Har du den rigtige installation af din varmepumpe, kan varmen fordele sig på flere etager og i mange rum.
Har du den rigtige installation af din varmepumpe, kan varmen fordele sig på flere etager og i mange rum. Foto: LG Electronic

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle rum

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra Jyderup. De løste problemet med flere indedele. Læs mere om, hvordan en varmepumpe egentlig fungerer, og hvordan du kan få størst udbytte af din.

Af: Lise Mortensen Høy, 1. februar 2015

Placering af varmepumpens indedel

Overvejer du en luft-til-luft-varmepumpe, skal den placeres rigtigt, ellers fordeler den ikke varmen ordentligt. Først og fremmest skal pumpen placeres, så den varme luft ikke stoppes af møbler, døre eller fx halvvægge. Vær også opmærksom på, at varmen kan blive "fanget", hvis den varme luft blæses ind i et lukket område/karnap.

Denne problematik blev meget aktuelt, da familien Mortensen fra Jyderup skulle investere i en luft-til-luft varmepumpe. 

Først frøs familiens Mortensen

Familien Mortensen i Jyderup bor i et mindre rækkehus på 70 m2 fordelt på to etager. Huset har været opvarmet med el-radiatorer – og med solfanger og med en el-vandvarmer til det varme vand.

Det store spørgsmål var, om en luft-til-luft-varmepumpe med én indedel kunne varme begge etager op. Flere forskellige montører og tre energirådgivere besøgte huset. Alle garanterede, at en indedel i stueetagen, hvor indblæsningen vendte over imod trappen og dimensioneret til 70 m2, ville kunne klare opgaven.

Pumpen blev indkøbt, men efter en måned og forskellige indstillinger var der stadig koldt på 1. sal. Til sidst klagede familien til montøren, og det endte med, at han hentede varmepumpen igen. 

installation af varmepunpe med to indedele

Familien læste nu om varmepumper med både to og fem indedele på norske og svenske hjemmesider, og efter megen søgen fandt de endelig en dansk leverandør og en pumpe med to indedele. Pumpen er nu monteret med en del i stuen og en på 1. sal, og siden har den dejligste varme bredt sig i hele huset – så længe dørene er åbne til alle rum.

De to indedele kan reguleres og slukkes hver for sig, og det er tydeligt på familiens elregning, at varmepumpen kun bruger ca. en tredjedel el i forhold til el-radiatorer.

Sådan får du luften fra varmepumpen til at bevæge sig 

Hvis varmen stadig ikke "bevæger sig", er der flere muligheder: Hvis der er en kuldebro ved en gang eller en trappeskakt, kan du forsøge med en lille ventilator. Der skal ikke meget til – og nogle gange skal luftstrømmen blot sættes i gang, så fortsætter den selv.

Du kan også eksperimentere med at lave skorstenseffekt i en trappeskakt ved at lukke/åbne spjæld.

Er pumpen rigtig placeret, kan den levere grundvarme til hele huset – som så måske skal suppleres med en el-radiator i de fjerneste rum.

Varmepumpe med flere indedele til huse med mange døre

Bor du i et hus med mange døre og afdelinger eller med to etager, er flere indedele som sagt en god løsning. Du får bedre fordeling af varmen – og varmen kan reguleres/slukkes i hvert rum.

Årsvirkningsgraden (SCOP) er lidt lavere for en varmepumpe med flere indedele, men så er varmefordelingen meget bedre – og dermed mindsker du forbruget fra strømslugende el-radiatorer.

Der findes flere forskellige varmepumpe-mærker, der fører varmepumper med flere indedele. Nogle varmepumper er "født" til flere indedele, helt op til fem, og du kan selv vælge, om der skal to, tre eller måske fem indedele på. Det er dermed også muligt at eftermontere en indedel.

Placér varmepumpens indedel i store centrale rum

Du skal være opmærksom på, at et rum kan være for lille til, at en indedel kan fungere. Der kan helt enkelt blive for varmt for hurtigt, og det kan få termostaten til at slå fra, før varmen er fordelt. Derfor bør indedelen placeres i de største, centrale rum.

Sætter du en indedel i et soveværelse på førstesalen, kan den benyttes til at køle rummet ned om sommeren.

De fleste indedele skal sidde på væggen helt oppe ved loftet. Der findes også indedele, der monteres ved gulvet – og mere ligner en traditionel radiator. Vær opmærksom på, at en indedel, der er beregnet til at sidde ved loftet, vil sende ca. 50° varm luft ned mod gulvet, det kan skade et trægulv.

Læs også: undgå at din elektronik går i stykker med et HPFI-anlæg

Få hjælp til at dimensionere din varmepumpe

Der er ikke et fast svar på, hvor mange kvadratmeter, en varmepumpe kan varme op pr. kW – det afhænger af isolering, planløsning osv. Så det er en god idé at få en rådgiver til at vurdere huset. 

På tegningerne ses, hvordan indedelene kan placeres, så kapaciteten udnyttes optimalt. Også udedelen skal dimensioneres til at kunne levere varme til alle indedelene.  

Placering af indedele til en varmepumpe i et hus.

Q & A: 5 facts om luft-luft varmepumpe

1. Hvem kan få glæde af en luft-luft varmepumpe?

En luft-luft varmepumpe kan bruges på to måder: I et hus, der er opvarmet med el-radiatorer, kan luft-luft varmepumpe erstatte radiatorerne med store besparelser – afhængigt af varmefordeling og varmepumpens kvalitet.

Eller: Som supplement til centralvarme på linje med en brændeovn – så  centralvarmen tændes senere. 

2. Hvor god er varmepumpen?

SCOP, (Seasonal Coefficient of Performance) er varmepumpens årsvirkningsgrad – udregnet i forhold til klimaet, der hvor du bor. Tallet viser, hvor meget varme, du får ud af én kW strøm.

For en god luft-luft-varmepumpe kan SCOP være over 5. Det betyder, at én kW el bliver til mere end 5 kW varme. 

Til sammenligning bruger en el-radiator 1 kW el til at producere 1 kW varme. Der er minimumskrav til varmepumpernes effektivitet. Dårligste energiklasse er A. 

SCOP på over 5 giver højeste energiklasse. Den koster ekstra i anskaffelse, men giver til gengæld større besparelse i drift. Varmepumper med flere indedele har generelt en dårligere SCOP – mellem 3 og 4. 

3. Hvor meget larmer en varmepumpe?

Varmepumper siger noget – men der udvikles meget på at dæmpe lyden. 

Tjek nøje på produktsedlen, hvor mange decibel både indedel og udedel giver. Sammenlign forskellige varmepumpers decibel for ”ventilator ved middelhastighed”. Udedelen siger mest – indedelen mindst.

Er du støj-følsom, er det en god idé at bede om at besøge et sted, hvor varmepumpen er monteret. 

4. Kan varmepumpen varme, når det er meget koldt?

Det er vigtigt, at din varmepumpe også kan varme huset op på en kold frostnat. For at tjekke det, skal du kigge efter varmeeffekten – kW – ved forskellige temperaturer. Jo højere effekt, jo bedre. Sammenlign den med forskellige andre varmepumper.

Tjek også effekten ved temperaturer lige over frysepunktet. Her opstår der meget rimfrost, fordi luften er fugtig – det er en udfordring for mange varmepumper.

5. Fire ting du ikke vidste om varmepumper

  • Nogle varmepumper har WiFi, der gør det muligt at regulere temperaturen over mobilen. 
  • De fleste har mulighed for et dagsprogram, hvor pumpen tænder/slukker på bestemte tidspunkter. 
  • Varmepumperne har forskellige filtre, der filtrerer pollen og støv fra indeluften – mange allergikere har glæde af en luft- luft-varmepumpe. Tjek også, om pumpen kan reguleres til at holde huset frostfrit.
  • Næsten alle varmepumper kan benyttes til aircondition. Rart om sommeren, men pas på – den ekstra komfort kan hurtigt æde sig ind på besparelsen.

 

1. februar 2015 Lise Mortensen Høy
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Tilskud til varmepumpe - sådan får du et tilskud

Du kan få et tilskud til en ny varmepumpe. Idenyt fortæller dig her, hvordan du søger, hvem der kan søge, og hvor meget du kan få i tilskud.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud af, hvordan tilskuddet kan komme dig til gode.

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...