Foto: Emil Andresen

Kerteminde tiltrækker med kirsebær

Kerteminde – Haven ved Havet – er smuk på mange måder. Vand, skov og afslappet stemning er, hvad omgivelserne bringer. Men derudover er Kerteminde også tæt forbundet med kirsebær, og det er noget, der tiltrækker turister. Især kirsebærplantager med mulighed for selvpluk og picnic og Kirsebærfestivalen, hvor gæsterne i den grad selv er deltagende med musik, madlavning og kirsebærstens-langspyt.

Af: , 19. januar 2017

Kommer du til Kerteminde bliver du mødt med åbne arme. Egnens lokale er glade for at tage i mod gæster og viser gerne området frem. Stemningen er afstressende og åben, og lige meget hvor du befinder dig, er der hav eller fjord lige om hjørnet. 

Ud over engagerede lokale og flotte omgivelser er kirsebær og Kerteminde efterhånden to ting, der hænger uløseligt sammen. Det har byen tilbage i 2005 udnyttet og har startet en hel kirsebærfestival, som i dag næsten er mere kendt end den gamle Amanda og byen selv.

Gratis festival fyldt med kirsebær

Kertemindes årlige kirsebærfestival, der startede for 11 år siden, løber over en weekend med store mængder kirsebær. Festivalen, som hvert år finder sted tredje weekend i juli, tiltrækker mange turister. Formanden for festivalen, Troels Malthe Borch, forventer et besøgstal på 30- 50.000 til sommerens festival.

– Stemningen er altid meget positiv på festivallen. Folk er glade, afslappede og begejstrede for at komme til en by og et arrangement, hvor det er gratis at være med. Byen er på den anden ende, og der er masser af mennesker, siger Troels Malthe Borch, som begejstret kan fortælle om alle de forskellige aktiviteter, weekenden byder på. En af dem er kirsebærstens-langspyt, som er et af højdepunkterne.

Derudover er festivalen fyldt med musik, udstillinger, kulinariske oplevelser og som noget nyt, er der op til festivalen tre sansedage med aktiviteter, der har fokus på se-, høre-, og smagssanserne.

Lørdag aften er der for en kort stund tid til fordybning og ro, før festen for alvor går i gang.

– Klokken 21.40, når det bliver mørkt, stopper musikken på scenen. Alle får udleveret en fakkel, og så er der fælles optog ned til havnen. Her står alle med faklerne, og ude på vandet kommer kajakker med lys padlende ind. Så står man der helt stille og nyder aftenen og lyset, der sænker sig, siger Troels Malthe Borch, som beskriver, hvordan en sanger midt i al stilheden begynder at synge smukke aftenssange.

Kirsebærstens-langspyt er en af de faste traditioner til Kirsebærfestivalen. Her handler det om at spytte længst med kirsebærsten – eller klæde sig flot ud. (Foto: Emil Andresen)

Picnic på kirsebærplantage

At Kerteminde er særlig kendt for sine kirsebær, kan skyldes de to kirsebærplantager Selleberg og Nybro Frugtplantage. Selleberg har sidste år genåbnet ”Kirsebærhaven” efter en pause på 20 år, hvor haven har været lukket for turister. Nu kan alle igen besøge herregården med haven fuld af kirsebærtræer, spise sig mæt i søde kirsebær og holde picnic i parken. Plantageejeren Søren Hvenegaard Lassen er selv opvokset på gården og oplever en tydelig forskel fra før til nu.

– Førhen var det mere af praktiske årsager, at folk besøgte haven. Der skulle henkoges og fyldes op i forrådet, så dengang var det mange kirsebær, man tog med hjem. I dag er det for oplevelsens skyld. Familier besøger haven og gør en tur ud af det, siger Søren Hvenegaard Lassen.

Lørdag aften til Kirsebærfestivalen er der fakkeloptog. På vandet indsejler kajakker lydløst mens en sanger synger aftenssange. (Foto: Emil Andresen)

Kirsebærhaven er åben fra 21. juli og knap fire uger frem og består af flere forskellige sorter af sødkirsebær. Haven ligger i dag samme sted som i gamle dage, men træerne er nye og derfor nemme at nå op til.

– Man kommer til en dejlig gammel herregård med autentisk stemning. Så kan man gå gennem parken ud til Kirsebærhaven ad en bred gang. Der er skilte med de forskellige sorter og ellers mulighed for at smage og spise løs af kirsebærrene, siger Søren Hvenegaard Lassen, som kan fortælle, at der i Kirsebærhaven er anlagt en stenspytnings-bane, så man kan dyste om, hvor langt man faktisk kan spytte med kirsebærsten.

Andet end kirsebær

Nu er Kerteminde også andet end bare kirsebær – faktisk meget andet. Sloganet for egnen er ’Haven ved Havet’, og det er af den simple årsag, at du konstant er omgivet af vand og grønne områder. Kerteminde Fjord og Kerteminde Bugt omkranser byen, og ud over de to grønne frugtplantager har området også Nordskov Enge, Munkebo bakke, Fyns Hoved og mange andre naturskønne områder.

Flere har fået øjnene op for, at en ferie ved Kerteminde er en oplagt mulighed. I 2015 havde Destination Kerteminde – Haven ved Havet en stigning på 6,8 procent i antallet af overnatninger.

Er det sejlads og vand, der tiltrækker, kan Kerteminde prale af hele syv havne, hvor det er muligt at lægge til. Er du mere til camping, så er Camp Hverringe nord for Kerteminde et helt særligt og lækkert sted at overnatte – med udsigt over vandet.

Alt i alt har Kertemindeegnen meget at byde på og er et sted, der bør opleves.

Visit Kerteminde står altid klar med gode råd og fif til oplevelser og overnatninger i området.

Bedre forhold for kirsebær på Fyn

At kirsebær hører til fynboerne, er der en særlig grund til. I det nordøstfynske område har det nemlig vist sig at være ekstra godt til kirsebærdyrkning. I området er der mange solskinstimer og relativt mildt klima, hvilket har ført til flere frugtplantager i området – heriblandt kirsebærplantager.

Kirsebær hører dog ikke kun sommeren til. Om vinteren kan man få kirsebærsovs til ris a la mande, kirsebærmarmelade eller kirsebærsnaps fra lokale avlere, og om foråret blomstrer de mange flotte kirsebærtræer, som kommunen har plantet i byen.

Oplevelser i Kertemindeegnen

 • Kirsebærfestivalen: Festivalen afholdes fra 21. til 23. juli og hylder kirsebærhøsten. 
 • Kirsebærhaven på Selleberg Herregård: Haven har åbent fra 22. juli. Prisen for at komme ind er 40 kr. for voksne og 20 kr. for børn under 15 år.
 • Vægtertur gennem byen: Hver tirsdag i juli fra klokken 20 går vægteren sin runde i byen.
 • Kerteminde by: Byen i sig selv er en af de største attraktioner i området med sin middelalderlige karakter.
 • Kløverstierne: Små ruter med historier fra lokalområdet.
 • Kerteminde Minigolf: Danmarks smukkest beliggende minigolfbane.
 • Statuen Amanda: Kertemindes vartegn, der er udført af kunstneren Robert Lund Jensen i 1954.
 • Vikingemuseet Ladby: Besøg Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden.
 • Johannes Larsen Museet: Kunstmuseum, som i sin tid husede de mange kunstnere, som nu betegnes som ”Fynbomalerne”.
 • Fjord og Bælt Centeret: Kom helt tæt på livet under vandoverfladen og oplev hvaler, marsvin eller legesyge sæler.
 • Nybro Frugtplantage gårdbutik: Nord for Kerteminde ligger frugtplantagen med egen gårdbutik, hvor der sælges af årstidens frugt og hjemmepresset æblemost m.m.

Læs mere om Kerteminde-egnen her.

19. januar 2017
Mere om Fyn

Fyn er særlig fin for børnefamilier

Fyn er en helt vidunderlig feriedestination for børn og voksne i alle aldre. Tag tilbage i tiden og se riddere fra Middelalderen, besøg Europas bedste zoo, eller gå i H.C. Andersens fodspor. Muligheder er der nok af på den skønne, danske ø.

Ferie på Fyn med tre fantastiske attraktioner

Fyn har naturligvis mere end tre oplevelser og seværdigheder at byde på, men de tre idényt har valgt ud – Naturama i Svendborg, Gorillapark...

Seværdighed i Danmark - Naturama i Svendborg

Ved siden af Svendborgs Zoologiske Museum ligger Naturama - Danmarks eneste naturteater. Med skiftende lys, avanceret lyd, flotte film og...