Du kan sagtens få gulvvarme, selvom du har trægulv.
Du kan sagtens få gulvvarme, selvom du har trægulv.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.

 

 

 

Gulvvarme kan være billigst

Gulvvarme til opvarmning er ikke længere nødvendigvis ødselhed med energi forbruget. I hvert fald ikke, hvis du bor i et velisoleret hus. Her kan gulvvarme i nogle tilfælde være billigere i drift end radiatorer.

Varmest ved gulvet

Når man har gulvvarme, er temperaturen højest ved gulvet og aftager gradvist op mod loftet. Det er omvendt ved radiatorvarme, hvor temperaturen er lavest ved gulvet, men stiger, som den nærmer sig loftet.

Spar på varmen

De fleste vil opfatte et rum, hvor de har varme fødder, som varmere, end hvis de fryser om fødderne. Også selvom gennemsnitstemperaturen reelt set er lavere. Du kan derfor indstille termostaten et par grader lavere.

Varme i beton er langsomt

Gulvvarme støbt ned i beton kan tage lang tid at regulere – op til seks timer. Det gør det svært at udnytte gratis varme i form af sollys eller mange mennesker i rummet. Har du betonstøbt gulvvarme, kan du regulere temperaturen med en enkelt radiator i rummet. Gulvvarmen kan fx holde en fast temperatur på 19˚, og radiatoren kan klare den sidste op- eller nedregulering.

El- eller vandgulvvarme

Med el-gulvvarme kan du kun bruge strøm til opvarmningen. Et vandbaseret gulvvarmeanlæg kan derimod benytte alle former for varmekilder. Både el, fjernvarme, olie- og gasfyr, jord- og solvarme.

Læs om varmekilder på næste side.
#br

Gulvvarme passer til varmepumper

Eftersom rørene er spredt over et større areal, må vandet i rørene ikke være alt for varmt. Så bliver opvarmningen for voldsom. Derfor er gulvvarme især egnet til huse med lavtemperatur-varmesystemer, som fx en varmepumpe.

Fjernvarmevand skal køles

Har du et fjernvarmeanlæg, vil fjernvarmevandet typisk være mellem 60 og 70˚, så det bliver nødvendigt at sænke temperaturen på vandet. Det gøres ved at installere reguleringsudstyr (en shuntaggregator), der blander fremløbsvandet med det køligere returvand, inden det sendes videre ud i rørene.

El-gulvvarme

Et elanlæg består af en række elektriske tråde, der afgiver varme, når der ledes strøm igennem. Det kan være i form af kabler eller af måtter, der rulles ud på gulvet.

Fordele
Nemt og billigt at anlægge. Fylder ikke så meget. Det er hurtigt at regulere temperaturen

Ulemper

To til tre gange så dyrt som vandbaseret gulvvarme i drift
Må ikke benyttes som eneste opvarmningskilde, hvis huset ligger i et område med gas- eller fjernvarme

Vandgulvvarme

Et vandanlæg består af vandrør, der lægges i varmefordelingsplader eller støbes ned i gulvet. Det varme vand fra centralvarmeanlægget ledes gennem rørene og varmer rummet op.

Fordele
Kan tilsluttes alle former for varmekilder. Kan reducere energiforbruget, hvis huset er velisoleret

Ulemper (betonstøbt løsning)
Dyrt og besværligt at anlægge i eksisterende huse
Langsom temperaturregulering

Husk isolering

Opvarmning af rum med gulvvarme kan betale sig, hvis dit hus er velisoleret, og du benytter et varmeanlæg, der kører på lave temperaturer.

26. oktober 2010
Mere om Varmepumpe

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffektiv varmepumpe i dit hjem. Find ud af, hvor meget du kan få i tilskud her.

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumper: COP, SCOP og SEER. Og sådan fungerer energimærkning på en varmepumpe. Se også hvilken standard, der er mest præcis. 

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Tilskud til varmepumpe - sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra Jyderup. De løste problemet med flere indedele. Læs mere om, hvordan en varmepumpe egentlig fungerer, og hvordan du kan få størst udbytte af din.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...