Foto: Bert Wiklund, VisitAarhus, Glyptoteket/Copenhagen Media Center m.fl.

Sådan holder du familieferie uden at sprænge banken

Danmark har ry for at være et dyrt ferieland, men med lidt opfindsomhed kan du få masser af skønne lokale oplevelser med hele familien uden at skulle tømme bankkontoen. Og mange af de bedste oplevelser er gratis.

Ferie i Hovedstadsområdet 

Med en smuk natur, gode cykelstier, kajaksejlads, billig mad behøver det ikke at koste det halve af Amalienborg at holde ferie i hovedstadsområdet. 

Oplevelser i Hovedstadsområdet 

Masser af natur i storbymiljøet

Selvom hovedstadsområdet er Danmarks tættest befolkede område, er der masser af natur. Tag for eksempel til et af naturcentrene – Naturcenter Vestamager, Naturcenter Amager Strand eller Naturcenter Herstedhøje i Vestskoven, som i weekender og skoleferier har masser af aktiviteter for hele familien. Find flere på Naturstyrelsen.dk

Legepladser til børnene

For børnene byder København på i alt 26 bemandede legepladser. Det pædagogiske personale sætter gang i en masse aktiviteter, og der er også mulighed for inden- dørs sysler de fleste steder, hvis vejret er mindre indbydende. Se mere på Københavns Kommunes hjemmeside

Gratis museer

Mange af hovedstadsområdets museer er gratis for børn, og en række af dem har dage, hvor der ikke er entré, eller hvor alle kommer gratis ind, hvis du for eksempel er medlem af visse fagforeninger. På danmarksmuseer.dk er der en oversigt over alle danske museer og deres særudstillinger. På de enkelte museers hjemmesider kan du læse, om og hvornår der er gratis adgang.

Sejl på kanalerne

Københavns kanaler og havnebassiner er ideelle at sejle kajak i, og det giver mulighed for at komme tæt på byen på en ny måde. Hos Green Kayak – også kendt som Miljøkajakken – kan du låne en kajak gratis i to timer, hvis du samtidig forpligter dig til at samle en kurv med skrald fra havne og kanaler i København. Der kan være kø til initiativet, men tjek og book på greenkayak.org

Mad og drikke i Hovedstadsområdet 

Prøv Streetfood

Streetfood med mad fra hele verden har de senere år bredt sig i København. Blandt andet på ‘Reffen’ – lokalt for Refshaleøen. Der er også streetfoodmarked hver weekend i sommerhalvåret i Kødbyen, mens madkaravanen Rebel Food slår sine madboder op skiftende steder.

Bekæmp madspild 

Too Good To Go-appen bekæmper madspild og giver sultne mulighed for at få billig mad. Det er en god måde at spare penge på, særligt i København, hvor blandt andet Scandic-kædens hoteller giver mulighed for at tømme morgenmadsbuffeten efter klokken 10. Kig også efter ‘sidste chance-mad’ i de københavnske supermarkeder inde i appen, hvor udvalget ofte er stort. 

Ferie i Østjylland 

Østjylland har en storslået natur med nationalparken Mols Bjerge, som det naturlige centrum for herlighederne. På cykel kommer du langt, og delebilstjenester som GoMore kan være en glimrende mulighed for at komme billigt endnu længere ud i krogene. 

Oplevelser i Østjylland

Spændene natur

Få steder i Danmark byder på så varieret natur som Østjylland, hvor svale bøgeskove veksler med tørre overdrev, våde enge, ådale, høje kalkklinter, blide sandstrande, fjor- de og søhøjland. Et af regionens absolut bedste formidlingssteder er Kyst- og Fjordcentret i Randers, hvor der er aktiviteter for hele familien. I samme høje klasse er Randers Naturcenter, der også byder på mange aktiviteter.

Populære klinte 

De fleste har hørt om Møns og Stevns Klint, men i Østjylland er Sangstrup Klint og Karlby Klint imponerende på en anden måde, når de tårner sig op over Kattegat. Du må ikke hugge fossiler direkte ud af klinterne, men du må gerne hugge i stenene på stranden. Det er en rasende god idé at medbringe beskyttelsesbriller. 

Bliv klogere på hjorte

Marselisborg Dyrehave i den sydlige udkant af Aarhus har du mulighed for at komme helt tæt på flere hjortearter, hvor du også kan medbringe madpakke.

Legepladser inspireret af verdensdele 

Dokk1 (Dokken) er Aarhus’ nye kulturcenter. I tilknytning til det ligger en fin legeplads, Kloden, der har fem legehjørner med hver deres verdensdel som tema.

Spil volleyball 

Ikke så langt fra Dokk1 ligger havnebadet i den nye bydel, Aarhus Ø, der også byder på volleybaner. De blå bycykler er i øvrigt gratis i sommerhalvåret – du skal bare selv medbringe lygter og hjelm. 

Mad og drikke i Østjylland

Besøg lokale gårdbutikker og streetfoodområde

Mængden af gårdbutikker er betragtelig i Østjylland. Er du i Aarhus, så tjek streetfoodområdet ved busstationen. Udvalget er stort, og priserne meget rimelige.

Selvdyrkede afgrøder 

Webstedet og fællesskabet Smag på Aarhus er mest for aarhusianere, der selv dyrker afgrøder, men kommer du udefra, vil du ofte også kunne finde spændende arrangementer og gode idéer. 

Bo billigt – eller gratis 

Det er ofte overnatningen, der tager den største del af budgettet. Dog er der flere muligheder for at overnatte billigt eller endda gratis i Danmark. 

Fri teltning

På Naturstyrelsens arealer, der ligger spredt ud over hele landet, må du slå lejr én nat hvert sted. Læs mere om hvor og hvordan på Naturstyrelsen.dk

Sov på sofaen

Couchsurfing er for dem, der gerne låner sofa eller gæsteseng gratis ud til gengæld for at få selskab. Couchsurfing.com er det største netværk på området og har også danske værter. 

Boligbytte

“I låner vores hus i Hjørring, så bor vi i jeres lejlighed i København.” Ofte følger der en bil eller cykler med i låneordningen. Der er adskillige platforme, der organiserer boligbytte. Homeexchange.com er den største og findes også i Danmark. 

24. maj 2019
Mere om Ferie

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove ideer til hele familien her. 

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej, har du plads til en opvaskebalje, et tørrestativ og har du husket lys? Se med her, hvor vi har samlet alt det campingudstyr, du ikke kan undvære i hverdagen, når du skal ud og nyde livet som campist.

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...

Forsinket eller aflyst fly: det har du krav på i erstatning.

Snyd ikke dig selv for erstatning, hvis dit fly bliver aflyst eller er forsinket. Her er nogle af de ting, du kan få kompensation for af dit flyselskab. 

Forlystelsesparker i Danmark - den ultimative guide

Her er Danmarks 10 største forlystelsesparker og de bedste af sommerens andre seværdigheder for hele familien. Leder du efter sted at tilbri...

Derfor skal du prøve ferieformen glamping

Glamping er en hel speciel form for campingoplevelse, som alle burde prøve. ‘Glamping’ er en sammenskrivning af ‘glamour’ og ‘camping’, og...

Ferieformen silent retreat hitter - se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere her.

Forkæl dine smagsløg på ferien

Gastrokroer, gourmetrestauranter, madfestivaler, håndlavede lækkerier - overalt i Danmark er maden kommet i centrum for ferieoplevelsen....

Staycation er den nye ferieform

Staycation er en helt ny måde at holde ferie på. Se her, hvad ferieformen dækker over, og hvem den egner sig til.

Sådan pakker du bilen bedst før ferien

At få plads til alt i bilen, når familien skal på ferie, er et potentielt mareridt. Vi giver dig ti tips til, hvordan du både får plads i bilen OG en god start på turen.

Gode tips til campinglivet

Er du i tvivl om de forskellige muligheder for camping? Lad dig inspirere af disse gode tips til campingferie for enhver smag.

6 tips til den ultimative hotelferie

Læs de 6 gode tips, der vil hjælpe dig i planlægningen af den ultimative ferie for hele familie.