Du kan nemt finde ud af, hvor meget tilskud du kan få ved installation af en varmepumpe.
Du kan nemt finde ud af, hvor meget tilskud du kan få ved installation af en varmepumpe. Foto: Getty Images

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffektiv varmepumpe i dit hjem. Find ud af, hvor meget du kan få i tilskud her.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 28. september 2020

Fra den 15. oktober kan den typiske husejer få 28.000 kroner i tilskud ved at skifte til en af de mest energieffektive varmepumper på markedet. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Tallene er beregnet ud fra et høringssvar fra Energistyrelsen. Høringssvaret kommer efter et bredt flertal i folketinget blev enige om en klimaaftale der blandt andet dækkede over en udfasning af olie- og gasfyr.

Energistyrelsen fremlægger de endelige satser den 15. oktober, men allerede nu ligger visse ting fast.

Husets størrelse er afgørende

Fra starten var der lagt op til, at den nuværende varmekilde styrede tilskuddets størrelse. Hvis du eksempelvis skiftede oliefyret ud med en varmepumpe, gav det et andet tilskud, end hvis det var et pillefyr, du skiftede ud. Den del har Energistyrelsen gjort op med i et høringsudkast til en ny bekendtgørelse, så det nu er det størrelsen af huset, der afgør tilskuddets størrelse.

- Tidligere var det meget uigennemskueligt, hvad man ville få i tilskud. Nu er det blevet meget nemmere. Når man kender størrelsen på det pågældende hus, så ved man også, hvad der gives i tilskud, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Den store ændring er, at det ikke længere er installatøren, der søger tilskuddet på vegne af boligejeren. Nu er det dig selv som husejer, der skal søge.

Klimaet i fokus

Varmepumpens energiforbrug har en betydning. A+++ får størst tilskud, mens A+ ikke giver noget tilskud. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at der kun er tilskud til luft/vand-varmepumper, mens luft/luft ikke udløser tilskud fra staten.

- Man har også tidligere kunnet få tilskud, men det nye er, at der er sat flere penge af til det. Det er de første tiltag fra politikernes klimaaftale, der rammer den almindelig dansker. Politikernes aftale begynder at blive omsat til noget, som den almindelige dansker kan mærke, fortæller Troels Hartung til finans.dk.

Høringssvaret fra Energistyrelsen er et udkast, og der kan derfor ændres i tilskudssatser eller lignende før implementeringen den 15. oktober. Derudover forventer Energistyrelsen at justere bekendtgørelsen løbende igennem hele tilskudsperioden – blandt andet for at sikre, at tilskuddene har den rigtige størrelse.

Så meget kan du få i tilskud

Energistyrelsen har fremlagt en model for, hvordan det fremtidige tilskud til energieffektive varmepunkter kommer til at se ud:

Kilde: Energistyrelsen

28. september 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumper: COP, SCOP og SEER. Og sådan fungerer energimærkning på en varmepumpe. Se også hvilken standard, der er mest præcis. 

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...