Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering
Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.
Hele 70 procent af danskerne med en andels- eller ejerbolig har en eller flere gange taget initiativer til at energioptimere deres hjem. Især udskiftning af vinduer og døre, efterisolering og udskiftning til LED-belysning er vi gode til. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.
Undersøgelsen afslører dog også, at en række meget effektive initiativer til energioptimering i høj grad bliver overset.
Spar 65 procent på varmeregningen
Ifølge Energitjenesten er det eksempelvis muligt at halvere en husstands CO2-udledning og spare omkring 65 procent på varmeregningen ved at udskifte oliefyret og erstatte det med en varmepumpe. Det er lig med en årlig besparelse på op til 20.000 kroner og er desuden tilskudsberettiget.
Alligevel har kun 18 og 17 procent af de adspurgte danskere erfaringer med netop udskiftning af oliefyr og montering af en varmepumpe.
”Min oplevelse er, at danskerne mangler viden på området, og derudover lyder nogle af tiltagene måske både dyre og besværlige. Men faktisk er mange af løsningerne meget lavpraktiske og en ret simpel måde at gøre både miljøet og sin egen økonomi en stor tjeneste,” siger Thomas Andersen, vicepræsident i virksomheden Schneider Electric Danmark i en pressemeddelelse.
Simple løsninger til energioptimering
Af de simple - men oversete løsninger - nævner han blandt andet automatisk lys- og varmestyring, hvor der automatisk bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne.
”Vi ved også, at visualisering af energiforbruget i hjemmet kan sænke forbruget rigtig meget. Alene det at vi løbende får en reminder om, hvilke energimæssige og økonomiske konsekvenser vores adfærd har, får i høj grad en regulerende effekt på adfærden. Og det handler ret beset kun om at installere en app,” tilføjer han.
Ifølge spørgeskemaundersøgelsen har 20 procent af de adspurgte prøvet kræfter med automatisk lys- og varmestyring. Hvad angår visualisering af energiforbruget lyder tallet kun på 6 procent.
Energioptimering af alle typer bygninger er vigtig
Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug og 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU.
Derfor er effektiv energioptimering af alle typer bygninger vigtigt, hvis Danmark skal kunne leve op til den nye regerings ambitiøse klimaplan om at reducere landets CO2-udledning med 70 procent i 2030.
Det svarer danskerne, der har erfaringer med energirenovering af egen bolig, på spørgsmålet ”Hvilke initiativer til energirenovering af dit tidligere eller nuværende private hjem har du foretaget?”
-
Skifte til LED-belysning: 74 procent
-
Udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller: 56 procent
-
Efterisolerin0g: 46 procent
-
Automatisering af energiforbrug: 20 procent
-
Udskiftning af oliefyr: 18 procent
-
Montering af varmepumpe: 17 procent
-
Opsætning af solceller: 10 procent
-
Visualisering af energiforbrug, fx via en app: 6 procent
-
Brug af solvarme til brugsvand: 4 procent
-
Udskiftning af ventilationsanlæg til varmegenvinding: 4 procent
Boligejerne tænker mere på pengepungen end på klimaet
Fokus på klimaet er blevet større de sidste par år. Alligevel er det ikke klima, som boligejerne tænker mest over, når de udskifter deres olie- eller gasfyr. Se her, hvor mange boligejere, der vil udskifte varmeforsyning på grund af økonomiske besparelser.
Sådan sparer du penge på dit vandforbrug
Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har...
Sådan får du let grøn strøm i hjemmet
Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den...
Så glade er danske solcelleejere
Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der svarer på, hvad der motiverer danske husejere til at vælge grøn energi.
Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...
Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...
Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller
Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget...
6 myter om solceller, du IKKE må tro på
Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark kan du trygt læne dig op ad solens evige energikilde.
Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm
Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.
Ny politisk strategi for solcelle-energi
Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...
Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...
Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.
Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...
Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...
Få jordvarme uden at grave hele haven op
Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...
En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima
En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.
Få en solfanger og spar på varmeregningen
En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...
Tips om solenergi
Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...