Skjern Å er et unikt stykke natur i Midtjylland
Skjern Å er et unikt stykke natur i Midtjylland Foto: Visit West Denmark

Ferie i Midtjylland med natur- og byoplevelser

Midtjylland rummer en enorm variation af oplevelser – fra fuglelivet ved Skjern Å til Kalø og Mols Bjerge til en hyggelig by-dag i Viborg med en afstikker til Dollerup bakker. I Ebeltoft kan du gå om bord på Fregatten Jylland – verdens længste træskib.

Af: Thea Jessen Kristensen, 1301, 31. januar 2013

 

Skjern Å påvirket af miljøpolitiske strømninger

Skjern Å har måttet lægge land til det 20. århundredes forskellige miljøpolitiske strømninger: først bugtede åen sig som den altid havde gjort, så blev den afvandet og rettet ud, men så blev den ført tilbage til sin natur – i alt er omkring tre millioner kubikmeter jord blev flyttet frem og tilbage.

Skjern Å er rig på fugle

I dag er Skjern Å og de nærliggende enge og vådområder et unikt stykke natur, hvor du kan opleve et rigt fugleliv fra et af de mange fugleudkigstårne, der er sat op. Du kan bl.a. se skestork, ænder, gæs og vadehavsfugle som fx klyde. I august og september flyver fiskeørnen gennem området, og om vinteren kan du være heldig at se havørn og vandrefalk. Men husk gummistøvler eller vaders – der kan godt være ret vådt på engområderne.

Odderen er vendt tilbage til området, men det er et sky dyr, så det er ikke sikkert, at du får et glimt af den på din tur i området.

Brug shelterpladserne og fugletårnene

Et godt sted at begynde din tur i området er ved Naturcenter Skjern Enge i den sydlige del af området, hvor åen løber ud i Ringkøbing Fjord eller ved Naturcenter Skjern Å ved Albæk Møllegård. Der er gode faciliteter i området – udover afmærkede ruter er der to shelterpladser til overnatning, flere fugletårne og mange borde og bænke, hvor du kan spise din mad.

Oplev åen i kano, på cykel eller med fiskestang

Du kan også opleve Skjern Å ved at sejle i kano, fiske eller tage den lidt mere tørskoede vej med cykel. Du får et godt overblik over de forskellige stier i området i Naturstyrelsens folder. Vil du fiske, kan åen lokke med laks og ørreder, men husk dit fisketegn samt et dagskort, som du kan købe flere steder i lokalområdet – se mere på disse hjemmesider

Skjern å Sammenslutning

Sportsfiskeren

Dagkort.dk

Fisketegn.dk

Oplevelser tæt på Skjern

Har du lyst til at bo en uge som jernalderfamilie, så kan du gøre det i sommerferien på Dejbjerg Jernalder, 10 km nord for Skjern

Klassisk Vesterhav med brusende bølger, beskyttende klitter og stikkende marhalm. En god klassik Vesterhavsoplevelse får du bl.a. i Bovbjerg – læs mere her

Fregatten Jylland – verdens længste træskib

Foto: Fregatten Jylland
Foto: Fregatten Jylland

Krigsskibet Fregatten Jylland er bevaret, så du kan gå om bord på land i Ebeltoft og få en fornemmelse af, hvordan det var at være sømand, dengang fregatten stadig sejlede. Ved siden af er en museumsbygning med udstillinger, aktiviteter og historien om fregattens deltagelse i store søslag. Børn kan være med i Kalle Krudts Skattejagt eller Søfartsbogen.

Træ fra 40 tønder land egeskov

Museet kalder sig selv for verdens længste træskib, og Fregatten Jylland er da også 56,5 meter langt. Der er da også blevet brugt intet mindre end 35.000 kubikfod egetræ svarende til 40 tønder land egeskov.

Kanoner i aktion

Hver dag i højsæsonen er de gamle kanoner i aktion, og du kan se, hvordan de bliver ladt. Når de er klar til at blive fyret af, kan det godt være du må stikke fingrene i ørerne!

Fregatten Jylland har åbent fra midt i februar til 30. november. Læs mere på fregattens hjemmeside

Besøg Glasmuseet i Ebeltoft

Når du nu er i Ebeltoft, er det absolut også værd at besøge Glasmuseet.
Museet giver et godt indblik i det svære håndværk at puste glas og et indblik i, hvilke fascinerende former og strukturer dygtige glaspustere kan skabe i glas. Læs mere på Glasmuseets hjemmeside

Viborg er perfekt til byferie

I Viborg kan man kombinere forskellige oplevelser, så der er noget for både børn og voksne, noget for både hovedet og sanserne og noget for både storbytypen og naturelskeren.

Nyd søerne i midten af byen

Viborg strækker sig op ad siderne ad bakkerne på begge sider af Nørre- og Søndersø i midten af byen. Det er nemt at gå omkring søerne, og selvom du aldrig kommer helt væk fra byen, er området alligevel så varieret, at du på den ca. 5,5 km lange rundtur om Søndersø, når gennem lidt skov og åben land.

Du kan også snuppe en kort sejltur på søen med den lille turistbåd ”Magrethe I”, der ligger til kaj ved Golf Salonen ved vejen, der går midt mellem de to søer.

Viborg domkirke og gamle huse

Foto: Cees Van Roeden
Foto: Cees Van Roeden


Den store kirke af sten, domkirken, er et besøg værd. Den er flot i al sin bombastiske natur. I de nærmeste gader omkring domkirken er mange gamle huse bevaret, og en gåtur rundt i de gader er hyggelig. Gå rundt på egen hånd eller prøv en guidet tur

Latinerhaven med smukke blomster

Overfor domkirken ligger den gamle latinskole med en lille men smuk klosterhave, Latinerhaven. Der er farvestrålende stauder, lægeurter og et monument for forfatteren Steen Steensens Blicher.

Du kan også nyde synet af stauder i parken Borg Vold, omkring 5 minutters gåtur fra Latinerhaven. I maj og juni blomstrer parkens rododendroner.

Hald Sø og Dollerup Bakker byder på vild natur

Hald Sø og Dollerup Bakker omkring 10 km udenfor Viborg er en ægte og smuk naturoplevelse. Følg en af ruterne på Naturstyrelsens folder for området, eller parkér bilen i nærheden af Niels Bugges Kro, og gå op bagved kroen, hvor der er et stort vandreservoir. Gå ind i landskabet langs bækken, som gradvis bliver tørrere og tørrere for til sidst at forsvinde helt.

Udsigt fra heden

Fortsæt ad stien, som den stiger, indtil du til sidst befinder dig på et stort stykke åben hede fuld af lyng, hævet et godt stykke oppe i landskabet. Her er der en pragtfuld udsigt over Hald Sø og Dollerup Bakker – og du kan også se helt ind til Viborg.

Sejltur på Søndersø eller tur med Folkebladstoget

Har du børn med på turen til Viborg kan en sejltur på Søndersø måske friste eller en tur i det lille ”tog”, kaldet Folkebladstoget – det kører en rundtur gennem Viborgs gader.

Skal der mere action til, så prøv Viborg Legeland  eller det lille væksthus i Hald Ege, der har en lille samling eksotiske planter og smådyr.

Kalø Slotsruin er natur og historie

 

Foto: Bo Skaarup
Foto: Bo Skaarup

Med et besøg på Kalø Slotsruin kan du kombinere naturoplevelser og historie. Alt efter, hvad du er mest i humør til, kan du bruge tiden på at sætte dig ind i historien om slotsruinen, der blev bygget i forbindelse med bondeoprøret i 1313 eller du kan bare gå omkring i området og nyde naturen.

Tæt på havet og skoven

Kalø Slotsruin ligger i den nordvestlige hjørne af Kalø Vig, nord for Århus og er placeret ganske tæt på vandet, og du må gå det sidste stykke derud ad en smal vej med vand på begge sider. Du kan også vælge at gå tur i Hestehaveskoven, hvor der vokser mange høje egetræer.

Besøg resten af nationalparken Mols Bjerge

Slotsruinen ligger på den del af Djursland, der er udlagt som Nationalparken Mols Bjerge, og du kan danne dig et overblik over seværdigheder, gåruter og cykelruter på nationalparkens hjemmeside 

Kilder: midtjyskturisme.com, Visit Denmark og danmarksrejsen.dk

Få mere inspiration til ferie i Danmark her

31. januar 2013 Thea Jessen Kristensen, 1301

Andre oplevelser i Midtjylland


  • Overnat i trætophuset

  • Vikingetræf ved Moesgård Lige syd for Århus, ved Moesgård Museum, finder Nordens største og ældste vikingemarked sted. I 2013 er det d. 27.+28. juli. Omkring 800 vikinger fra Danmark og udlandet skaber vikingmarked, lige så festligt marked som i vikingetiden, for 1000 år siden.

  • Besøg Århus. Århus er landets anden største by og rummer alskens seværdigheder og attraktioner – dan dig et overblik på turistbureauets hjemmeside

  • Sculptures by sea. Hvis du skal til Århus i løbet af juni 2013, så gå ikke glip af den udendørs kunstudstilling Sculptures By Sea , hvor kunstværker er udstillet langs vandkanten fra Tangkrogen til Ballehage. Det er en slags installationskunst, og størrelsen, den store variation mellem værker og den usædvanlige placering på stranden og i skovbrynet kaster en legesyg stemning over det hele.
Mere om Ferie

Nu kommer frosten: Sådan sikrer du sommerhuset

Salget af sommerhuse er steget markant i 2020, og de mange nye sommerhusejere går nu deres første vinter i møde. Læs mere om, hvordan du kan gøre sommerhuset klar til vinterens kulde og frost her.

Pas på smitten: Sådan kommer du sikkert gennem efterårsferien

Hvad skal man lave i en coronaramt efterårsferie? Sundhedsstyrelsen kommer nu danskerne til hjælp med inspiration til aktiviteter, som både...

Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og...

Genialt trick: Sådan sparer du kassen på sommerhusleje

Hvis du skal opleve andre kroge af Danmark denne sommer, så skal du sikkert også leje et sommerhus. Der er nemlig mange penge at hente ved at leje et sommerhus, hvis du kender denne finte for at opnå optimal udbytte.

Danske dyreparker - den ultimative guide

Skal du holde ferie i Danmark i år, så forkæl dig selv og familien med en tur til en af de danske dyreparker eller zoologiske haver. idenyt...

Friluftsferie i Danmark? Tre gode råd til weekendturen

Mens nætterne hastigt bliver lysere og dagene længere, er højsæsonen for vandreture og overnatninger i den frie natur over os. Danskerne...

Det er ikke forbudt at tage i sommerhus i påsken - men pas på!

Påsken nærmer sig, og det tyder på at den traditionsrige tid, bliver markant anderledes end den måske plejer at være. Mange danskere tager i sommerhus i påsken, men hvordan er reglerne? Læs med og få opklaret om du kan tage i sommerhus.

Gør bilen klar til skiferie: Sådan styrer du uden om ulykker og...

Julen og nytåret er forbi, og de første sneglade danskere har allerede sat kurs mod den årlige skiferie. Men inden du sætter dig i bilen,...

Derfor skal du holde juleferien i Sverige og Norge

Lige nu er den svenske og norske krone under pres - og det gør det billigere at være dansk turist i vores nabolande.

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove ideer til hele familien her. 

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej, har du plads til en opvaskebalje, et tørrestativ og har du husket lys? Se med her, hvor vi har samlet alt det campingudstyr, du ikke kan undvære i hverdagen, når du skal ud og nyde livet som campist.

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...