Denne flotte varmepumpeskjuler fra Klimaland.dk er malet, så den matcher huset.
Denne flotte varmepumpeskjuler fra Klimaland.dk er malet, så den matcher huset. Foto: Quickparts, KC Danmark, Klimaland.dk m.fl.

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag. Det sidste kræver dog særlige hensyn, hvis varmepumpen skal fungere efter hensigten. 

Af: Lise Mortensen-Høy, Energistyrelsen, Quickparts, Kc Danmark DVI energi m.fl. , 1. november 2017

Camouflér varmepumpen med en skjuler

Varmepumper varmer fantastisk, og de er super økonomiske. Men luft/luft-varmepumper og luft/vand-varmepumper er ikke specielt klædelige. Heldigvis er der mange gode bud på, hvordan varmepumpens udedel kan skjules eller pyntes. 

Mange bygger en kasse til varmepumpen, andre laver et lille skur eller et halvtag med sider. Der er også adskillige færdige løsninger på markedet: varmepumpeskjulere i træ og metal, der gør varmepumpen lidt pænere – og hvor farven passer til huset. 

Undgå at varmepumpen bliver lukket inde

Varmepumpen producerer varme ved at "hente" varmegrader ud af udeluften. Derfor er det helt afgørende for varmepumpens ydeevne, at den ikke bliver lukket inde. 

For det første skal den uhindret kunne suge luft ind – det gør den på bagsiden. For det andet skal den kunne blæse luften ud – det gør den på forsiden. Hvis varmepumpeskjuleren er for lukket, så luftstrømmen hindres, yder pumpen mindre.

Valg af varmepumpe: Find den rigtige for dig

Skure og halvtag omkring varmepumpen

Det er nærliggende at bygge et "hus" rundt om pumpen, og hvis det er åbent i den ene side – eller fx ikke har en dør, vil det i nogle tilfælde være en god løsning. Men vær opmærksom på, at den afkølede luft skal ledes direkte ud. 

Selv om det er åbent, kan luften blive "fanget". Det betyder, at luften ikke udskiftes, og den bliver koldere og koldere, efterhånden som varmepumpen trækker varmen ud af den. Varmepumpen skal arbejde hårdere og hårdere for at producere varme, og det går ud over ydeevnen.

Det samme kan ske, hvis en varmepumpes udedel placeres i et indhak eller mellem to bygninger.

Skjul til varmepumpe på  gul murstensmur.

Tjek temperaturen omkring varmepumpeskjuleren

Både, hvis du har en skjuler til din udedel, og hvis du har placeret udedelen i et skur, kan du danne dig et indtryk af, om der er luft nok til, at varmepumpen kan arbejde effektivt.

Det gør du sådan: Vent, til varmepumpen lige er færdig med at afrime. I skuret kan du helt enkelt holde øje med temperaturen. 

Hvis luften inde i skuret er koldere end udeluften, arbejder din varmepumpe hårdere end nødvendigt, og det koster penge på varmeregnskabet. Her kan du forsøge at skabe mere flow ved fx at tage nogle brædder ud af skurets beklædning.

For skjulerens vedkommende kan du tjekke temperaturen bag ved varmepumpen inde i skjuleren, hvor den trækker frisk luft ind. Her må temperaturen ikke være koldere end udeluften – så er skjuleren for tæt.

Sne ingen hindring for varmepumpe

Hvis varmepumpens udedel er gemt væk i et skur eller i en skjuler, vil den være beskyttet imod sne og is. Faktisk betyder det ikke noget for varmepumpens ydelse, at der ligger sne oven på huset.

Det vigtige er, at den kan få masser af frisk luft, så der må ikke være is eller sne som blokerer for luftgennemstrømningen i gitteret. 

Praktiske råd til at skjule varmepumpen

Overvéj, om varmepumpen med lidt længere rør kan installereres bag huset eller rundt om hjørnet. Det koster lidt mere i installation, men pengene er godt givet ud. 

Tag også altid lyden med i betragtning. Energistyrelsen har for nylig gennemført et støjprojekt som mundede ud i en vejledning vedr. støj fra varmepumper.

Vil du se resultatet og bruge en støjberegner, er det nemmest at gå på ens.dk og søge efter ”støjberegner”.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige isolering til hulmuren

4 smarte varmepumpeskjulere

Vi har fundet 4 flotte løsninger, der skjuler og beskytter din varmepumpe.

Hvid varmepumpeskjuler fra KC Danmark

Denne varmepumpeskjuler i aluminium kommer fra KC Danmark, og den beskytter både udedelen mod hærværk, vind og vejr.

Hvid varmepumpeskjuler i aluminium.

Sort varmepumpeskjuler fra Quickparts

Varmepumpeskjuler i sort aluminium fra Quickpart

Varmepumpeskjuler i sort aluminium

Hvid varmepumpeskjuler fra Quickparts

Varmepumpeskjuler i kasseform fra Quickparts. 

Hvid varmepumpeskjuler

 

Tag til udedelen fra Quickparts

Tag til beskyttelse af udedelen fra Quickparts. Det er smart og let at montere.

Tag til beskyttelse af udedelen af varmepumpen.

Har du et bedre på en skjuler til varmepumpen?

Det var kun nogle få eksempler på nogle af de efterhånden talrige bud på varmepumpeskjulere, der findes på markedet. Har du selv et bedre bud på et hjemmelavet skjul til varmepumpen, så er du meget velkommen til at sende det ind til redaktionen. Vi er meget interesseret i at se kreative løsninger på de æstetisk udfordrede varmepumper. 

1. november 2017 Lise Mortensen-Høy, Energistyrelsen, Quickparts, Kc Danmark DVI energi m.fl.
Mere om Varmepumpe

Varmepumpe: Sådan undgår du støj og naboklager

Med bygningspuljen forsøger politikeren at udfase gas- og oliefyr til fordel for de mere miljøvenlige varmepumper, men det nogle steder giver frygt for støj og naboklager. Læs her, hvordan du sikrer dig, hvis du skal installere en pumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange...

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag gavne både din pengepung og klima. Læs med og find ud af, hvorfor en ekspert vil have dig til at udskyde investeringen i nye vinduer og døre.

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig  bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere, som har valgt at udskifte deres gamle varmekilde med varmepumper.

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft eller jordvarmepumpe? Find vej i junglen af producenter med idényts store varmepumpeguide.

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...