Foto: VisitDenmark

Ferie i Danmark – fordi vi elsker det!

Der er måske ikke helt den samme vejrgaranti i Danmark som længere sydpå. Men rigtig mange nyder alligevel sommeren under hjemlige himmelstrøg, for Danmark har så meget at byde på: Både for par og familier, for de aktive og livsnyderne, med natur og kultur.

Af: , 19. januar 2017

En dansk sommeraften med højt til loftet og lyset, der ikke helt forsvinder – det er nu svært at slå. Derfor er der også mange af os, der foretrækker at holde hele eller dele af ferien hjemme.

Selvom vi er et rejsende folk, så tilbringer vi statistisk set stadig mest af vores ferie i Danmark. Den helt store topscorer her er i et sommerhus, mens vi oftere rejser ud af landet, hvis vi vil på storbyferie eller have naturoplevelser.

Men Danmark har en del at byde på, også når det kommer til byferie og natur. Det ved de fleste af os godt, men det er bare sjældent, at vi decideret går efter oplevelser på samme måde, som når vi drager udenlands. Derfor har Dansk Kyst- og Naturturisme iværksat kampagnen ElskerDanmark.dk.

– Hvad end du er til romantisk parferie eller oplevelsesspækket familieferie, kan dit behov dækkes i det danske ferielandskab, og det vil vi gerne rette fokus på med kampagnen. Danmark er smukke kyster, vild natur og hyggelige bymiljøer, og nu slår vi et slag for, at flere af alle de danskere, der overvejer at holde i ferie i Danmark, faktisk også gør det, siger Sisse Wildt, der er kommunikationschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Og vi kan få masser af inspiration til, hvad der er værd at se i vores eget lille kongerige, når vi bl.a. undersøger, hvad turisterne udefra kommer efter i Danmark:

Den unikke kyst

Danmark er omgivet af kyst – og især de store hvide strande og klitlandskaber på den jyske vestkyst hiver årligt en del turister til sig. Her er højt til loftet, sand og vand i spandevis.

Når udenlandske turister vil se dansk natur, indlogerer mange af dem sig lige netop her, men også for indfødte danskere er området unikt. Uanset om man er til dyrelivet ved vadehavet eller sejlsport ved de mange fjorde. Fra syd til nord har hver egn sine særkender, og der er adskillige muligheder for både aktive ferier eller afslapning i feriecentre og campingpladser med underholdning til hele familien.

Længere østpå trækker kysten også badegæster til – både øerne, Fyn og Sjælland har skønne strande, der ofte ligger mere i læ end de brede vidder vestpå.

Masser af historie

Når man til daglig lever i Danmark bider man måske ikke så meget mærke i, at vi er et gammelt land med en fascinerende historie. Når man tager på ferie, er der tid og måske også større lyst til at udforske historien.

Det oplagte er selvfølgelig at besøge nogle af de skønne museer, der findes over det ganske land: Moesgaard ved Aarhus, Kongernes Jelling, Louisiana i Nordsjælland eller Vikingemuseet ved Roskilde osv.

Historien kan dog også opleves i mange skønne gamle byer, hvor man kan komme på byvandringer sommeren igennem – fx i Bogense, Kerteminde eller Fredericia, eller nyde charmen ved bindingsværk og smalle gader på egen hånd. I Danmark har vi tusindvis af eksempler på, at vi lever her midt i historien, hvor langt fra alt er kommet på museum. Et godt eksempel er Odsherred, hvor UNESCO har udnævnt et stort område som Global Geopark, fordi området tydeligt viser, hvordan istiden har formet området og gjort det til et godt sted at leve.

Storbyferie på verdenskortet

København er selvfølgelig en af vores store turistmagneter – kongehus, shopping, historie og forlystelser er altid populært. Men det er værd at bemærke, at den jyske hovedstad Aarhus har udmærket sig som nummer to på Lonely Planets Best Places in Europe.

Det er især den specielle stemning af afslappet storby med korte afstande mellem seværdighederne, der har givet den fornemme placering. Men byen har rent faktisk også et mangeartet udbud af kultur, arkitektur, god mad og underholdning. Den Gamle By, ARoS, latinerkvarteret og den nye havnefront er i sig selv grund nok til at tage et smut forbi byen.

Danmark kan også være sjovt

Er det kedeligt at holde ferie herhjemme? Ikke hvis vi tager imod nogle af alle de tilbud, der rent faktisk er.

Landet over er der store forlystelsesparker, der både tiltrækker udenlandske og indenlandske gæster. Feriecentre og campingpladser er gearet til familieoplevelser, som matcher ønsker i alle aldre, og så er der faktisk en del små perler rundt i landet – fra sørøvertogt i Bogense til Danmarks længste svævebane over Opalsøen på Bornholm.

Vil man både underholdes og blive klogere kan ture med naturvejledere og andre guider være for både børn og voksne – turistbureauerne har som regel masser af forslag og gode idéer til de mest populære ture lige i deres område. 

Du kan også blive inspireret til din egen ferie i Danmark på elskerdanmark.dk.

Når vejret er godt, er det let at holde af Danmark. Og skulle temperaturen falde lidt, så er der masser af andre aktiviteter at kaste sig over. (Foto: VisitDenmark)

Vestkysten – Læs mere om Ringkøbing og Limfjorden:

Badeferie og aktiv ferie – besøg Østdanmark:

Aarhus – byferie med masser af charme

Bogense og Kerteminde – byferie med høj grad af idyl

Odsherred, Fredericia og Sønderjylland – levende historie

Gudenåen, Djursland eller camping? Ferie med fokus på familie

Har du besøgt de danske nationalparker?

Danmark har sine egne nationalparker – og det lyder muligvis storladent, men de udpegede områder er netop en måde at fortælle os selv og omverdenen, at vi her har med helt unikke og seværdige naturområder at gøre. Men kender du de danske nationalparker? Ellers kan det godt betale sig at besøge:

  • Nationalpark Thy, hvor århundreders sandflugt har skabt klitheden.
  • Nationalpark Vadehavet, med et overdådigt dyreliv i et meget fladt landsskab.
  • Nationalpark Mols Bjerge, skabt af istiden og bosættelser helt tilbage fra stenalderen.
  • Nationalpark Skjoldungernes Land, placeret ved Roskilde Fjord og Gamle Lejre.
  • Derudover står Kongernes Nordsjælland som en mulig kommende nationalpark.

Se mere på danmarksnationalparker.dk.

Romantisk anlagt?

Mangen en ferie planlægges med børnenes ønsker for øje, men hvis behovet er at finde et godt sted for to voksne, så findes mange små hoteller, slotsophold eller wellness på den danske feriemenu.

Aarhus og København er oplagte steder for to, hvis man er til byliv, men også Aalborg og Odense har en del at byde på. Vil I gerne væk fra alting, så er de danske øer noget af det mest afslappende, der findes – f.eks. Læsø, Samsø eller Ærø. 

19. januar 2017
Mere om Ferie

Nu kommer frosten: Sådan sikrer du sommerhuset

Salget af sommerhuse er steget markant i 2020, og de mange nye sommerhusejere går nu deres første vinter i møde. Læs mere om, hvordan du kan gøre sommerhuset klar til vinterens kulde og frost her.

Pas på smitten: Sådan kommer du sikkert gennem efterårsferien

Hvad skal man lave i en coronaramt efterårsferie? Sundhedsstyrelsen kommer nu danskerne til hjælp med inspiration til aktiviteter, som både...

Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og...

Genialt trick: Sådan sparer du kassen på sommerhusleje

Hvis du skal opleve andre kroge af Danmark denne sommer, så skal du sikkert også leje et sommerhus. Der er nemlig mange penge at hente ved at leje et sommerhus, hvis du kender denne finte for at opnå optimal udbytte.

Danske dyreparker - den ultimative guide

Skal du holde ferie i Danmark i år, så forkæl dig selv og familien med en tur til en af de danske dyreparker eller zoologiske haver. idenyt...

Friluftsferie i Danmark? Tre gode råd til weekendturen

Mens nætterne hastigt bliver lysere og dagene længere, er højsæsonen for vandreture og overnatninger i den frie natur over os. Danskerne...

Det er ikke forbudt at tage i sommerhus i påsken - men pas på!

Påsken nærmer sig, og det tyder på at den traditionsrige tid, bliver markant anderledes end den måske plejer at være. Mange danskere tager i sommerhus i påsken, men hvordan er reglerne? Læs med og få opklaret om du kan tage i sommerhus.

Gør bilen klar til skiferie: Sådan styrer du uden om ulykker og...

Julen og nytåret er forbi, og de første sneglade danskere har allerede sat kurs mod den årlige skiferie. Men inden du sætter dig i bilen,...

Derfor skal du holde juleferien i Sverige og Norge

Lige nu er den svenske og norske krone under pres - og det gør det billigere at være dansk turist i vores nabolande.

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove ideer til hele familien her. 

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er...

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej, har du plads til en opvaskebalje, et tørrestativ og har du husket lys? Se med her, hvor vi har samlet alt det campingudstyr, du ikke kan undvære i hverdagen, når du skal ud og nyde livet som campist.

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har...