Varmen fra en jord til vand-varmepumpe kan blandt andet anvendes til opvarmning af radiatorer og gulvvarme.
Varmen fra en jord til vand-varmepumpe kan blandt andet anvendes til opvarmning af radiatorer og gulvvarme. Foto: iStock

Fordele og ulemper ved at installere en varmepumpe i dit hjem

Står du og overvejer at skifte dit gamle varmeanlæg ud med et nyt, energibesparende varmepumpeanlæg? Så læs med her - her er 4 fordele og ulemper ved at vælge et varmepumpeanlæg. 

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg, du kan installere i dit hjem, som udnytter varmen i luften eller jorden. Der findes 3 forskellige typer varmepumper, der på hver sin måde opvarmer hjemmet:

Tre typer varmepumpe

1. Jord til vand varmepumpe 

En jord til vand-varmepumpe udnytter jordvarmen fra det øverste jordlag i haven. Varmen genereres ved, at der sendes vand ud fra huset og tilbage til varmepumpen gennem nedgravede slanger i jorden. Herfra overføres jordvarmen gennem en varmeveksler til husets varmeinstallation.

2. Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe udnytter den varme luft, der allerede findes i boligen eller udenfor til at generere mere varme. Med luft til vand-pumpen sendes varmen lige såvel ud i et vandbåret system.

3. Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er primært placeret udenfor huset. Pumpen anvender varmen i udeluften, til at generere mere varme til huset. På sin vis arbejder luft til luft-pumpen som et omvendt køleskab, der udnytter al varmen fra udeluften.

Vælg din varmepumpe med omhu: Læs idényts store guide til valg af varmepumpe

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger en varmepumpe?

 • Det er muligt at installere varmepumper i de fleste boliger, da anlægget maksmalt fylder, hvad der svarer til et køleskab.
 • Det er ikke muligt at installere en luft til luft-varmepumpe i alle hjem, da den største del af anlægget sidder udendørs med en indvendig tilknyttet varmeblæser.
 • Hvis du ønsker en jord til vand-varmepumpe, er det vigtigt at være opmærksom på, at nedgravning af vandslanger kræver et udeareal på mellem 450-700 kvadratmeter.
 • Jord til vand-varmepumpen er en forholdsvis omkostningsfuld at etablere, da der skal anlægges en slange i haven. Resultatet er dog fordelagtigt, da varmen fra anlægget både kan anvendes til opvarmning af brugsvand og af luften gennem radiatorer eller gulvvarme.
 • Fordelen ved at vælge en luft til vand-løsning er, at denne form for varmepumpe ikke kræver særlig meget plads. Dog er hverken luft til vand-pumpen eller luft til luft-pumpen lige så effektiv som jord til vand-varmepumpen.

Læs også: Kun hver fjerde brændeovnsbruger tænder korrekt op

Jord-til-vand-varmepumpe.  

Princippet i en jord til vand-varmepumpe: koldt vand opvarmes nede i jorden til varmt vand, der bruges til opvarmning af huset.

 

4 fordele ved at at vælge en varmepumpe

Uanset hvilken varmepumpe du ender med at vælge, så er der flere rigtig gode fordele ved at installere en varmepumpe i dit hjem.

 1. Du sparer penge på elregningen. Varmepumper er langt billigere i drift end almindelig elvarme, da de kun bruger ned til 25 procent af den elektricitet, en el-radiator forbruger.
 2. Anlægget kører af sig selv. Du skal hverken bekymre dig om at fylde brændsel på eller at bestille olie.
 3. Du skåner miljøet. En varmepumpe udleder mindre CO2 end opvarmning med olie og naturgas.
 4. Varmpumpen kræver minimal vedligeholdelse. Det eneste du skal sørge for er at bestille et årligt servicetjek.

4 ulemper ved at vælge en varmepumpe

Når du skal vælge en varmepumpe er det ligeledes en god ide at være opmærksom på nogle af de ulemper, der kan være ved varmeløsningen:

 1. Anlægget er ikke CO2 neutralt, hvis varmepumpen tilkobles et elnet, hvor energien frembringes via fossile brændstoffer.
 2. Varmepumper kan støje mere end andre varmekilder.
 3. Varmepumper kræver et tilstrækkeligt isoleret hus for at opnå den optimale opvarmningseffekt.
 4. Sidst, men ikke mindst, kan installationen af varmepumper være et større projekt. Dette gælder ikke mindst, hvis du ønsker en jord til vand-varmepumpe. Regn med en samlet udgift et stykke over 100.000 kroner.
4. oktober 2017
Mere om Varmepumpe

Dansk firma designer æstetisk og effektivt varmepumpe-skjuler der...

Luft-til-luft-varmepumper er grøn teknologi, der sparer både penge og el, men de pynter mildest talt ikke på husfacaden. Det kan du ændre...

Varmepumper - det betyder forkortelserne: COP, SCOP og SEER

Sådan kan du se, om en varmepumpe er energieffektiv, og om den er billig i drift. Lær at forstå de tre standarder, der findes for varmepumpe...

Mange husejere vælger bæredygtig opvarmning

Der findes mange muligheder, hvis du vil opvarme din bolig  bæredygtigt og miljøvenligt. Det er gået op for stadig flere danske husejere, som har valgt at udskifte deres gamle varmekilde med varmepumper.

Det kan blive dyrt ikke at få efterset din varmepumpe

Vidste du, at det er ulovligt ikke at få lavet et eftersyn af din varmepumpe hvert år? Og der er mange penge at spare ved at få foretaget...

Advarsel til husejere: Varmepumper i høj kurs hos tyvene!

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag. Det sidste kræver dog særlige hensyn, hvis varmepumpen skal fungere efter hensigten. 

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt...

Placer din varmepumpe rigtigt

Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra...

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt til varmepumper.    

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...