Foto: VisitDenmark, Copenhagen Media Center

Forkæl dine smagsløg på ferien

Gastrokroer, gourmetrestauranter, madfestivaler, håndlavede lækkerier - overalt i Danmark er maden kommet i centrum for ferieoplevelsen. Læs her om de nyeste tendenser, og hvor du kan opleve dem.

Da æteparret Lene og Sven Grønlykke i 1971 åbnede Falsled Kro med tårnhøje gastronomiske ambitioner, var det en milepæl.

Den sydfynske kro blev – uden at betegnelsen blev brugt dengang – provinsens første gastrokro. En kro, hvor den traditionelle, solide danske kromad blev skiftet ud med gourmetmad på så højt et niveau, at folk rejste langvejsfra til kroen for madens skyld.

I dag er Falsled Kro bestemt ikke længere alene om det høje niveau langt fra København. Faktisk er der næppe den egn i Danmark, som ikke har en gastrokro eller et badehotel, hvor det er gourmetmad, der er omdrejningspunktet.

Madkulturen i Danmark har udviklet sig

Danskernes madkultur har ændret sig, siger Jonas­ Kjær, der er cheføkonom i Horesta, hotellernes og restauranternes brancheforening.

- Gastronomi er blevet folkelig. Du kender det sikkert også fra dig selv og din egen omgangskreds. Det er blevet acceptabelt at gå op i mad, også på den nørdede måde. Og der er flere, som bruger penge på god mad og på at gå ud at spise i den højeste klasse. Vi bruger flere penge, når vi går ud. Det er en oplevelse, vi gerne vil give os selv, siger han.

Smagsløgene bliver forkælet i ferien

Interessen for at spise godt gælder ikke kun på ferien. Men særligt når vi har ferie eller lang weekend, vil vi gerne forkæle os selv, og så går turen mod gastrokroen eller badehotellet i skønne omgivelser, hvor der også er plads til at slappe af eller gå en lang tur langs stranden eller i skoven.

Det er imidlertid ikke kun på overnatningsstederne og toprestauranterne, at interessen for god mad mærkes. De seneste årtier har madglæden erobret Danmark, og det gælder ikke mindst i ferielandet, hvor interessen for det autentiske og oprindelige og de gode råvarer har fået lokale fødevarefestivaler til at skyde op som asparges i maj.

Fødevarefestivaler over hele landet

Læsø fejrer jomfruhummeren, Odense øllet, Filsø de gode råvarer, Hirtshals sildene, Ebeltoft æblerne, Løgstør og Juelsminde muslingerne og Danmarks største fødevarefestival, Copenhagen Cooking and Food Festival, trækker titusindvis af gæster til de mange særlige arrangementer den sidste uge af august.

- De forskellige dele af Danmark og branchen er dygtige til at bruge, at vi gerne vil mærke det autentiske, det lokale. Antallet af mennesker, der kan og vil betale for en michelinoplevelse, er trods alt stadig begrænset, men i lagene under er der opstået et langt større udbud og en langt større variation end nogensinde før, siger Jonas Kjær, der peger på flere årsager til, at mad er blevet så afgørende en del af vores liv og ikke mindst ferieliv.

Sundhed, smag og sociale medier

- For nogle er det et spørgsmål om sundhed. Andre tænker mere i bæredygtighed og dyrevelfærd, mens atter andre først og fremmest lægger vægt på smagen og oplevelsen, forklarer Horestas cheføkonom – og fortsætter:

- Men der er ingen tvivl om, at medierne også har hjulpet til. Gastronomien er i TV, og når danske kokke vinder medaljer internationalt, bliver det også vist. Dertil kommer, at vi i høj grad også profilerer os på de sociale medier og lægger billeder op af vores mad, og det skubber yderligere til interessen, siger Jonas Kjær.

Gastro-oplevelser i sommerlandet

Efterhånden har alle dele af Danmark en eller flere gastro­kroer eller andre muligheder for at kombinere et måltid af høj klasse med overnatning – hvilket kan være rart, hvis du gerne vil drikke vin eller øl til maden­.

Sådan finder du de gode steder

Michelins guide

Skal det være toppen af poppen, er Michelins guide god. Kig også efter laget lige under stjernerne – markeret med en tallerken. Det er mad af høj klasse til prisen. I alt er der 99 restauranter i Michelins guide for Danmark, hvoraf de 27 har en eller flere stjerner. 

White Guide 

White Guide anmelder hver restaurant grundigt. Fornemste udmærkelse er betegnelsen ‘global mesterklasse’ og dernæst ‘mesterklasse’, som i alt 52 danske restauranter­ – heraf flere gastrokroer – i guiden har gjort sig fortjent til.

Danske badehoteller

Flere af de danske badehoteller har et højt gastro­nomisk niveau.

Smagen af Fyn

Går turen til Fyn, kan du med fordel tjekke Smagen af Fyn, der foreslår flere ruter gennem det velsmagende landskab.

Gourmetruten

Gourmetruten er en lille samling danske kroer og hoteller, der lægger vægten på det kulinariske.

Gastro-tendenser

Konsulentvirksomheden Nørgaard Mikkelsen frem­hævede sidste år 12 fødevaretendenser, eksempelvis:

 • Hood Food - mad fra nabolaget
  • Vi kan lide det autentiske som de danske egnsretter og lokale råvarer.
 • Cool Classics
  • Nyfortolkninger af det kendte, for eksempel mormormad­ og klas­sisk kromad med et moderne tvist.
 • Gastro Moments - små øjeblikke af luksus
  • Eksempelvis den håndlavede is og det langtidshævede brød på specialmel. 
 • SoMeating
  • Mad, vi har lyst til at vise på sociale medier
24. maj 2019
Mere om Ferie

Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og botaniske haver. Læs guiden her.

Genialt trick: Sådan sparer du kassen på sommerhusleje

Hvis du skal opleve andre kroge af Danmark denne sommer, så skal du sikkert også leje et sommerhus. Der er nemlig mange penge at hente ved...

Danske dyreparker - den ultimative guide

Skal du holde ferie i Danmark i år, så forkæl dig selv og familien med en tur til en af de danske dyreparker eller zoologiske haver. idenyt...

Friluftsferie i Danmark? Tre gode råd til weekendturen

Mens nætterne hastigt bliver lysere og dagene længere, er højsæsonen for vandreture og overnatninger i den frie natur over os. Danskerne søger i stigende grad de rene naturoplevelser.

Det er ikke forbudt at tage i sommerhus i påsken - men pas på!

Påsken nærmer sig, og det tyder på at den traditionsrige tid, bliver markant anderledes end den måske plejer at være. Mange danskere tager...

Gør bilen klar til skiferie: Sådan styrer du uden om ulykker og...

Julen og nytåret er forbi, og de første sneglade danskere har allerede sat kurs mod den årlige skiferie. Men inden du sætter dig i bilen,...

Derfor skal du holde juleferien i Sverige og Norge

Lige nu er den svenske og norske krone under pres - og det gør det billigere at være dansk turist i vores nabolande.

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove...

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er nemlig et gavmildt år, når det gælder fridage. Se, hvor mange året byder på, og hvornår de falder, her. 

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej,...

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har samlet 12 bud på fantastiske og forskelligartede spaophold.

Derfor skal du prøve ferieformen glamping

Glamping er en hel speciel form for campingoplevelse, som alle burde prøve. ‘Glamping’ er en sammenskrivning af ‘glamour’ og ‘camping’, og...

Ferieformen silent retreat hitter - se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere...