen Ocenarium kan opleves ved at gå rundt på egen hånd og suge til dig af informationerne på skiltene undervejs eller du kan deltage i en af de mange aktiviter, fx bygge en mole.

Nordsø Akvariet er et alternativ til Ocenarium

Nordsø Akvariet i Nørre Vorupør er også et besøg værd, hvis du synes køreturen til Hirtshals er for lang, men stadig gerne vil opleve et akvarium. Det er ikke lige så stort som Ocenarium, men du kan sagtens få en lille times tid til at gå. Der er også røre-bassiner, hvor du kan klappe en rødspætte, og en tunnel hvor fiskene svømmer omkring dig.

Tag en gåtur i Vorupør

Efter besøget på akvariet, så tag en gåtur ud på molen. Den bringer dig helt tæt på havets kræfter, men vær opmærksom på skiltene, der fraråder ophold på molen i voldsomt vejr.

Gangsti i Klitmøller

En lidt mere rolig gåtur langs vandet, kan du snuppe dig i Klitmøller – ca. 15 km nord for Vorupør – hvor der er lavet en bred sti i beton langs ”havnen”. Stien ligger en del højere end vandet, så det føles trygt nok, selvom det blæser. Stien er kørestolsvenlig og har også skateboard-bane.

Kilder: Rebild Turistbureau, visitnordjylland.dk, Visit Denmark og danmarksrejsen.dk

Få mere inspiration til ferie i Danmark her

24. januar 2013

Andre oplevelser i Nordjylland


  • Fårup Sommerland åbner for en ny forlystelse 5. juni 2013. Det er Orkanen, som er en rutsjebane, der når nye højder – fra syvende sals højde til en undervandstunnel.

  • Skagen er på mange måder toppen af Danmark – med lyset og det livlige café- og restaurantliv om sommeren og ikke mindst selve naturen og Grenen. Vil du opleve Grenen på en lidt ny måde, kan du finde en båd og se toppen af Danmark fra søsiden. Læs mere på Skagen By- og egnsmuseums hjemmeside

  • Ravmuseum i Sæby – oplev ravsliberens overdådige samling af rav i alle afskygninger.

  • Find mere inspiration på Visit Nordjylland
Mere om Nordjylland