Her ses den flotte paradisfugl-plante i Botanisk Have i Aarhus.
Her ses den flotte paradisfugl-plante i Botanisk Have i Aarhus. Foto: Science Museerne

Den ultimative guide til Danmarks blomsterparker og botaniske haver

Skal du holde ferie i Danmark, så tag en tur rundt i landet og bliv inspireret til din egen have i Danmarks flotteste blomsterparker og botaniske haver. Læs guiden her.

Af: Ida Andersen, 6. juli 2020

1, Væksthusene og Botanisk Have i Aarhus

Botanisk Have i Aarhus er anlagt i et kuperet terræn, hvor der både er vidtstrakte

plæner med store fritstående træer og små, intime, grønne rum. Igennem hele haven løber et vandløb, som danner tre søer og løber videre ned gennem Den Gamle By og dens kanaler. Rundt om i haven står borde og bænke, hvor man kan nyde sin medbragte mad. 

I Botanisk Have finder man også  Væksthusene. Væksthusene indeholder næsten 2.000 plantearter fra hele verden. I Væksthusene får du en fortælling om planter, klima og forholdet mellem mennesker og natur rundt omkring i verden. 

I Middelhavshuset kan du opleve former, farver og dufte på planter fra områder med middelhavsklima.I Ørkenhuset kan du opleve planter fra subtropiske ørkener i Amerika og Afrika, hvor planterne er tilpasset stærk tørke. De har ofte opsvulmede blade og stængler, hvori der kan oplagres vand når det regner,. Mange af planterne er dækket af et vokslag, der mindsker udtørring, og torne der forhindrer dyr i at spise af dem.

I Tropehuset kan du blandt andet se mange kulturplanter som kakao, vanilje og sukkerrør, du kan se, hvordan ris dyrkes og hvordan de hurtigtvoksende lianer og slyngplanter snor sig omkring udsigtstårnet.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

 I Botanisk have i København kan du blandt andet opleve et kæmpe udvalg af kaktusser. Foto: Anders Schulz, Statens Naturhistoriske Museum

 

2, Botanisk Have i København

Botanisk Have i København rummer Danmarks største samling af levende planter og den største samling af præserverede planter i herbariet. Tilknyttet haven er også en spritsamling, en nyttesamling, en vedsamling og en frøsamling.

Haven  danner året rundt rammen om vekslende udstillinger og aktiviteter.

I Palmehuset kan du opleve eksotiske og sjældne planter, som vokser i forskellige tropiske og subtropiske miljøer. Her kan du blandt andet opleve kæmpe bambus, store palmer spektakulære blomster og kødædende planter.

Du kan desuden besøge Sukkulent- og kaktushuset med planter i alverdens størrelser og former samt Sommerfuglehuset, hvor du i sommermånederne kan opleve levende sommerfugle. 

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

Den Kreative Have ved Horsens er fyldt med smukke farver og har mange rum, hvor man kan nyde en stille stund. Foto: Jørgen Brøchner

3, Den Kreative Have, Horsens

Der er  meget at se på for haveelskere i Den Kreative Have, og du kan sagtens lade dig inspirere til nye projekter i din egen have, for alle materialer og planter i haven er valgt ud fra danske muligheder.

I haven finder du 4  japanske pagoder i de traditionelle røde og grønne farver med masser af træskærearbejder fra østen.Her kan du sidde og nyde haven fra forskellige vinkler. 

Det særlige ved en japansk have er, at der udnyttes elementer fra den japanske natur – her udnyttes materialer fra den danske, men med et håb om, at skabe den ro der findes i den japanske meditationshave. 

Haven har mange forskellige rum, og du kan nyde havens mange smukke farver, som kommer fra de smukke buske og træernes bladpragt - ikke mindst de ca. 50 japanske ahorn er med til at sætte kolorit på billedet. Dertil kommer ca. 70 formklippede træer og buske, klippet i japansk bonsai manér.

Boligmagasinet Bo Bedre kårede for nogle år siden Den Kreative Have som en af Danmarks flotteste haver i privat regi. 

Du kan læse mere om priser og åbningstider her:

Haven i Hune byder på mange forskellige haverum, hvor haveejere kan lade sig inspirere. Foto: Haven i Hune.

4. Haven i Hune, Blokhus

I det normalt så barske miljø, som man finder ved Blokhus, i et område, som tidligere var en klitplantage, er det lykkes maleren Anne Just og hendes mand arkitekten Claus Bonderup at skabe en frodig paradishave.

Haven, som er på 7.500 m2, byder på mange forskellige haverum, som hver især giver en helt særlig oplevelse. 

I haven er der tusindvis af stauder, smukke træer og kreative udsmykninger. I haven finder du desuden et vandbassin med springvand, skulpturer og arkitekttegnede huse. Dertil kommer den fantastiske Rosenhave, hvor du finder de mange smukke og velduftende roser. 

Du kan også besøge havens atelier, hvor der er en permanent udstilling af Anne Just’s malerier og keramik. Og så er det også muligt at få en dejlig kop kaffe i havens kaffehus. 

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

Der er store oplevelser i vente for alle haveelskere i Birkegårdens Haver. Foto: Birkegårdens Haver.

5. Birkegårdens haver, Ruds Vedby

Birkegårdens Haver byder på hele fem forskellige haver. Den dansk/engelske have er 7.000 m2 og en fantastisk farveoplevelse året rundt. Om foråret er højdepunktet de smukke tulipaner og de imponerende rhododendron. Om sommeren er det de farvestrålende sommerblomster og roserne, og om vinteren georginerne. 

Den Japanske have, som er på i alt 10.000 m2, er helt originalt opbygget med sten, lygter, klippede træer, ventehuse og pavilloner, hvor du kan sidde i skyggen og nyde haven. 

Præriehaven starter sin blomsterpragt i juni, med et væld af stauder, og er flot helt hen i oktober med sine elegante græsser og frøstande. 

Klosterhaven er for dig, der er interesseret i krydderurter og lægeurter. Her er der 16 højbede fyldt med urter og med et romantisk springvand i midten. De forskellige højbede har information (på dansk) om urternes anvendelse i middelalderen og i dag.

Permahaven blev påbegyndt i foråret 2012 og er på 2.700 m2. Haven er en selvforsyningshave, hvor der dyrkes frugt og grønt ud fra permakulturprincipperne. Permakultur betyder vedvarende kultur og er et designsystem, der bygger på; omsorg for naturen, omsorg for menneskene og fair fordeling af ressourcerne.

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

I Gavnø Slotspark kan du hvert år opleve den smukke liljefestival.Foto: Gavnø Slot. 

6. Gavnø Slotspark

Gavnø Slotspark er én af Danmarks smukkeste haver med mere end 500.000 blomsterløg, en romantisk rosenhave med en unik rosenlabyrint. I slotsparken finder du desuden skulpturer og monumenter samt sjældne arter af planter og træer. 

Slotsparken blomstrer på smukkeste vis helt hen til efteråret. I maj måned kan landets største Tulipanfestival beskues, hvor førende danske og udenlandske løgavlere viser såvel nye som gamle løgsorter. I august måned er parken hjemsted for Danmarks nye liljefestival, hvor et fyrværkeri af farver og dufte møder gæsterne.

I Sommerfugleland flyver eksotiske sommerfugle frit i det tropiske klima og i gedeanlægget kan børnene komme helt tæt på de søde afrikanske bjerggeder. Lad børnene gå på sørøvertogt i piraternes fodspor med Gavnøs skattejagt eller lad dem folde sig ud på parken store Piratlegeplads.

Udover slotsparken er det muligt at besøge Gavnø Slot og klosterkirke. Gavnø slot er hjem for en stor samling af antikviteter og Nordeuropas største private malerisamling med godt 1.000 malerier som repræsenterer et bredt udsnit af Europas malerkunst i den 16. 17. og 18. århundrede, heriblandt Nordens ældst bevarede portrætter. 

Du kan læse mere om priser og åbningstider her.

7, Rosenhaverne, Valbyparken

I Valbyparken ved København finder du Rosenhaven. Denne have er ganske unik og består af cirka 12.000 rosenplanter, som blomstrer og dufter hen over hele sommeren.

Der er forskellige stauder, der danner bund under roserne, og det er med til at forstærke blomsteroplevelsen. Rosenhaven er 140 meter i diameter og dækker et område på mere end 1,5 ha.

Rosenhaverne er altid åbne, og der er gratis adgang.

6. juli 2020 Ida Andersen
Mere om Ferie

Pas på smitten: Sådan kommer du sikkert gennem efterårsferien

Hvad skal man lave i en coronaramt efterårsferie? Sundhedsstyrelsen kommer nu danskerne til hjælp med inspiration til aktiviteter, som både mindsker smittefaren og er hyggelige.

Genialt trick: Sådan sparer du kassen på sommerhusleje

Hvis du skal opleve andre kroge af Danmark denne sommer, så skal du sikkert også leje et sommerhus. Der er nemlig mange penge at hente ved...

Danske dyreparker - den ultimative guide

Skal du holde ferie i Danmark i år, så forkæl dig selv og familien med en tur til en af de danske dyreparker eller zoologiske haver. idenyt...

Friluftsferie i Danmark? Tre gode råd til weekendturen

Mens nætterne hastigt bliver lysere og dagene længere, er højsæsonen for vandreture og overnatninger i den frie natur over os. Danskerne søger i stigende grad de rene naturoplevelser.

Det er ikke forbudt at tage i sommerhus i påsken - men pas på!

Påsken nærmer sig, og det tyder på at den traditionsrige tid, bliver markant anderledes end den måske plejer at være. Mange danskere tager...

Gør bilen klar til skiferie: Sådan styrer du uden om ulykker og...

Julen og nytåret er forbi, og de første sneglade danskere har allerede sat kurs mod den årlige skiferie. Men inden du sætter dig i bilen,...

Derfor skal du holde juleferien i Sverige og Norge

Lige nu er den svenske og norske krone under pres - og det gør det billigere at være dansk turist i vores nabolande.

6 sikre hits du kan lave i efterårsferien - uanset vejr

Efteråret byder både på smukke udedage og hyggelige indedage, og holder du efterårsferie, er der mange dejlige ting du kan lave. Få 6 sjove...

Sådan finder du det perfekte spaophold for dig

Store varme bassiner, den helt rigtige sauna eller skønne udendørs boblebade? Ved du, hvad du går efter, når du booker et spaophold? Vi har...

Så mange fridage har du i år

Kalenderen viser 2019, et nyt år er begyndt, og er du glad for forlængede weekender og fridage, har du noget at glæde dig til. 2019 er nemlig et gavmildt år, når det gælder fridage. Se, hvor mange året byder på, og hvornår de falder, her. 

Her er alt det campingudstyr, du ikke kan undvære på campingferien

Planlægger du en campingferie til sommer, er der mange ting, du skal have styr på inden afrejse. Har du pakket det nødvendige køkkengrej,...

Tag på en hyggelig ferie til Orø

Selvom Orø er en af de små af sin slags, er øen specielt en populær destination for de familier, der bare gerne vil på en dagstur i weekende...

12 fantastiske spaophold i Skandinavien

Et spaophold er selvforkælelse i særklasse - især hvis du vælger et sted, der passer perfekt til dig. Find inspiration her, hvor vi har samlet 12 bud på fantastiske og forskelligartede spaophold.

Derfor skal du prøve ferieformen glamping

Glamping er en hel speciel form for campingoplevelse, som alle burde prøve. ‘Glamping’ er en sammenskrivning af ‘glamour’ og ‘camping’, og...

Ferieformen silent retreat hitter - se om det er noget for dig

Har du brug for at komme ned i gear, finde dig selv og finde en indre ro? Så er ferieformen silent retreat måske noget for dig. Læs mere...