Foto: Jørn Deleuran

Vestjylland har et væld af oplevelser

Vestjylland er en populær destination for turister, der vil holde ferie uden for storbyerne. Her er det især de mange oplevelser og de store arealer, der tiltrækker. Vil man nyde de vestjyske omgivelser, er det oplagt at tage en tur rundt om Ringkøbing Fjord, hvor man kan opleve alt fra Vesterhavet og klitter til Stauning Whisky og Skjern Enge med trækfærger.

Af: , 19. januar 2017

Ro og albuerum – det er, hvad en ferie ved Vestkysten kan byde på. Naturen er rå, og du kan opleve alt fra strandenge, klitter og hedesletter til frodige ådale og landbrugsmarker. Flere og flere har fået øjnene op for Vestkysten som en feriemulighed. I 2015 havde Destination Hvide Sande, som udgør Ringkøbing-Skjern Kommune, i alt 2,9 millioner overnatninger i feriehuse. Det gør dem til den kommune i Danmark med størst feriehusudlejning. Men hvorfor er området så populært?

Fjorden rundt

Luften er ren og støjniveauet er helt i bund. Sådan er det de fleste steder rundt om Ringkøbing Fjord, som ligger helt ud til Vesterhavet. Området giver plads til fordybelse, og rundt om fjorden er der et væld af oplevelser, som flere og flere er blevet nysgerrige på.

Kommunikationsmedarbejder Tina Berger Jeppesen fra Ringkøbing Fjord Turisme har et bud på, hvorfor folk besøger området:

– Vores gæster kommer for at opleve naturen og Vesterhavet. I tillæg til det, har vi flere handelsbyer og købstader med rig mulighed for at opleve kultur og shopping, siger Tina Berger Jeppesen.

En køretur rundt om fjorden udgør ca. 110 km og er nærmest en attraktion i sig selv, hvad enten man tager den på cykel eller i bil. Undervejs er der mulighed for overnatninger i shelters, Bed & Breakfast og hoteller.

På turen rundt kan du opleve at køre med udsigt til både hav og fjord, du kommer forbi fiskerbyen Hvide Sande og Skjern Enge med Skjern Å, der har snoede å-løb og et rigt dyre- og fugleliv. Få kilometer fra Skjern ligger Stauning, som er blevet kendt for sit whiskydestilleri med internationalt anerkendte whiskyer. I Ringkøbing kan du mærke stemningen af en traditionsrig købstad og blive guidet rundt af natvægterne, som beretter om de historiske bygninger og fortæller sjove anekdoter fra gammel tid. Ved Søndervig kan du opleve en badeby med den karakteristiske brede sandstrand.

På trækfærgerne ved Skjern Å skal man med håndkræft trække sig selv over åen. Her er det muligt at tage sin cykel med. (Foto: Ringkøbing Fjord Turisme)

Oplev Skjern Enge

I Skjern Enge finder man Skjern Å, som er Danmarks mest vandholdige å. Den snoede å har stået model til lidt af hvert, da den af praktiske årsager en overgang blev rettet op – for igen senere at blive lavet snoet. At åen nu er genslynget har skabt optimale forhold for dyrelivet i og omkring åen. Skjern Enge er et mekka for fuglekiggere. Man kan blandt andet observere havørnen, som går under det lokale navn 'flyvende dør' – grundet det brede vingefang. Åen er hjem for den ældste laksestamme i Europa og udfordrer lystfiskere i drømmen om den perfekte laks.

I Skjern Enge finder du både hængebroer, trækfærger og udkigstårne, hvorfra man kan nyde udsigten.

Engene er generelt et fredfyldt område at befinde sig i. Der er store arealer og rå natur. Hvis du er heldig, kan du komme tæt på de vilde heste, som blev sat ud i 2010 for at græsse og holde uønskede planter nede. En anden sjov aktivitet for både børn og voksne er trækfærgerne, som går hen over Skjern Å, hvor du med håndkraft tækker dig over åen.

Surf for alle niveauer

Skal ferien indebære nye og grænseoverskridende oplevelser, er der gode muligheder for at afprøve forskellige grene af vandsport. Du kan surfe, kitesurfe, windsurfe, dyrke Stand Up Padling og derudover sejle kajak eller kano. Området omkring Hvide Sande og Ringkøbing er et mekka for surfere – eller dem, som bare vil prøve det af.

– Området omkring fjordene og havet byder på optimale forhold for vandsport – på alle niveauer. Lige fra begynderen til den hardcore surfer. Vi har også en kabelbane i Hvide Sande, som er meget besøgt af både lokale og turister, siger Tina Berger Jeppesen.

Fjorden og havet giver gode muligheder for surfing på alle niveauer. Især ved Ringkøbing, Hvide Sande og Bork Havn er der populære surfspots. (Foto: Westwind)

– Destinationen tiltrækker mange surfere, men mange af de andre gæster ser det også som en oplagt mulighed at prøve vandsport af, når de alligevel er i området, siger Tina Berger Jeppesen, som fortæller om muligheden for at leje udstyr og få undervisning af uddannede instruktører fra de lokale surfskoler som Westwind, Water Sports Center Ringkøbing Fjord, Surffarm og Kite1.

 

Læs mere på www.hvidesande.dk og i brochuren 'Ringkøbing Fjord Guide 2016' her.

 

Hvad er byen kendt for:

  • Hvide sande: Fiskerbyen mellem fjord og hav.
  • Søndervig: En moderne badeby med Sandskulpturfestival.
  • Ringkøbing: Traditionsrig gammel købstad med museum og gallerier.
  • Vedersø Klit: Smukt sommerhusområde med god plads og hyggelige stråtækte huse.
  • Videbæk: Handelsby med et kunstmuseum tegnet af Henning Larsen.
  • Stauning: Den hyggelige havn og whiskydestilleriet Stauning Whisky. 
  • Skjern: Fokus på sport, kultur og kunst og hjemsted for Skjern Håndbold.
  • Skaven Strand: Børnevenligt strandområde med en lille fjordhavn og gode surfmuligheder.
  • Tarm: Lille handelsby med markedsdage hele sommeren.
  • Bork Havn: Hyggelig lystbådehavn, børnevenlige strande, gode surfmuligheder og vikingemuseet.

 

Oplevelser ved Ringkøbing Fjord:

Bork Vikingehavn

Her bliver vikingehistorien gjort levende. Du kan møde rigtige vikinger, bage fladbrød, støbe tinsmykker eller skyde med vikingernes langbue. I højsæsonen fra juli til august kan vikingeaspiranter i alderen 6-14 år deltage i krigerskole. 

www.levendehistorie.dk

Sandskulpturfestival i Søndervig

Sandskulpturerne i Søndervig er klart et besøg værd. I år er temaet Afrikas vilde dyr. 38 af verdens mest anerkendte sandskulptører omformer de 12.000 tons vestjysk sand til en sand safari-oplevelse. Indtil den 31. august har området åbent fra 10 til 19. Fra den 1. september til 25. oktober er det mellem 10 og 17.  

www.sandskulptur.dk 

Skjern Enge og Skjern Å

Den snoede å er rig på fiske- og fugleliv. Der er gode muligheder for laksefiskeri eller en gåtur i området. Skal du over åen, kan du stige ombord på trækfærgerne, hvor du med håndkraft skal trække dig over på den anden side.

www.hvidesande.dk

WOW-Park

Her er mulighed for at udfolde sit indre legebarn med en tur i trækronerne. Parken er en legeplads oppe i træerne og er sjov for hele familien.

www.wowpark.dk 

KABELPARK i Hvide Sande

Her kan du lære at stå på vandski eller wakeboard i kontrollerede omgivelser. Der er åbent hver dag hele sommeren, og du kan frit dukke op uden tilmelding. 

www.kabelpark.dk

Dejbjerg Jernalder

Her kan man se, hvordan livet så ud i en jernalderlandsby. Hønsene går frit i området, og du kan møde jernalderfolket i deres daglige kamp for overlevelse, hvor der skal laves mad og passes marker og dyr.

www.levendehistorie.dk 

Stauning Whisky

Whiskydestilleriet i Stauning er på kort tid blevet internationalt anerkendt. Det er muligt at besøge destilleriet, få en rundvisning og smage på den eftertragtede whisky.  

www.stauningwhisky.dk

19. januar 2017
Mere om Midt-/Vestjylland

Daugbjerg kalkgruber

  Røveren Jens Langkniv søgte tilflugt i Daugbjerg kalkgrubers huler, da han var forfulgt af ordensmagten. Langkniv var Jyllands svar på Robin Hood. Han var bevæbnet med en kniv, som var bundet fast til en lang line, så han kunne kaste den og hurtigt trække den tilbage igen. Jens Langkniv var fredløs, fordi han havde dræbt en foged, der ville brænde Jens’ mor som heks. Nede i den underjordiske verden kan du se 60 mio. år gamle fossiler og koraller. Desuden kan du være heldig at se flagermus. Med stearinlys i hånden kan du komme ind i de yderste kroge og ned til 60 m under jorden.