En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt.
En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Foto: Lise Mortensen Høy, Raska-teknik m.fl.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Af: Lise Mortensen Høy, 1. november 2016

Vedligehold varmepumpen

Har du fået en luft/luft varmepumpe inden for dørene, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan den skal passes. Så holder den længere, og du får mere varme for pengene.

Helt grundlæggende skal indedelen holdes ren. Der sidder normalt to tætmaskede filtre, som filtrerer støvpartikler ud af luften, før luften bliver opvarmet og sendt
retur ud i lokalet. 

Det er vigtigt, at filtrene bliver holdt rene. Det vil sige, at de skal kontrolleres jævnligt, filtrene tilsmudses meget forskelligt alt efter luftkvaliteten i lokalet, hvor varmepumpen er placeret.

I nogle tilfælde er en rengøring af filtrene hver 3. måned tilstrækkeligt. Andre steder, hvor der er mere støv i luften, kan det være nødvendigt at rense dem en gang om ugen eller hver 14. dag.

Du kontrollerer filtrene ved at åbne frontlågen, og du kan tydeligt se, om et filter er rent; hvis det er gråt og dækket af støv, er det tid til at rense det.

Sådan gør du

1. Åbn forsiden af inderdelen, og tag filtrene ud. De skal behandles med lidt varsomhed, så støvpartiklerne ikke spredes. 

2. Du kan støvsuge filtrene. Men indimellem er det en god idé at vaske dem med varmt sæbevand eller bruge skum, da de godt kan blive lidt fedtede. Skyl dem rene med håndbruseren, skyl fra bagsiden, så støvet ”løftes” af.

3. Brug en blød børste, så du ikke beskadiger det fine plast-filter.

4. Jo renere, du holder filtrene, jo mindre støv kommer længere ind i varmepumpen.

5. Når filtret er ude, kan du se de lameller – tynde små plader – der overfører varmen til luften. Hvis de er støvede, kan du forsigtigt støvsuge dem.

Brug et mundstykke med blød børste på støvsugeren, så du ikke kommer til at bøje/beskadige lamellerne. Pas på fingrene, da lamellerne er skarpe.

6. Til sidst sætter du filtrene på plads igen og tjekker, at de sidder rigtigt og slutter tæt.   

Få lavet et årligt eftersyn

Der er myndighedskrav om årligt eftersyn af aircondition/varmepumper, der indeholder mere end 1 kg kølemiddel – og det gør langt de fleste effektive varmepumper på markedet.

Du kan se på en label på udedelen, hvor meget kølemiddel der er på din varmepumpe.

Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket din varmepumpe en gang om året, så du ved, at den yder optimalt.

Faktisk kan en forkert monteret eller en utæt varmepumpe køre i årevis med en dårlig effektfaktor, uden at brugeren opdager det. Det kan resultere i meget større elregning i forhold til en velfungerende varmepumpe.

Ved eftersynet bliver alle vitale dele og funktioner kontrolleret, og hvis det er nødvendigt, bliver indedelen renset. Udedelen bliver renset og kontrolleret for korrekt ydelse og kølemiddelmængde.

4 tips til varmepumpen

1. Indstil din varmepumpe til den temperatur, du føler, er mest behagelig, og se bort fra den temperatur, varmepumpen viser i displayet. Varmepumpen måler temperaturen under loftet og viser derfor en højere temperatur, end der er længere nede i lokalet.

2. Sænk ikke temperaturen mere end et par grader om natten. Besparelsen ved store udsving tabes, når varmepumpen skal arbejde på højtryk for at nå en behagelig temperatur igen.

3. Pas på auto-funktionen. Den får varmepumpen til at køle, hvis temperaturen kommer over set-punktet. Er der fx andre varmekilder i rummet, kan varmepumpen utilsigtet give sig til at køle. Det kan resultere i en situation, hvor varmepumpen afkøler rummet, samtidig med at en anden varmekilde tilfører varme.

4. Hvis varmepumpen er korrekt monteret, bør der ikke være behov for at efterfylde med kølemiddel. Vær opmærksom på, at utætheder, der lækker kølemiddel til atmosfæren, skal repareres og ikke rutinemæssigt påfyldes kølemiddel. Kølemidler er drivhusgasser og skal derfor håndteres rigtigt.

Kilde: Raska-Teknik

1. november 2016 Lise Mortensen Høy
Mere om Varmepumpe

Varmepumpe: Sådan undgår du støj og naboklager

Med bygningspuljen forsøger politikeren at udfase gas- og oliefyr til fordel for de mere miljøvenlige varmepumper, men det nogle steder giver frygt for støj og naboklager. Læs her, hvordan du sikrer dig, hvis du skal installere en pumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange...

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag gavne både din pengepung og klima. Læs med og find ud af, hvorfor en ekspert vil have dig til at udskyde investeringen i nye vinduer og døre.

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig  bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere, som har valgt at udskifte deres gamle varmekilde med varmepumper.

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft eller jordvarmepumpe? Find vej i junglen af producenter med idényts store varmepumpeguide.

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...