Det SKAL du have styr på ved leje af sommerhus

Lejer du et sommerhus er mulighederne mange. Skal du leje gennem privat eller bureau? Hvor meget koster det? Få tips til hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du undgår ubehagelige overraskelser.

Ferie i Danmark er et fantastisk alternativ til de såvel udgifts- som miljøbelastningstunge ture til den anden side af kloden.

Udover de smukke og idylliske omgivelser ved populære destinationer som Nord- og Vestjylland eller Bornholm, får du ved leje af sommerhus nemlig også en større frihed, til at holde ferie, som du ønsker.

Med få klik, finder du nemt sommerhuset med havudsigt, internet og opvaskemaskine, hvor hund og børn også kan være med.

Men lejer du et sommerhus, kræver det, du laver forarbejdet godt. Specielt én vigtig beslutning skal træffes. Skal sommerhuset lejes gennem et bureau eller privat udlejning? Og hvad er forskellen?

Leje af sommerhus gennem privat eller bureau

Det er vigtigt, du først tager stilling til, om sommerhuset skal lejes privat eller gennem bureau. Der er nemlig flere ting, der håndteres forskelligt, ved de to typer af leje.

Vi giver dig en oversigt over forskellen på leje af sommerhus gennem privat og bureau, tips til hvordan du kan spare penge og en oversigt over ting du skal huske, og være opmærksom på.

Leje af sommerhus gennem bureau

Selvom leje sommerhus gennem et bureau ofte er dyrere, kan det ofte, have flere fordele, og er for nogle mere betryggende. Samtidig kan du ofte opnå store rabatter på oplevelser, og den vej hente den ekstra betaling hjem igen.

Vælger du at leje sommerhus gennem bureau, findes blandt andet Novasol, Dansommer eller Feriepartner.

Pris på leje af sommerhus

Sommerhusmarkedet er selvfølgelig sæsonpræget, og priserne svinger, alt efter hvornår du ønsker at holde din ferie.

Booker du gennem et bureau, skal de selvfølgelig også, have en bid af kagen. De er derfor oftest set dyrere, end hvis du gør det gennem private.

Vi har indsamlet nogle vejledende priser for leje af sommerhus fra Feriepartner, så du får en idé om, hvor mange penge du kan regne med at skulle have op af lommen.

En uges leje i højsæsonen:

  • Op til fire personer – 6.000-7.000 kr.
  • Op til seks personer – 7.000-9.000 kr.
  • Op til ti personer – 8.000-13.000 kr.

Priserne er inklusiv slutrengøring.

Pris på luksussommerhus med pool

Mange vælger i dag at opgradere til et sommerhus med pool – men det koster selvfølgelig ekstra.

Sommerhuse med egen pool findes oftest i ferieboliger med plads til seks personer og derover. Er i derfor kun fire personer, findes der enten sommerhuse med fælles pool, ellers også skal I op og have de større.

En uges leje i højsæsonen:

  • Op til fire personer – cirka samme pris som uden pool
  • Op til seks personer 10.000-11.000 – egen pool
  • Op til ti personer 12.000-15.000 – egen pool

Billige last minute sommerhuse til de spontane

Hos mange bureauer kan du ofte spare op til 40 procent i prisen, hvis du bestiller eksempelvis en uge inden ankomst.

Tør du ikke vente så længe, kan du stadig en opnå en besparelse på cirka 10-20 procent, hvis du nøjes med at bestille en eller to måneder inden ankomst.

Opnå rabat på forlystelsesparker og seværdigheder

Mange bureauer tilbyder forskellig typer af rabatter til diverse seværdigheder. Lejer du sommerhus gennem eksempelvis Novasol eller Ebeltoft Feriehusudlejning, tilbyder de rabat på entre til blandt andet Djurs Sommerland og LEGOLAND.

Spørg ind til det forventede forbrug

Kontakte bureauet og spørg ind til det forventede forbrug af vand, varme og el, da det ikke altid bliver oplyst. Forbruget bliver ofte trukket fra depositummet.

Skal du leje sommerhus med pool og spa, er det endnu vigtigere, da mange oplever store efterregninger på forbrug, ved leje af disse sommerhuse.

Læs også: Lej en varmepumpe – sådan får du billig varme på abonnement

Dine klagemuligheder er større

Bureauerne har ofte et system, som gør det nemmere for dem at rette op på fejlene. Ofte kan de hurtigt for at finde rengøringsfolk, eller et nyt ledigt sommerhus, hvis fejlen er stor.

Ender det i uenighed, kan du klage til Ankenævnet for Feriehusudlejning. Dog skal du være opmærksom på gebyret på 300 kr., som du dog vil få tilbage, hvis du får medhold i sagen.

Andre har også haft stor succes, ved at klage på sociale medier og Trustpilot.

Leje af sommerhus gennem privat udlejer

Nogle ejere vælger at leje deres sommerhuse ud selv, hvor de står for booking og lejeaftaler. Men det er vigtigt, du er kritisk, når du skal vælge hvilket sommerhus, du vil tilbringe din ferie i.

De privatudlejede sommerhuse finder du ofte på sociale medier eller portaler som DBA, Ferieboligweb eller SommerhusDanmark.

Pris på leje af sommerhus

Sommerhusudlejning gennem private er ofte cirka 10% billigere, end gennem bureauet. Til gengæld er du ikke sikret på samme måde mod negative overraskelser.

Vi har indsamlet nogle vejledende priser fra SommerhusDanmark, for at give dig et indblik i, hvor meget du kan regne med at skulle give for privatudlejede sommerhuse.

Pris for en uges leje i højsæsonen:

  • Op til fire personer – 3.000-5.000 kr.
  • Op til seks personer – 4.000-6.000 kr.
  • Op til ti personer – 6.000-8.000 kr.

Pris på luksussommerhus med pool

Opgraderer du til et sommerhus med pool, er det ligesom ved leje gennem bureau selvfølgelig en lidt dyrere nydelse. Samtidig kan det igen være svært at finde sommerhuse med egen pool til fire personer. Du må derfor ofte nøjes med fælles pool, eller opgradere til en større feriebolig.

En uges leje af sommerhus i højsæsonen:

  • Op til fire personer – cirka samme pris som uden pool
  • Op til seks personer 10.000-11.000 – egen pool
  • Op til ti personer 12.000-15.000 – egen pool

Tag kontakt og lav baggrundstjek på udlejer

Inden du indgår en aftale, er det en god idé, at lave et baggrundstjek på udlejeren. Kig efter personen på sociale medier og Krak. Lejer du gennem DBA, er nogle udlejere valideret med Nem ID.

Har udlejeren været i en retssag om klager, har Feriehusudlejernes Brancheforening lavet en liste over udlejere, der ikke har overholdt afgørelsen. Listen finder du her.

Dine klagemuligheder er mindre

Ofte er der ikke så meget at gøre, hvis du ikke er tilfreds med standen, sommerhuset er i, når du ankommer. Udlejer vil muligvis tilbyde et afslag på prisen, ellers kan lejeaftalen blive ophævet. Bliver I ikke enige, er du nødt til at hive fat i en advokat.

10 ting du skal være forberedt på, ved leje af sommerhus

Her får du en lille tjekliste, der er god at gennemgå, hvad enten du vælger sommerhusudlejning gennem bureau eller privat.

1. Tjek adressen

Mange områder i Danmark, som Vestjylland, Bornholm og Skagen, er populært for leje af sommerhuse.

Tjek altid sommerhusets adresse, og lej sommerhuset, med en placering og afstand, der passer til dit behov.

2. Rabat på leje af sommerhus gennem fagforening eller arbejde

Nogle fagforeninger og arbejdsgivere udlejer sommerhuse til en ofte billigere pris. Medlemmer af eksempelvis 3F og ansatte hos Region Syddanmark kan leje sommerhuse, som de har rådighed over.

Tjek om du gennem din fagforening eller arbejdsgiver, kan opnå rabatter på sommerhuse, som er eksklusive for medlemmer og ansatte.

3. Tjek hvad din forsikring dækker

Når du lejer en bolig, som er privatejet, går din ansvarsforsikring normalt ikke ind og dækker den skade, der er sket.

Har du dog en rejseforsikring, er der mulighed for, at denne vil gå ind og dække. Tag derfor kontakt til dit forsikringsselskab, for at finde ud af, hvordan du er dækket.

4. Tjek anmeldelser inden du booker

Ikke alle udlejere, er lige gode og troværdige. Tjek derfor udlejerens anmeldelser ud på sociale medier eller portaler, som Trustpilot. 

På portaler som Homeaway og Novasol, kan tidligere lejere også anmelde det enkelte sommerhuset. Læs altid disse, for at få en fornemmelse af huset. På den måde undgår du også de ubehagelige overraskelser.

5. Den sikre betalingsform

Betalingen vil oftest være opdelt i flere omgange. Udlejer kræver ofte et depositum ved reservationen, til dække af forbruget, samt et depositum ved ankomst, til dække af eventuelle uheld og skader.

Du sikrer dig selv ved at betale med bankoverførsel eller kreditkort mens det generelt kan frarådes at betale med kontanter.

6. Vær opmærksom ved ankomst

Ved ankomsten skal du være opmærksom på, om huset lever op til forventningerne. Dokumenter fejlene med eventuelt billeder, og meddel det til bureau eller lejer straks. Udlejer har ret til en chance for at løse problemet, ellers risikerer du, din klage vil blive afvist.

7. Vis respekt

Når du i en periode bor i en anden persons sommerhus, er det selvfølgelig vigtigt du viser respekt over for deres sommerhus og ting. Skal du afsted med børnene, er det derfor en god idé, at tage en snak med dem om, hvorfor det er vigtigt at passe på tingene.

8. Gennemtjek altid efterregninger

Det er vigtigt, du gennemlæser den eventuelle efterregning nøje. Der kan nemlig nemt opstå fejl, hvis du for eksempel allerede har betalt for rengøringen, men efterfølgende modtager en regning på det. Der kan dog gå flere måneder, før du modtager den.

9. Tjek altid hvilke krav til rengøringen

Når ferien når sin ende, skal du være opmærksom på kravene til rengøring, hvis det er noget I selv skal stå for. De er nemlig tit meget forskellige. Hos Novasol skal du rengøre både fryser, ovn og grill, inden du forlader sommerhuset. Opfylder du ikke betingelserne, kan du ende med en efterregning for ekstra rengøring.

10. Anmeld oplevelsen for leje af sommerhuset

Husk at anmelde dit ophold. På den måde bliver de næste gæster klogere på, hvorvidt de ønsker at leje samme bolig, fra samme privatperson eller bureau.

Men husk – udlejeren har ofte også mulighed for at bedømme dig som gæst, som en service til de næste udlejere, du måske ønsker at leje sommerhus af.

Mest læste artikler