Invester i din bolig med en varmepumpe
Invester i din bolig med en varmepumpe Foto: Getty Images

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til energirenovering

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag gavne både din pengepung og klima. Læs med og find ud af, hvorfor en ekspert vil have dig til at udskyde investeringen i nye vinduer og døre.

I en netop udgivet rapport fra Teknologisk Institut bliver der gjort op med myten om, at man skal isolere samt udskifte døre og vinduer, før man installerer en varmepumpe. Du skal som husejer i stedet begynde med at installere en varmepumpe.

- Det er en bedre forretning - både teknisk og økonomisk - at renovere de tekniske installationer først. Det skyldes blandt andet, at besparelsen kan være med til at finansiere en yderligere renovering af boligen, eksempelvis i form af nye vinduer og døre, udtaler Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Tjen investeringen hjem på kun seks år

Teknologisk Institut tager udgangspunkt i fire forskellige scenarier ved energirenovering af et parcelhus på 160 kvadratmeter. Her kommer installationen af en luft/vand-varmepumpe ind på en klar førsteplads. Det skyldes, at det kun tager seks år at tjene investeringen på 120.000 kr. hjem. Til sammenligning tager det 14 år at nå samme mål, hvis man nøjes med at udskifte vinduer og døre i sit hus.

Hvis husejere investerer i både varmepumpe, vinduer og døre samtidigt, tager det ni år at tjene investeringen hjem igen.

I rapporten fra Teknologisk Institut fremgår det ydermere, at varmepumpen er den bedste investering, hvis man tager udgangspunkt i et mindre hus på 130 kvadratmeter.

Energirenoveringen skal ses som en helhed

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, er uenig med TEKNIQ Arbejdsgiverne og Teknologisk Institut i, at man altid skal starte med at erstatte olie- eller gasfyret med en varmepumpe. Han mener derimod, at energirenoveringen skal ses som en samlet helhed, og at løsningen og rækkefølgen skal tilpasses den enkelte bolig.

- Det er alt for snævert kun at se på den kortsigtede økonomi. Når en boligejer vil spare på energien i sin bolig og mindske udledningen af CO2, er det mest fornuftige at se på isoleringen, herunder vinduer og døre, i kombination med overvejelser om en varmepumpe, fjernvarme eller hvad, der er det rigtige i den enkelte situation, udtaler Michael H. Nielsen i en pressemeddelse.

Michael H. Nielsen fremhæver, at udskiftning af vinduer er en langsigtet investering i boligen, der forbedrer både lysforhold, komfort samt mindsker energiforbrug og behov for vedligeholdelse i mange år fremover.

17. august 2020
Mere om Varmepumpe

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag....

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt vand.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra...

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...