Varmepumper er et populært valg blandt parcelhusejere
Varmepumper er et populært valg blandt parcelhusejere Foto: Getty Images

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig  bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere, som har valgt at udskifte deres gamle varmekilde med varmepumper.

Hvis du går med overvejelser om at udskifte din varmekilde, er du ikke alene.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev installeret knap 70.000 varmepumper i parcelhuse, i 2019. Det er en stigning på 293% siden 2010, og det er en stigning, som vi kan være stolte af, når det kommer til det politiske mål om 70% CO2 reduktion inden 2030.

Men hvad er en varmepumpe egentligt?

En varmepumpe anvender udefrakommende energi til at flytte strøm til dine opvarmningskilder. Strømmen genereres til varme til for eksempel radiatorer, gulvvarme, brugsvand eller varm luft, som blæses ind i boligen. Da varmegenereringen foregår gennem en naturlig ressource, er dette en meget miljøvenlig måde at opvarme på.

Der findes 3 forskellige typer varmepumpe:

  1. Luft til luft

    Her bliver luften udefra omdannet til varm luft, som blæses direkte ind i din bolig. Denne varmekilde producerer ikke varmt vand. 
  2. Luft til vand

    Denne varmepumpe fungerer på samme måde som luft til luft, den omdanner bare luften udefra til varmt vand, som dirigeres til radiatorer, gulvvarme og brugsvand.
  3. Jordvarme
    Her indsamles energien fra jordlagene og omdanner dette til varme i form af varm luft i din bolig og brugsvand. Anlægget bliver gravet ned i haven.Jordvarmeanlæg

Læs om fordele og ulemper ved varmepumpe her.

Hvordan gavner en varmepumpe din bolig?


Du kan forvente et markant bedre indeklima, hvis du overvejer at få installeret en varmepumpe i din bolig. Derudover er der mange penge at spare på varmeregningen. Hvis du har fået installeret en varmepumpe, har du faktisk også mulighed for at komme hurtigere af med din bolig, hvis den sættes til salg. Det viser sig nemlig, at salgstiden på boliger, der har bæredygtige varmekilder, er langt kortere end de boliger, hvor der for eksempel er oliefyr. Grunden til dette er, at folk generelt er blevet meget mere klimabevidste og sætter høje standarder for deres miljøvenlige vaner og omgivelser. 

- Det er tydeligt, at vi er blevet langt mere bevidste om mængden af energi, vi bruger på at opvarme vores villaer. Installerer man f.eks. en varmepumpe i sin villa, er den op imod fire gange så energieffektivt som f.eks. et oliefyr, og det er en utrolig positiv udvikling, fortæller Nyboligs direktør, Peter J. Mattsen i en pressemeddelelse.


Kilde: Klima-center.dk

28. januar 2020
Mere om Varmepumpe

Varmepumper - så stort bliver tilskuddet

Gevinst for boligejere. Få op til 37.000 kr. i tilskud ved installering af en energieffektiv varmepumpe i dit hjem. Find ud af, hvor meget du kan få i tilskud her.

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumper: COP, SCOP og SEER. Og sådan fungerer energimærkning på en varmepumpe. Se også hvilken standard, der er mest præcis. 

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt vand.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra...

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...