Den nye varmepumpe i byggemarkedet - og den gamle varmepumpe, inden den blev udskiftet.
Den nye varmepumpe i byggemarkedet - og den gamle varmepumpe, inden den blev udskiftet. Foto: iStock

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumper: COP, SCOP og SEER. Og sådan fungerer energimærkning på en varmepumpe. Se også hvilken standard, der er mest præcis. 

Af: Mikkel Hede, 19. december 2017

Standarder på varmepumper

Når man skal købe varmepumpe, er det vigtigt at finde et apparat, der passer præcist til dine behov og din pengepeng samt til din boligs størrelse. Det er også uomgængeligt at sætte sig grundigt ind i de forskellige standarder, som bruges til at angive varmepumpernes ydeevne og energieffektivitet. Det er standarder som COP, SCOP og SEER. Her er et vue over, hvad de tre forkortelser dækker over og en introduktion til energimærkning af varmepumper. 

Hvad betyder COP på en varmepumpe?

COP står for "coeefficient of performance".

COP er en måleenhed, der fortæller, hvor meget varme din varmepumpe producerer i forhold til, hvor meget energi (strøm) det kræver at holde varmepumpen i gang. 

COP-tallet kan dog ikke læses lige så entydigt som energimærkning på hårde hvidevarer. Man er nødt til at forholde sig til talværdierne med en vis skepsis.

COP-standarden er afhængig af temperaturen udenfor. Hvis temperaturen er høj, vil varmepumpen være mest effektiv. Den særlige udfordring ved COP-standarden er, at producenterne ofte angiver COP-værdien ud fra, hvornår de mest gunstige statistiske forhold er til stede. Det er i sommermånederne, men en varmepumpe er af naturlige årsager mest i sving i vintermånederne. Alene af den grund skal man være forsigtig med aflæsningen og fortolkningen af tallene i COP-standarden.

Hvad betyder SCOP på en varmepumpe?

SCOP står "Seasonal Coefficient of Performance".

SCOP er som måleenhed meget beslægtet med COP - som det også fremgår af den næsten identiske bogstavkombination. SCOP-standarden angiver nemlig lige som COP forholdet mellem varmepumpens energproduktion og strømforbrug. 

SCOP-standarden adskiller sig fra COP ved at være et gennemsnit af de målinger, der foretages i løbet af et år. Dette forhold gør det lettere at sammenligne forskellige varmepumper. 

SCOP angives dog ud fra forskellige tidszoner, og her opereres der kun med tre:

  • Warmer = klimaet i Athen.
  • Average = klimaet i Strassbourg.
  • Colder = klimaet Helsinki

Danmark er klimamæssigt langt fra både Strassbourg og Helsinki. Det bidrager til at gøre SCOP-standarden mindre præcis og pålidelig.

Hvad betyder SEER på en varmepumpe?

SEER står for "Seasonal Energy Efficiency Ratio".

SEER er ligesom COP- og SCOP-standarderne også en udregning af varmepumpens virkningsgrad, når man sammenligner strømforbruget med energiproduktionen.

Det særlige ved måleenheden SEER er at målingerne fremkommer i et laboratorium. Alle varmepumper vurderes derfor under præcist de samme forudsætninger. Der er ikke nogle klimamæssige og sæsonmæssige hensyn at tage og heller ingen besynderlige mellemregninger som de tre mere eller mindre vilkårligt valgte klimazoner (Athen, Strassbourg, Helsinki) i SCOP-standarden.

SEER er derfor den mest effektive og præcise målemetode, når man skal sammenligne varmepumper.

Det er derfor altid SEER, du skal skele til, hvis alle tre målemetoder er angivet på en varmepumpe.

Varmepumpers energimærke

Varmepumper har også energimærkning ligesom hårde hvidevarer. Energimærkningen oplyser dog kun noget om varmepumpens energiforbrug (strømforbrug). Den siger intet om varmepumpens varmeproduktionen og effektiviteten af denne.

19. december 2017 Mikkel Hede
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Tilskud til varmepumpe - sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud af, hvordan tilskuddet kan komme dig til gode.

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...