Selvom radiatortermostaten er drejet i bund, fortsætter din varmeregning med at stige.
Selvom radiatortermostaten er drejet i bund, fortsætter din varmeregning med at stige.

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i bund. Vi tror fejlagtigt, at vi har lukket for varmen, men det er ikke tilfældet.

Af: Anne Marie Rabjerg, 11. juni 2020

For selvom termostaten viser nul, holder varmeanlægget i tomgang. Det vil sige, at din varmeregning stiger, og dit CO2-aftryk bliver større, uden du reelt får noget ud af det. Det kan du let ændre på, hvis du prioriterer små fem minutter af din tid. 

Så meget kan du spare 

Hvis du ikke bruger din radiator, er der ingen grund til at lade varmeanlægget stå tændt. Det svarer til, at lade fjernsynet stå på stand-by eller lade bilen holde i tomgang - unødvendigt, dyrt og CO2 krævende. Slukker du derimod varmeanlægget, gør det godt for både pengepung og miljø. 

Du kan nemlig spare helt op til 5% af din årlige varmeregning, hvis du lukker hen over sommeren. Hvis du bruger fjernvarme, svarer det til 630 kroner. Bruger huset naturgas svarer det til 660 kroner og bruger I oliefyr er summen helt oppe på 1150 kroner.  

Det samme gælder din klimasamvittighed - her kan du også spare overraskende meget. Helt op til 285 kg CO2, svarende til 2.350 kilometers bilkørsel. Der er altså næppe nogen grund til at holde gang i varmeanlægget over sommeren.

Så simpelt er det

Det tager faktisk kun fem minutter, at slukke for sit varmeanlæg. Hvis varmeanlægget er ukendt territorium for dig, skal du ikke lade dig skræmme. Det er slet ikke så teknisk, som det kan se ud og du kan få vejledning på SparEnergi.dk. 

11. juni 2020 Anne Marie Rabjerg
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her, hvordan du får bedre isolering på mindre plads.

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...