Skjern Å er et unikt stykke natur i Midtjylland
Skjern Å er et unikt stykke natur i Midtjylland Foto: Visit West Denmark

Ferie i Midtjylland med natur- og byoplevelser

Midtjylland rummer en enorm variation af oplevelser – fra fuglelivet ved Skjern Å til Kalø og Mols Bjerge til en hyggelig by-dag i Viborg med en afstikker til Dollerup bakker. I Ebeltoft kan du gå om bord på Fregatten Jylland – verdens længste træskib.

 

Skjern Å påvirket af miljøpolitiske strømninger

Skjern Å har måttet lægge land til det 20. århundredes forskellige miljøpolitiske strømninger: først bugtede åen sig som den altid havde gjort, så blev den afvandet og rettet ud, men så blev den ført tilbage til sin natur – i alt er omkring tre millioner kubikmeter jord blev flyttet frem og tilbage.

Skjern Å er rig på fugle

I dag er Skjern Å og de nærliggende enge og vådområder et unikt stykke natur, hvor du kan opleve et rigt fugleliv fra et af de mange fugleudkigstårne, der er sat op. Du kan bl.a. se skestork, ænder, gæs og vadehavsfugle som fx klyde. I august og september flyver fiskeørnen gennem området, og om vinteren kan du være heldig at se havørn og vandrefalk. Men husk gummistøvler eller vaders – der kan godt være ret vådt på engområderne.

Odderen er vendt tilbage til området, men det er et sky dyr, så det er ikke sikkert, at du får et glimt af den på din tur i området.

Brug shelterpladserne og fugletårnene

Et godt sted at begynde din tur i området er ved Naturcenter Skjern Enge i den sydlige del af området, hvor åen løber ud i Ringkøbing Fjord eller ved Naturcenter Skjern Å ved Albæk Møllegård. Der er gode faciliteter i området – udover afmærkede ruter er der to shelterpladser til overnatning, flere fugletårne og mange borde og bænke, hvor du kan spise din mad.

Oplev åen i kano, på cykel eller med fiskestang

Du kan også opleve Skjern Å ved at sejle i kano, fiske eller tage den lidt mere tørskoede vej med cykel. Du får et godt overblik over de forskellige stier i området i Naturstyrelsens folder. Vil du fiske, kan åen lokke med laks og ørreder, men husk dit fisketegn samt et dagskort, som du kan købe flere steder i lokalområdet – se mere på disse hjemmesider

Skjern å Sammenslutning

Sportsfiskeren

Dagkort.dk

Fisketegn.dk

Oplevelser tæt på Skjern

Har du lyst til at bo en uge som jernalderfamilie, så kan du gøre det i sommerferien på Dejbjerg Jernalder, 10 km nord for Skjern

Klassisk Vesterhav med brusende bølger, beskyttende klitter og stikkende marhalm. En god klassik Vesterhavsoplevelse får du bl.a. i Bovbjerg – læs mere her

Fregatten Jylland – verdens længste træskib

Foto: Fregatten Jylland
Foto: Fregatten Jylland

Krigsskibet Fregatten Jylland er bevaret, så du kan gå om bord på land i Ebeltoft og få en fornemmelse af, hvordan det var at være sømand, dengang fregatten stadig sejlede. Ved siden af er en museumsbygning med udstillinger, aktiviteter og historien om fregattens deltagelse i store søslag. Børn kan være med i Kalle Krudts Skattejagt eller Søfartsbogen.

Træ fra 40 tønder land egeskov

Museet kalder sig selv for verdens længste træskib, og Fregatten Jylland er da også 56,5 meter langt. Der er da også blevet brugt intet mindre end 35.000 kubikfod egetræ svarende til 40 tønder land egeskov.

Kanoner i aktion

Hver dag i højsæsonen er de gamle kanoner i aktion, og du kan se, hvordan de bliver ladt. Når de er klar til at blive fyret af, kan det godt være du må stikke fingrene i ørerne!

Fregatten Jylland har åbent fra midt i februar til 30. november. Læs mere på fregattens hjemmeside

Besøg Glasmuseet i Ebeltoft

Når du nu er i Ebeltoft, er det absolut også værd at besøge Glasmuseet.
Museet giver et godt indblik i det svære håndværk at puste glas og et indblik i, hvilke fascinerende former og strukturer dygtige glaspustere kan skabe i glas. Læs mere på Glasmuseets hjemmeside

Viborg er perfekt til byferie

I Viborg kan man kombinere forskellige oplevelser, så der er noget for både børn og voksne, noget for både hovedet og sanserne og noget for både storbytypen og naturelskeren.

Nyd søerne i midten af byen

Viborg strækker sig op ad siderne ad bakkerne på begge sider af Nørre- og Søndersø i midten af byen. Det er nemt at gå omkring søerne, og selvom du aldrig kommer helt væk fra byen, er området alligevel så varieret, at du på den ca. 5,5 km lange rundtur om Søndersø, når gennem lidt skov og åben land.

Du kan også snuppe en kort sejltur på søen med den lille turistbåd ”Magrethe I”, der ligger til kaj ved Golf Salonen ved vejen, der går midt mellem de to søer.

Viborg domkirke og gamle huse

Foto: Cees Van Roeden
Foto: Cees Van Roeden


Den store kirke af sten, domkirken, er et besøg værd. Den er flot i al sin bombastiske natur. I de nærmeste gader omkring domkirken er mange gamle huse bevaret, og en gåtur rundt i de gader er hyggelig. Gå rundt på egen hånd eller prøv en guidet tur

Latinerhaven med smukke blomster

Overfor domkirken ligger den gamle latinskole med en lille men smuk klosterhave, Latinerhaven. Der er farvestrålende stauder, lægeurter og et monument for forfatteren Steen Steensens Blicher.

Du kan også nyde synet af stauder i parken Borg Vold, omkring 5 minutters gåtur fra Latinerhaven. I maj og juni blomstrer parkens rododendroner.

Hald Sø og Dollerup Bakker byder på vild natur

Hald Sø og Dollerup Bakker omkring 10 km udenfor Viborg er en ægte og smuk naturoplevelse. Følg en af ruterne på Naturstyrelsens folder for området, eller parkér bilen i nærheden af Niels Bugges Kro, og gå op bagved kroen, hvor der er et stort vandreservoir. Gå ind i landskabet langs bækken, som gradvis bliver tørrere og tørrere for til sidst at forsvinde helt.

Udsigt fra heden

Fortsæt ad stien, som den stiger, indtil du til sidst befinder dig på et stort stykke åben hede fuld af lyng, hævet et godt stykke oppe i landskabet. Her er der en pragtfuld udsigt over Hald Sø og Dollerup Bakker – og du kan også se helt ind til Viborg.

Sejltur på Søndersø eller tur med Folkebladstoget

Har du børn med på turen til Viborg kan en sejltur på Søndersø måske friste eller en tur i det lille ”tog”, kaldet Folkebladstoget – det kører en rundtur gennem Viborgs gader.

Skal der mere action til, så prøv Viborg Legeland  eller det lille væksthus i Hald Ege, der har en lille samling eksotiske planter og smådyr.

Kalø Slotsruin er natur og historie

 

Foto: Bo Skaarup
Foto: Bo Skaarup

Med et besøg på Kalø Slotsruin kan du kombinere naturoplevelser og historie. Alt efter, hvad du er mest i humør til, kan du bruge tiden på at sætte dig ind i historien om slotsruinen, der blev bygget i forbindelse med bondeoprøret i 1313 eller du kan bare gå omkring i området og nyde naturen.

Tæt på havet og skoven

Kalø Slotsruin ligger i den nordvestlige hjørne af Kalø Vig, nord for Århus og er placeret ganske tæt på vandet, og du må gå det sidste stykke derud ad en smal vej med vand på begge sider. Du kan også vælge at gå tur i Hestehaveskoven, hvor der vokser mange høje egetræer.

Besøg resten af nationalparken Mols Bjerge

Slotsruinen ligger på den del af Djursland, der er udlagt som Nationalparken Mols Bjerge, og du kan danne dig et overblik over seværdigheder, gåruter og cykelruter på nationalparkens hjemmeside 

Kilder: midtjyskturisme.com, Visit Denmark og danmarksrejsen.dk

Få mere inspiration til ferie i Danmark her

31. januar 2013

Andre oplevelser i Midtjylland


  • Overnat i trætophuset

  • Vikingetræf ved Moesgård Lige syd for Århus, ved Moesgård Museum, finder Nordens største og ældste vikingemarked sted. I 2013 er det d. 27.+28. juli. Omkring 800 vikinger fra Danmark og udlandet skaber vikingmarked, lige så festligt marked som i vikingetiden, for 1000 år siden.

  • Besøg Århus. Århus er landets anden største by og rummer alskens seværdigheder og attraktioner – dan dig et overblik på turistbureauets hjemmeside

  • Sculptures by sea. Hvis du skal til Århus i løbet af juni 2013, så gå ikke glip af den udendørs kunstudstilling Sculptures By Sea , hvor kunstværker er udstillet langs vandkanten fra Tangkrogen til Ballehage. Det er en slags installationskunst, og størrelsen, den store variation mellem værker og den usædvanlige placering på stranden og i skovbrynet kaster en legesyg stemning over det hele.
Mere om Ferie

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er nemlig et gavmildt år, når det gælder fridage. Se, hvor mange året byder på, og hvornår de falder, her. 

Forlystelseparker i Danmark - den ultimative guide

Her er Danmarks 10 største forlystelseparker og de bedste af sommerens andre seværdigheder for hele familien. Leder du efter sted at tilbrin...

Forsinket eller aflyst fly: det har du krav på i erstatning.

Snyd ikke dig selv for erstatning, hvis dit fly bliver aflyst eller er forsinket. Her er nogle af de ting, du kan få kompensation for af...

5 uundværlige råd når du skal leje sommerhus

Har du lyst til ferie med naturen lige på den anden side af døren, masser af privatliv og god plads til unger og aktiviteter, så er en ferie i et sommerhus en oplagt mulighed.

Gode tips til campinglivet

Er du i tvivl om de forskellige muligheder for camping? Lad dig inspirere af disse gode tips til campingferie for enhver smag.

6 tips til den ultimative hotelferie

Læs de 6 gode tips, der vil hjælpe dig i planlægningen af den ultimative ferie for hele familie.

Guide: Danmarks bedste badestrande

Danmark er begavet med en utrolig lang kystlinje – og mange steder også med meget fint sand. Det er en kombination, der skaber strande i verdensklasse. Se vores miniguide og find den strand, der passer perfekt til dig og din familie.

Derfor bør du sætte din kuffert i badekarret, når du rejser

Selvom det kan lyde mærkeligt, så er der én rigtig god grund til at placere din kuffert i hotellets badekar, når du er ude at rejse. På den...

Billige flyrejser - sådan snyder du rejsesøgemaskinerne og rejsebur...

Er du også træt af ubegribelige ekstragebyrer, når du booker flybilletter? Her er 10 tips til, hvordan du kan være et skridt foran Momondo,...

De bedste tips: Campingforberedelser til campingferie

Den bedste campingferie starter derhjemme. Der er nemlig rigtig mange ting, man skal forberede sig på og sætte sig ind i, inden man kører ud på den åbne landevej. Du finder her de bedste råd til, hvordan familien får den absolut bedste campingferie.

Cykelferie i Danmark

Den rigtige oplevelse af Danmark får du i sadlen på en cykel.

10 særlige og alternative ferieoplevelser i Danmark

Her får du 10 bud på særlige ferieoplevelser, du kan få lige her i Danmark.

Start ferien på din computer

VisitDenmark.dk er Danmarks nationale turisme-site, hvor du kan gå på opdagelse og finde din næste drømmeferie.

Tag i sommerhus hele året

Et ophold i et dansk feriehus kan være lige præcis dét, I har brug for uden for sæsonen.

Tag på ferie i Danmark - 20 danske naturperler

I Danmark er der aldrig langt mellem naturoplevelserne, men vil du se noget af det mest spændende og unikke natur, landet byder på, kan du...