Med en touch-skærm er det nemt at styre kogesektionen fra Electrolux.
Med en touch-skærm er det nemt at styre kogesektionen fra Electrolux.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret. Det er en god idé at alliere sig med en fagmand med den rette uddannelse.

 

Tre krav til varmepumpen

Der er typisk tre grunde til, at varmepumpen ikke fungerer efter hensigten og ikke giver den ønskede varme eller omvendt giver en uønsket efterregning på el:

- Den har ikke den rigtige størrelse til jeres behov.
- Den er ikke god nok.
- Den er installeret forkert.

Skal I have en pumpe i den rigtige størrelse til jeres behov, skal der være fuldstændig styr på jeres varme- og energiforbrug.

Tjek forbrug og muligheder for forbedringer

Derfor skal du samle olie- eller gasregninger for de sidste tre-fire år. Gør også op med jer selv, om varmeforbruget behøver at være så højt – er der uisolerede tage, mure, vinduer, døre eller andet i jeres hus? Så få styr på den del, før I går over til et nyt anlæg.

Få evt. en energikonsulent til at gennemgå huset

Hele dette arbejde er ganske enkelt grundlaget for at få en pumpe i den rigtige størrelse, så brug gerne ekspertisen – en energikonsulent, der kan gennemgå huset og finde eventuelle mangelfulde isoleringspunkter.

Brug en ekspert

Det kan i det hele taget betale sig at bruge eksperterne, så få fat på en vvs’er med det rigtige certifikat, en VPO-installatør. Han eller hun er uddannet til at rådgive jer og montere anlægget, for hvis installationen ikke er rigtigt udført, er hele forarbejdet spildt, og pumpen kommer måske ikke til at virke optimalt.

Når varmepumpen er for lille

Er varmepumpen for lille, viser det sig lynhurtigt på varmen i huset og i sidste ende på elregningen! Så træder den indbyggede el-patron nemlig i kraft for at få varmen op på normalt niveau, og det kan blive rigtig dyrt. Med andre ord: Den besparelse, I havde håbet på, kan blive ædt op af en stor elregning.

Når varmepumpen er for stor

Er varmepumpen for stor, kan det sjældent mærkes her og nu, men systemet fungerer ikke optimalt, fordi kompressoren ikke kan klare de mange start og stop, og den dyre kompressor vil ikke holde så længe. Er I i tvivl om, hvorvidt anlægget er for stort, kan I evt. bede om at få foretaget en test af driftsperioden.

Oliefyret blev skrottet

Pr. 1. april havde 5.000 danskere valgt at bruge tilskudsordningen skrotditoliefyr.dk – dvs. søgt tilskud til at få fjernet oliefyret. Ifølge den opgørelse Energistyrelsen foretog i marts, søgte ca. halvdelen af de dengang indkomne ansøgninger om tilskud til fjernvarmeanlæg.

Sol og varmepumper

10 pct. havde søgt om tilskud til solvarmeanlæg, og de resterende 40 pct. havde søgt om tilskud til varmepumper: Heraf har ca. 25 pct. søgt om tilskud til jordvarmeanlæg og cirka 15 pct. til luft til vand-varmepumper. Overføres den fordeling til de nye tal, vil det sige ca. 2.000 ansøgninger til varmepumpeanlæg. Der er helt bestemte krav, der skal være opfyldt, før man kan få tilskud. Varmepumpen skal fx være miljømærket.

Der er tre former for varmepumper:
- Jordanlæg
- Luft til vandanlæg
- Luft til luftanlæg

HUSK: Det kan være fristende for gør det selv-folket at give sig i kast med monteringen selv, når der står et luft til luftanlæg til billige penge i et byggemarked. Men lad være! Det er faktisk ulovligt at montere den slags anlæg selv.

5. juli 2010
Mere om Varmepumpe

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Varmepumpen skal passes og tjekkes af dig og en montør

Har du en luft/luft-varmepumpe, skal den renses, tjekkes og passes regelmæssigt, ellers bruger den alt for meget strøm. Noget af det kan du selv gøre, og andet skal den autoriserede montør tage sig af.

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag....

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt vand.

Placer din varmepumpe rigtigt

Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra...

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Køb ikke for billig en varmepumpe

Priserne på luft til luft-varmepumper svinger fra 3.000 til cirka 25.000 kr., men de billige varmepumper er ofte et dyrt og larmende bekendt...

Tjek dit hus i september

Varmepumpe til sommerhuset, tagtjek før efterårsstormen, tjek af vinduesfuger og udendørsbelysning - det er alle ting, du med fordel kan...

Pas på støj fra varmepumpen

En luft-vand-varmepumpe er blevet en populær varmekilde. Men inden du investerer i en varmepumpe, der kan sikre dig billig varme, så skal du tjekke, hvor meget udedelen larmer, og hvor den kan placeres mest hensigtsmæssigt, så du ikke kommer til at genere naboerne. I et villakvarter må pumpen ikke støje mere end 35 dB om natten.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...