Du kan sagtens få gulvvarme, selvom du har trægulv.
Du kan sagtens få gulvvarme, selvom du har trægulv.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.

 

 

Af: Lise Mortensen Høy, 26. oktober 2010

 

Gulvvarme kan være billigst

Gulvvarme til opvarmning er ikke længere nødvendigvis ødselhed med energi forbruget. I hvert fald ikke, hvis du bor i et velisoleret hus. Her kan gulvvarme i nogle tilfælde være billigere i drift end radiatorer.

Varmest ved gulvet

Når man har gulvvarme, er temperaturen højest ved gulvet og aftager gradvist op mod loftet. Det er omvendt ved radiatorvarme, hvor temperaturen er lavest ved gulvet, men stiger, som den nærmer sig loftet.

Spar på varmen

De fleste vil opfatte et rum, hvor de har varme fødder, som varmere, end hvis de fryser om fødderne. Også selvom gennemsnitstemperaturen reelt set er lavere. Du kan derfor indstille termostaten et par grader lavere.

Varme i beton er langsomt

Gulvvarme støbt ned i beton kan tage lang tid at regulere – op til seks timer. Det gør det svært at udnytte gratis varme i form af sollys eller mange mennesker i rummet. Har du betonstøbt gulvvarme, kan du regulere temperaturen med en enkelt radiator i rummet. Gulvvarmen kan fx holde en fast temperatur på 19˚, og radiatoren kan klare den sidste op- eller nedregulering.

El- eller vandgulvvarme

Med el-gulvvarme kan du kun bruge strøm til opvarmningen. Et vandbaseret gulvvarmeanlæg kan derimod benytte alle former for varmekilder. Både el, fjernvarme, olie- og gasfyr, jord- og solvarme.

Læs om varmekilder på næste side.
#br

Gulvvarme passer til varmepumper

Eftersom rørene er spredt over et større areal, må vandet i rørene ikke være alt for varmt. Så bliver opvarmningen for voldsom. Derfor er gulvvarme især egnet til huse med lavtemperatur-varmesystemer, som fx en varmepumpe.

Fjernvarmevand skal køles

Har du et fjernvarmeanlæg, vil fjernvarmevandet typisk være mellem 60 og 70˚, så det bliver nødvendigt at sænke temperaturen på vandet. Det gøres ved at installere reguleringsudstyr (en shuntaggregator), der blander fremløbsvandet med det køligere returvand, inden det sendes videre ud i rørene.

El-gulvvarme

Et elanlæg består af en række elektriske tråde, der afgiver varme, når der ledes strøm igennem. Det kan være i form af kabler eller af måtter, der rulles ud på gulvet.

Fordele
Nemt og billigt at anlægge. Fylder ikke så meget. Det er hurtigt at regulere temperaturen

Ulemper

To til tre gange så dyrt som vandbaseret gulvvarme i drift
Må ikke benyttes som eneste opvarmningskilde, hvis huset ligger i et område med gas- eller fjernvarme

Vandgulvvarme

Et vandanlæg består af vandrør, der lægges i varmefordelingsplader eller støbes ned i gulvet. Det varme vand fra centralvarmeanlægget ledes gennem rørene og varmer rummet op.

Fordele
Kan tilsluttes alle former for varmekilder. Kan reducere energiforbruget, hvis huset er velisoleret

Ulemper (betonstøbt løsning)
Dyrt og besværligt at anlægge i eksisterende huse
Langsom temperaturregulering

Husk isolering

Opvarmning af rum med gulvvarme kan betale sig, hvis dit hus er velisoleret, og du benytter et varmeanlæg, der kører på lave temperaturer.

26. oktober 2010 Lise Mortensen Høy
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Tilskud til varmepumpe - sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud af, hvordan tilskuddet kan komme dig til gode.

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...