Du kan selv vedligeholde varmepumpen i det daglige, men en autoriseret montør kan hjælpe dig lidt længere.
Du kan selv vedligeholde varmepumpen i det daglige, men en autoriseret montør kan hjælpe dig lidt længere. Foto: Lise Mortensen Høy

Varmepumpen skal passes og tjekkes af dig og en montør

Har du en luft/luft-varmepumpe, skal den renses, tjekkes og passes regelmæssigt, ellers bruger den alt for meget strøm. Noget af det kan du selv gøre, og andet skal den autoriserede montør tage sig af.

Vedlilgeholdelse af varmepume - dette kan du selv gøre

Filter i varmepumpes indedel.
Filteret i varmepumpen bør renses jævnligt, og det kan du selv klare.

En af de gode ting ved varmepumper er, at de ikke behøver så meget vedligeholdelse. De har derimod bruger for jævnlig rengøring, og det er noget, du selv kan gøre. 

Rengøring af filtre i varmepumpens indedel 

I alle luft/luft-varmepumper sidder der filtre i indedelen, som luften passerer igennem, før den bliver varmet op. Filtrene skal altid være rene. Det er forskelligt, hvor tit de skal renses, har du hund eller brændeovn, skal de måske renses to gange om ugen – i andre hjem er det nok hver 14. dag eller en gang om måneden.

Støvsugning eller ind i opvaskemaskine

Det mest effektive er at vaske filtrene i opvaskemaskinen – ellers kan de støvsuges eller vaskes under bruseren. Når du åbner skjoldet på indedelen af varmepumpen, er der rækker af tynde metalplader – lameller. De bliver varme – og luften bliver opvarmet, når den passerer imellem dem.

Det er afgørende, at lamellerne er rene, så luften uhindret kan passere. Støvsug dem grundigt fx en gang om måneden. Tjek også udedelens lameller for snavs, blade osv.

Årligt eftersyn af montør af varmepumpen

Foto: Lise Mortensen Høy
Kun en autoriseret montør må tjekke kølemidlet i varmepunpen og evt. efterfylde det.

En luft/luft-varmepumpe, der benyttes til opvarmning af et helårshus, bør have et serviceeftersyn af en autoriseret montør én gang om året – uanset om det er lovpligtigt eller ej.

Eftersynet af varmepumpen bør indebære:

  • Indedelen efterses og renses. Er lamellerne snavsede, bliver de vasket. Det kan ofte gøres, mens indedelen bliver siddende på væggen – hvis de er meget snavsede, skal hele indedelen tages ned og skilles ad.
  • Udedelen efterses og renses.
  • Kølemidlet tjekkes og skal evt. efterfyldes. (Varmepumper, der ikke er monteret korrekt, skal af og til efterfyldes, og den utætte installation skal udbedres)
  • Varmepumpens ydelse tjekkes, og dermed kan montøren vurdere, om varmepumpen kører optimalt./*
  • Hvis du er generet af støj, så undersøg i forbindelse med service, om motoren til indedelens blæser er slidt eller defekt. (Måske vil rensning afhjælpe problemet)

Prisen på eftersyn af varmepumpe

Regn med, at første eftersyn koster omkring 1.000 kr. inkl. moms. Hertil kommer evt. betaling for ekstra kølemiddel. Hvis du aftaler et årligt eftersyn med montøren, kan prisen ofte forhandles ned.

Bed montøren tjekke, hvordan varmepumpen afrimer

I nogle luft/luft-varmepumper er der monteret et elektrisk varmekabel i udedelen, som automatisk slår til ved 2 grader og dermed bruger op til 70 watt døgnet rundt hele vinteren. Det er lavet til store minusgrader som fx i Sverige – men er ikke nødvendigt under danske forhold – og kan være et dyrt bekendtskab.

Forskelligt hvor mange kW varme der skal til

Hvis varmepumpen ikke varmer nok eller ikke fordeler varmen godt nok, er den måske ikke stor nok til at varme huset op. Det er meget forskelligt fra hus til hus, hvor mange kW varme, der skal til – afhængigt af isolering og rumfordeling.

Lad en montør flytte varmepumpens indedelen

Overvej evt. at flytte indedelen, så den blæser mere direkte hen mod trappen eller døre til andre rum. Det kræver en autoriseret montør, fordi der er kølemiddel i rørene. Dels kan udslip skade ozonlaget. Dels vil selv den mindste fugt i rørene betyde, at varmepumpen ikke varmer optimalt, ligesom det kan skade kompressoren.

Varmepumper i snevejr

Hvis udedelen af varmepumpen er placeret et sted, hvor sneen sætter sig på lameller og filtre – kan det være en stor fordel at montere en varmepumpeskjuler til udedelen. Det er også muligt at montere udedelen højere oppe, hvor sneen ikke fyger så meget. Udedelen skal altid have fri luft omkring sig. Varmepumpens afrimningsfunktion skal selv smelte sneen, men er udedelen allerede sat til med sne, kan du børste det forsigtigt af med en kost.

Krav om årligt tilsyn af varmepumper

Der er generelt myndighedskrav om et årligt eftersyn af luft/luft-varmepumper med over et kilo kølemiddel. Selv om der i varmepumpens papirer står, at den indeholder fx 970 gram kølemiddel, vil der også være kølemiddel i rørforbindelserne, og derfor vil den samlede installation typisk indeholde mere end et kilo kølemiddel. 

Installation af varmepumper, hvor der skal samles dele af kølekredsløbet, må kun udføres af virksomheder med køleautorisation.

25. oktober 2017
Mere om Varmepumpe

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag....

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt...

Placer din varmepumpe rigtigt

Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra Jyderup. De løste problemet med flere indedele. Læs mere om, hvordan en varmepumpe egentlig fungerer, og hvordan du kan få størst udbytte af din.

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Køb ikke for billig en varmepumpe

Priserne på luft til luft-varmepumper svinger fra 3.000 til cirka 25.000 kr., men de billige varmepumper er ofte et dyrt og larmende bekendt...

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...