Foto: VisitDenmark

Fuld fart på i Danmark

Når vi siger aktiv ferie, så er mange mentalt i gang med at forestille sig vandring i Skotland, golf i Sydafrika eller kitesurfing på de kanariske øer. Men lige udenfor – i den danske natur – kan man få masser af oplevelser, hvis ferien skal være aktiv.

Her er vind i sejlene, overnatning i det fri, cykelruter til både familier og vovehalse, samt åer og hav til alle de padlende. Der er kort sagt masser af muligheder for at holde aktiv ferie i Danmark – med og uden familie.

I mange dele af landet arbejder man desuden med at kunne udbrede aktive sportsgrene til en større gruppe, så man ikke nødvendigvis behøver at være hardcore udøver af fx mountainbike, surf eller vandring for at være aktiv på sin ferie.

– Vi kan godt lide gåture, men ikke lange vandreture. Vi har ofte cyklen med på ferie, men den lange tur fra Gedser til Skagen tager de færreste. Derfor kan det betale sig at tænke i, hvordan vi lægger aktiviteterne som afgrænsede oplevelser og tilbud – fordi det vil passe til fleres behov under ferien, fortæller udviklingskonsulent Christine Jürgensen hos Dansk Kyst- og Naturturisme, der til daglig blandt andet arbejder med, hvordan turisterhvervet i Danmark kan blive dygtigere til at arbejde med aktiviteter i naturen.

I Fredericia kan du klatre op og se Lillebælt ovenfra med Bridgewalking, der er lavet efter australsk forbillede. (Foto: StampReklamefoto.dk)

Her er trygt at være aktiv

Danmark er fra naturens side skabt til at kunne levere aktive indslag i ferien. Vi har let adgang til både hav, strand og skov – og uden særligt mange høje stigninger eller kløfter. Vi skal hverken tage hensyn til lavinefarer, vulkaner eller jordskælv, så vores land er et forholdsvist sikkert sted at begive sig på eventyr om sommeren. Derudover tillader terrænet og den lette adgang til vand og kyst i Danmark, at man kan afprøve forskellige former for aktiviteter i sin ferie.

– Ved Ringkøbing Fjord og Hvide Sande har man formået at skabe en god diversitet af aktiviteter. Der er fjorden og havet, hvor man kan sejle og dyrke forskellige former for vandsport, og så er der anlagt en flot cykelsti rundt om fjorden. Den slags områder, håber jeg, at vi får flere af fremover – hvor man ikke bare laver faciliteter til én slags aktivitet, men sammentænker flere forskellige outdoor-oplevelser – fx en sti for både gående, ridende og mountainbikere, siger Christine Jürgensen.

Vild med aktivitet?

Danskernes lyst til at være aktive i overskuelige tidsrum imødekommes faktisk allerede flere steder i landet. Ved Vadehavet findes der mange udbydere af ture, der både tilbyder viden, motion og oplevelser, ligesom vi i ældre købstæder har traditioner for byvandringer med guide. Her er der noget for både krop og hoved.

Cykelture kan planlægges meget individuelt efter form og behov. Ved Limfjorden er det let at få hjælp til cykelreparation og indkvartering. (Foto: Enjoy Limfjorden)

Også flere pakkerejser dukker op med aktiviteter lagt ind – cykelture, hvor bagagen flyttes af arrangøren fra hotel til hotel, så cyklisten kan koncentrere sig om at cykle – og kanoture ligeså. En tur op ad Gudenåen kan også sagtens skrues sammen som en aktiv kærestetur.

Hvis man er til mere ekstreme sportsudøvelser, er der ligeledes kommet flere bud på markedet – især på Bornholm, der har samlet udgangspunkterne for aktiviteter i centre.

Slettestrand er blevet det nye mountainbike-mekka med masser af spor til MTB’erne, mens kitesurfere kan slå sig løs på Lolland-Falster. Områder med et varieret udbud af aktiviteter kan inspirere flere til at prøve noget nyt af og være aktive i naturen. Det håber Christine Jürgensen, at vi kan se endnu mere af i Danmark i fremtiden.

Rappelling og klatring på klipper er en af de mangeartede aktiviteter, man kan prøve på Bornholm. (Foto: Kennet Hult)

– Kunne man fx forestille sig, at vi havde kajak- eller kanoudlejning sammen med cykeludlejningen, eller tæt ved overnatningsmuligheder, så man blev inspireret til at prøve noget andet også? Vi har mange steder et beskyttet farvand, som er oplagt for både børn og voksne at øve sig på. Så det er måske bare et spørgsmål om at udnytte muligheder og blive inspireret? Opfordrer Christine Jürgensen.

Skal du på ferie i Danmark kan det være en god idé at undersøge hos de lokale turistbureauer, hvad området tilbyder – her har de som regel styr på udbuddet af både vandrings- og cykelture samt områder med mulighed for at udøve forskellige sportsgrene.

Er du til ekstra aktivitet i ferien?

Bornholm er et godt sted at dyrke flere former for ekstremsport – mountainbike, klatring og rapelling, surf, sejlads og dykning m.m.

Ringkøbing Fjord kan opleves fra både vandet og vejen – tag fx hele turen rundt om.

Klitmøller på den nordvestjyske kyst er kendt som nordens Hawaii med god vind og bølger til surfing.

Slettestrand har specialiseret sig i mountainbike-ferie med flere spændende spor og fokus på at kunne udfordre sig selv på cyklen.

Enjoy Limfjorden vandt prisen Årets Cykelturismeløsning 2016. Her kan du nyde Fjordruten en planlagt 310 km cykeltur fra Struer til Skive. 

Santiago-ruten i Kongernes Nordsjælland – Tisvildevejen er en vandretur på ca. 60 kilometer fra Esrum Kloster til Tisvilde.

Gendarmstien der er certificeret som Danmarks første Europæiske Kvalitetsvandresti. De 74 kilometer giver også et indblik i grænsehistorien – starter ved Kruså og slutter ved Høruphav i Øst.

Bridgewalking i Fredericia, hvor du kan se Lillebælt fra toppen af den gamle Lillebæltsbro.

Gudenåen er stadig stedet, hvor der padles – fx på en romantisk kærestetur?

Børn med på cykelferie?

Dansk Cykelturisme har fem gode råd til, når man vil have børn med på en cykelferie:

 1. Træn
  Børnene skal være cykelvante, men træningen må aldrig være en sur pligt. Test gerne formen med nogle ture hjemmefra inden den store ferie sætter ind. Så er det også lettere at vurdere, hvordan cykelferien bedst tilrettelægges, så den bliver god for alle.
 2. Hav en fast base
  Den første gang på cykelferie, er det en god idé at vælge en fast base at cykle ud fra. Det kan være hårdt for børn at skulle cykle til et nyt sted hver dag.
 3. Trafikfri områder
  Det er hårdt for alle, hvis der hele tiden skal passes på. Så vælg ruter, der er fri for biler – så bliver det sjovere for alle parter.
 4. Lav noget andet!
  Selvom mor og far er bidt af at cykle, så kan det godt blive lidt ensformigt at cykle. Lidt tid og mulighed af for at lave andre ting i ferien. Så er der større chance for at cykelglæden bevares hos børnene.
 5. Vær en god rollemodel
  Ømme bagdele kan godt give gnavne miner. Men det smitter. Så forsøg at holde humøret, og inviter leg og sjov med ind i cykeloplevelsen.
19. januar 2017
Mere om Ferie

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er nemlig et gavmildt år, når det gælder fridage. Se, hvor mange året byder på, og hvornår de falder, her. 

Forlystelseparker i Danmark - den ultimative guide

Her er Danmarks 10 største forlystelseparker og de bedste af sommerens andre seværdigheder for hele familien. Leder du efter sted at tilbrin...

Forsinket eller aflyst fly: det har du krav på i erstatning.

Snyd ikke dig selv for erstatning, hvis dit fly bliver aflyst eller er forsinket. Her er nogle af de ting, du kan få kompensation for af...

5 uundværlige råd når du skal leje sommerhus

Har du lyst til ferie med naturen lige på den anden side af døren, masser af privatliv og god plads til unger og aktiviteter, så er en ferie i et sommerhus en oplagt mulighed.

Gode tips til campinglivet

Er du i tvivl om de forskellige muligheder for camping? Lad dig inspirere af disse gode tips til campingferie for enhver smag.

6 tips til den ultimative hotelferie

Læs de 6 gode tips, der vil hjælpe dig i planlægningen af den ultimative ferie for hele familie.

Guide: Danmarks bedste badestrande

Danmark er begavet med en utrolig lang kystlinje – og mange steder også med meget fint sand. Det er en kombination, der skaber strande i verdensklasse. Se vores miniguide og find den strand, der passer perfekt til dig og din familie.

Derfor bør du sætte din kuffert i badekarret, når du rejser

Selvom det kan lyde mærkeligt, så er der én rigtig god grund til at placere din kuffert i hotellets badekar, når du er ude at rejse. På den...

Billige flyrejser - sådan snyder du rejsesøgemaskinerne og rejsebur...

Er du også træt af ubegribelige ekstragebyrer, når du booker flybilletter? Her er 10 tips til, hvordan du kan være et skridt foran Momondo,...

De bedste tips: Campingforberedelser til campingferie

Den bedste campingferie starter derhjemme. Der er nemlig rigtig mange ting, man skal forberede sig på og sætte sig ind i, inden man kører ud på den åbne landevej. Du finder her de bedste råd til, hvordan familien får den absolut bedste campingferie.

Cykelferie i Danmark

Den rigtige oplevelse af Danmark får du i sadlen på en cykel.

10 særlige og alternative ferieoplevelser i Danmark

Her får du 10 bud på særlige ferieoplevelser, du kan få lige her i Danmark.

Start ferien på din computer

VisitDenmark.dk er Danmarks nationale turisme-site, hvor du kan gå på opdagelse og finde din næste drømmeferie.

Tag i sommerhus hele året

Et ophold i et dansk feriehus kan være lige præcis dét, I har brug for uden for sæsonen.

Tag på ferie i Danmark - 20 danske naturperler

I Danmark er der aldrig langt mellem naturoplevelserne, men vil du se noget af det mest spændende og unikke natur, landet byder på, kan du...