Med en touch-skærm er det nemt at styre kogesektionen fra Electrolux.
Med en touch-skærm er det nemt at styre kogesektionen fra Electrolux.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret. Det er en god idé at alliere sig med en fagmand med den rette uddannelse.

Af: Dorthe Plechinger, 5. juli 2010

 

Tre krav til varmepumpen

Der er typisk tre grunde til, at varmepumpen ikke fungerer efter hensigten og ikke giver den ønskede varme eller omvendt giver en uønsket efterregning på el:

- Den har ikke den rigtige størrelse til jeres behov.
- Den er ikke god nok.
- Den er installeret forkert.

Skal I have en pumpe i den rigtige størrelse til jeres behov, skal der være fuldstændig styr på jeres varme- og energiforbrug.

Tjek forbrug og muligheder for forbedringer

Derfor skal du samle olie- eller gasregninger for de sidste tre-fire år. Gør også op med jer selv, om varmeforbruget behøver at være så højt – er der uisolerede tage, mure, vinduer, døre eller andet i jeres hus? Så få styr på den del, før I går over til et nyt anlæg.

Få evt. en energikonsulent til at gennemgå huset

Hele dette arbejde er ganske enkelt grundlaget for at få en pumpe i den rigtige størrelse, så brug gerne ekspertisen – en energikonsulent, der kan gennemgå huset og finde eventuelle mangelfulde isoleringspunkter.

Brug en ekspert

Det kan i det hele taget betale sig at bruge eksperterne, så få fat på en vvs’er med det rigtige certifikat, en VPO-installatør. Han eller hun er uddannet til at rådgive jer og montere anlægget, for hvis installationen ikke er rigtigt udført, er hele forarbejdet spildt, og pumpen kommer måske ikke til at virke optimalt.

Når varmepumpen er for lille

Er varmepumpen for lille, viser det sig lynhurtigt på varmen i huset og i sidste ende på elregningen! Så træder den indbyggede el-patron nemlig i kraft for at få varmen op på normalt niveau, og det kan blive rigtig dyrt. Med andre ord: Den besparelse, I havde håbet på, kan blive ædt op af en stor elregning.

Når varmepumpen er for stor

Er varmepumpen for stor, kan det sjældent mærkes her og nu, men systemet fungerer ikke optimalt, fordi kompressoren ikke kan klare de mange start og stop, og den dyre kompressor vil ikke holde så længe. Er I i tvivl om, hvorvidt anlægget er for stort, kan I evt. bede om at få foretaget en test af driftsperioden.

Oliefyret blev skrottet

Pr. 1. april havde 5.000 danskere valgt at bruge tilskudsordningen skrotditoliefyr.dk – dvs. søgt tilskud til at få fjernet oliefyret. Ifølge den opgørelse Energistyrelsen foretog i marts, søgte ca. halvdelen af de dengang indkomne ansøgninger om tilskud til fjernvarmeanlæg.

Sol og varmepumper

10 pct. havde søgt om tilskud til solvarmeanlæg, og de resterende 40 pct. havde søgt om tilskud til varmepumper: Heraf har ca. 25 pct. søgt om tilskud til jordvarmeanlæg og cirka 15 pct. til luft til vand-varmepumper. Overføres den fordeling til de nye tal, vil det sige ca. 2.000 ansøgninger til varmepumpeanlæg. Der er helt bestemte krav, der skal være opfyldt, før man kan få tilskud. Varmepumpen skal fx være miljømærket.

Der er tre former for varmepumper:
- Jordanlæg
- Luft til vandanlæg
- Luft til luftanlæg

HUSK: Det kan være fristende for gør det selv-folket at give sig i kast med monteringen selv, når der står et luft til luftanlæg til billige penge i et byggemarked. Men lad være! Det er faktisk ulovligt at montere den slags anlæg selv.

5. juli 2010 Dorthe Plechinger
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Tilskud til varmepumpe - sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud af, hvordan tilskuddet kan komme dig til gode.

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...