Foto: VisitDenmark

Fuld fart på i Danmark

Når vi siger aktiv ferie, så er mange mentalt i gang med at forestille sig vandring i Skotland, golf i Sydafrika eller kitesurfing på de kanariske øer. Men lige udenfor – i den danske natur – kan man få masser af oplevelser, hvis ferien skal være aktiv.

Her er vind i sejlene, overnatning i det fri, cykelruter til både familier og vovehalse, samt åer og hav til alle de padlende. Der er kort sagt masser af muligheder for at holde aktiv ferie i Danmark – med og uden familie.

I mange dele af landet arbejder man desuden med at kunne udbrede aktive sportsgrene til en større gruppe, så man ikke nødvendigvis behøver at være hardcore udøver af fx mountainbike, surf eller vandring for at være aktiv på sin ferie.

– Vi kan godt lide gåture, men ikke lange vandreture. Vi har ofte cyklen med på ferie, men den lange tur fra Gedser til Skagen tager de færreste. Derfor kan det betale sig at tænke i, hvordan vi lægger aktiviteterne som afgrænsede oplevelser og tilbud – fordi det vil passe til fleres behov under ferien, fortæller udviklingskonsulent Christine Jürgensen hos Dansk Kyst- og Naturturisme, der til daglig blandt andet arbejder med, hvordan turisterhvervet i Danmark kan blive dygtigere til at arbejde med aktiviteter i naturen.

I Fredericia kan du klatre op og se Lillebælt ovenfra med Bridgewalking, der er lavet efter australsk forbillede. (Foto: StampReklamefoto.dk)

Her er trygt at være aktiv

Danmark er fra naturens side skabt til at kunne levere aktive indslag i ferien. Vi har let adgang til både hav, strand og skov – og uden særligt mange høje stigninger eller kløfter. Vi skal hverken tage hensyn til lavinefarer, vulkaner eller jordskælv, så vores land er et forholdsvist sikkert sted at begive sig på eventyr om sommeren. Derudover tillader terrænet og den lette adgang til vand og kyst i Danmark, at man kan afprøve forskellige former for aktiviteter i sin ferie.

– Ved Ringkøbing Fjord og Hvide Sande har man formået at skabe en god diversitet af aktiviteter. Der er fjorden og havet, hvor man kan sejle og dyrke forskellige former for vandsport, og så er der anlagt en flot cykelsti rundt om fjorden. Den slags områder, håber jeg, at vi får flere af fremover – hvor man ikke bare laver faciliteter til én slags aktivitet, men sammentænker flere forskellige outdoor-oplevelser – fx en sti for både gående, ridende og mountainbikere, siger Christine Jürgensen.

Vild med aktivitet?

Danskernes lyst til at være aktive i overskuelige tidsrum imødekommes faktisk allerede flere steder i landet. Ved Vadehavet findes der mange udbydere af ture, der både tilbyder viden, motion og oplevelser, ligesom vi i ældre købstæder har traditioner for byvandringer med guide. Her er der noget for både krop og hoved.

Cykelture kan planlægges meget individuelt efter form og behov. Ved Limfjorden er det let at få hjælp til cykelreparation og indkvartering. (Foto: Enjoy Limfjorden)

Også flere pakkerejser dukker op med aktiviteter lagt ind – cykelture, hvor bagagen flyttes af arrangøren fra hotel til hotel, så cyklisten kan koncentrere sig om at cykle – og kanoture ligeså. En tur op ad Gudenåen kan også sagtens skrues sammen som en aktiv kærestetur.

Hvis man er til mere ekstreme sportsudøvelser, er der ligeledes kommet flere bud på markedet – især på Bornholm, der har samlet udgangspunkterne for aktiviteter i centre.

Slettestrand er blevet det nye mountainbike-mekka med masser af spor til MTB’erne, mens kitesurfere kan slå sig løs på Lolland-Falster. Områder med et varieret udbud af aktiviteter kan inspirere flere til at prøve noget nyt af og være aktive i naturen. Det håber Christine Jürgensen, at vi kan se endnu mere af i Danmark i fremtiden.

Rappelling og klatring på klipper er en af de mangeartede aktiviteter, man kan prøve på Bornholm. (Foto: Kennet Hult)

– Kunne man fx forestille sig, at vi havde kajak- eller kanoudlejning sammen med cykeludlejningen, eller tæt ved overnatningsmuligheder, så man blev inspireret til at prøve noget andet også? Vi har mange steder et beskyttet farvand, som er oplagt for både børn og voksne at øve sig på. Så det er måske bare et spørgsmål om at udnytte muligheder og blive inspireret? Opfordrer Christine Jürgensen.

Skal du på ferie i Danmark kan det være en god idé at undersøge hos de lokale turistbureauer, hvad området tilbyder – her har de som regel styr på udbuddet af både vandrings- og cykelture samt områder med mulighed for at udøve forskellige sportsgrene.

Er du til ekstra aktivitet i ferien?

Bornholm er et godt sted at dyrke flere former for ekstremsport – mountainbike, klatring og rapelling, surf, sejlads og dykning m.m.

Ringkøbing Fjord kan opleves fra både vandet og vejen – tag fx hele turen rundt om.

Klitmøller på den nordvestjyske kyst er kendt som nordens Hawaii med god vind og bølger til surfing.

Slettestrand har specialiseret sig i mountainbike-ferie med flere spændende spor og fokus på at kunne udfordre sig selv på cyklen.

Enjoy Limfjorden vandt prisen Årets Cykelturismeløsning 2016. Her kan du nyde Fjordruten en planlagt 310 km cykeltur fra Struer til Skive. 

Santiago-ruten i Kongernes Nordsjælland – Tisvildevejen er en vandretur på ca. 60 kilometer fra Esrum Kloster til Tisvilde.

Gendarmstien der er certificeret som Danmarks første Europæiske Kvalitetsvandresti. De 74 kilometer giver også et indblik i grænsehistorien – starter ved Kruså og slutter ved Høruphav i Øst.

Bridgewalking i Fredericia, hvor du kan se Lillebælt fra toppen af den gamle Lillebæltsbro.

Gudenåen er stadig stedet, hvor der padles – fx på en romantisk kærestetur?

Børn med på cykelferie?

Dansk Cykelturisme har fem gode råd til, når man vil have børn med på en cykelferie:

 1. Træn
  Børnene skal være cykelvante, men træningen må aldrig være en sur pligt. Test gerne formen med nogle ture hjemmefra inden den store ferie sætter ind. Så er det også lettere at vurdere, hvordan cykelferien bedst tilrettelægges, så den bliver god for alle.
 2. Hav en fast base
  Den første gang på cykelferie, er det en god idé at vælge en fast base at cykle ud fra. Det kan være hårdt for børn at skulle cykle til et nyt sted hver dag.
 3. Trafikfri områder
  Det er hårdt for alle, hvis der hele tiden skal passes på. Så vælg ruter, der er fri for biler – så bliver det sjovere for alle parter.
 4. Lav noget andet!
  Selvom mor og far er bidt af at cykle, så kan det godt blive lidt ensformigt at cykle. Lidt tid og mulighed af for at lave andre ting i ferien. Så er der større chance for at cykelglæden bevares hos børnene.
 5. Vær en god rollemodel
  Ømme bagdele kan godt give gnavne miner. Men det smitter. Så forsøg at holde humøret, og inviter leg og sjov med ind i cykeloplevelsen.
19. januar 2017
Mere om Ferie

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har samlet alt, du skal vide for at vælge det helt rigtige spahotel, her. 

Sådan udlejer du dit sommerhus med succes

Står dit sommerhus ofte tomt? Ved at udleje din feriebolig kan du både give dit hus liv og samtidig få dækket mange af dine faste udgifter....

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej, har du plads til en opvaskebalje, et tørrestativ og har du husket lys? Se med her, hvor vi har samlet alt det campingudstyr, du ikke kan undvære i hverdagen, når du skal ud og nyde livet som campist.

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...

Forsinket eller aflyst fly: det har du krav på i erstatning.

Snyd ikke dig selv for erstatning, hvis dit fly bliver aflyst eller er forsinket. Her er nogle af de ting, du kan få kompensation for af dit flyselskab. 

Forlystelsesparker i Danmark - den ultimative guide

Her er Danmarks 10 største forlystelsesparker og de bedste af sommerens andre seværdigheder for hele familien. Leder du efter sted at tilbri...

Ferieformen silent retreat hitter - se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere...

Staycation er den nye ferieform

Staycation er en helt ny måde at holde ferie på. Se her, hvad ferieformen dækker over, og hvem den egner sig til. 

Sådan pakker du bilen bedst før ferien

At få plads til alt i bilen, når familien skal på ferie, er et potentielt mareridt. Vi giver dig ti tips til, hvordan du både får plads i...

Det SKAL du have styr på ved leje af sommerhus

Lejer du et sommerhus er mulighederne mange. Skal du leje gennem privat eller bureau? Hvor meget koster det? Få tips til hvad du skal være...

5 uundværlige råd når du skal leje sommerhus

Har du lyst til ferie med naturen lige på den anden side af døren, masser af privatliv og god plads til unger og aktiviteter, så er en ferie i et sommerhus en oplagt mulighed.

Gode tips til campinglivet

Er du i tvivl om de forskellige muligheder for camping? Lad dig inspirere af disse gode tips til campingferie for enhver smag.

6 tips til den ultimative hotelferie

Læs de 6 gode tips, der vil hjælpe dig i planlægningen af den ultimative ferie for hele familie.