Invester i din bolig med en varmepumpe
Invester i din bolig med en varmepumpe Foto: Getty Images

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til energirenovering

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag gavne både din pengepung og klima. Læs med og find ud af, hvorfor en ekspert vil have dig til at udskyde investeringen i nye vinduer og døre.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 17. august 2020

I en netop udgivet rapport fra Teknologisk Institut bliver der gjort op med myten om, at man skal isolere samt udskifte døre og vinduer, før man installerer en varmepumpe. Du skal som husejer i stedet begynde med at installere en varmepumpe.

- Det er en bedre forretning - både teknisk og økonomisk - at renovere de tekniske installationer først. Det skyldes blandt andet, at besparelsen kan være med til at finansiere en yderligere renovering af boligen, eksempelvis i form af nye vinduer og døre, udtaler Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Tjen investeringen hjem på kun seks år

Teknologisk Institut tager udgangspunkt i fire forskellige scenarier ved energirenovering af et parcelhus på 160 kvadratmeter. Her kommer installationen af en luft/vand-varmepumpe ind på en klar førsteplads. Det skyldes, at det kun tager seks år at tjene investeringen på 120.000 kr. hjem. Til sammenligning tager det 14 år at nå samme mål, hvis man nøjes med at udskifte vinduer og døre i sit hus.

Hvis husejere investerer i både varmepumpe, vinduer og døre samtidigt, tager det ni år at tjene investeringen hjem igen.

I rapporten fra Teknologisk Institut fremgår det ydermere, at varmepumpen er den bedste investering, hvis man tager udgangspunkt i et mindre hus på 130 kvadratmeter.

Energirenoveringen skal ses som en helhed

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, er uenig med TEKNIQ Arbejdsgiverne og Teknologisk Institut i, at man altid skal starte med at erstatte olie- eller gasfyret med en varmepumpe. Han mener derimod, at energirenoveringen skal ses som en samlet helhed, og at løsningen og rækkefølgen skal tilpasses den enkelte bolig.

- Det er alt for snævert kun at se på den kortsigtede økonomi. Når en boligejer vil spare på energien i sin bolig og mindske udledningen af CO2, er det mest fornuftige at se på isoleringen, herunder vinduer og døre, i kombination med overvejelser om en varmepumpe, fjernvarme eller hvad, der er det rigtige i den enkelte situation, udtaler Michael H. Nielsen i en pressemeddelse.

Michael H. Nielsen fremhæver, at udskiftning af vinduer er en langsigtet investering i boligen, der forbedrer både lysforhold, komfort samt mindsker energiforbrug og behov for vedligeholdelse i mange år fremover.

17. august 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumper: COP, SCOP og SEER. Og sådan fungerer energimærkning på en varmepumpe. Se også hvilken standard, der er mest præcis. 

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny varmepumpe tjenes hurtigere ind. Læs her, hvornår varmepumpen er tjent hjem.

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud...

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...