Læs om regler og lovkrav til dig med varmepumpenlæg
Læs om regler og lovkrav til dig med varmepumpenlæg Foto: Gastech Energy

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget et regelmæssigt eftersyn.

Af: Karoline Faxe, 31. januar 2020

Det årlige eftersyn

Hvis du har et varmepumpeanlæg, der indeholder mere end 1 kg. kølemiddel, skal det efterses mindst én gang årligt. Eftersyn og vedligeholdelse af køleanlæg og varmepumper skal udføres af en person, som har fået den fornødne instruktion og øvelse i eftersyn og vedligeholdelse af den pågældende anlægstype, skriver VPO, som er en kvalitetsordning, der bidrager til at minimere energiforbrug og emission ved varmepumper, på deres hjemmeside.

Det er meget vigtigt, at dit varmeanlæg bliver efterset og vedligeholdt for at bibeholde den optimale funktion. Der er ifølge en pressemeddelelse fra Gastec Energi, lavet en undersøgelse fra Green Lab Brugerinnovation, der viser, at langt de fleste varmepumpeejere er tilfredse med deres varmepumper. Men undersøgelsen viser også, at 12 procent af varmepumper har drifts- eller varmeproblemer, fordi varmepumperne for eksempel er installeret eller dimensioneret forkert. Det er derfor vigtigt at vælge en leverandør med mange års erfaring og en installatør med indgående kendskab til installation af varmepumper.

Stor elregning

Det koster nemlig på pengepungen, når varmepumpen bruger for meget energi. På kort sigt påvirker det elregningen, så dine varmeudgifter stiger.

Faktisk kan du risikere en regning, der er 16 procent højere end normalt, hvis du har en defekt varmepumpe, viser en undersøgelse fra Teknologisk institut.

På længere sigt forringer det i værste fald din varmepumpes levetid.

Hvis du er i tvivl om mængden af kølemiddel, dit anlæg indeholder, kan dette tjekkes på varmepumpens etikette. Alternativt kan du finde det under de tekniske data i manualen.

Fast aftale om eftersyn

Det kan være en fordel af have en eftersynsaftale med en montør, som hvert år kommer og efterser din varmepumpe.
- Så er du nemlig sikker på både at overholde det lovpligtige eftersyn, og at din varmepumpe kører stabilt og effektivt. Samtidig kan du hurtigt få hjælp, hvis uheldet er ude, siger Kim Manfred Pedersen, kvalitetschef hos Gastech-Energi i en pressemeddelelse.

31. januar 2020 Karoline Faxe
Mere om Varmepumpe

Puljen er tom: Disse renoveringer kan du ikke længere få tilskud...

Så mange danskere har søgt om tilskud til energirenovering i hjemmet, at Energistyrelsen forventer at puljen er udtømt for i år. De mange ansøgninger sætter pres på sagsbehandlingstiden, og det møder kritik fra brancheforeningen TEKNIQ.

Tilskud til varmepumpe: Så meget kan du få

Gevinst på vej til boligejere der gerne vil skifte til en mere klimavenlig varmekilde. Få stort tilskud ved installering af en energieffekti...

Overraskende rapport: Her er husejernes bedste investering til...

Ny rapport peger på en overraskende løsning til de husejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Denne løsning vil fra første dag...

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre på med en æstetisk udformet Zinchouse varmepumpeskjuler, der samtidig beskytter varmepumpen og bevarer ydeevnen.

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere,...

Varmepumpe: Så MANGE gik glip af tilskud

Størstedelen søgte forgæves, da Energistyrelsen i efteråret 2020 åbnede for ansøgninger til varmepumpe-puljen.

Så MEGET vil staten give dig i tilskud til varmepumpe

Nu er Energistyrelsen kommet med dets bud på, hvor stort et tilskud til varmepumper skal være. Beløbet vil sikre, at investeringen i en ny...

Valg af varmepumpe - de mest populære varmepumper

Her er de mest populære varmepumper i Danmark. Hvad kan de? Hvad koster de? Og hvilken type skal du have: luft til luft, jord-til-luft...

Nyt tilskud: Få hjælp til klimavenlig varme

Regeringen sætter fart på udfasningen af olie- og naturgasfyr efter offentliggørelsen af nyt tilskud til varmepumper på abonnement. Find ud af, hvordan tilskuddet kan komme dig til gode.

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...