En af mulighederne for at skifte varmekilde er at gå fra radiatorer til gulvvarme.
En af mulighederne for at skifte varmekilde er at gå fra radiatorer til gulvvarme. Foto: iStock

Udskiftning af varmekilde - sådan vælger du rigtigt

Få styr på husets isolering, kuldebroer, lukkede døre og ventilation, inden du skifter varmekilde i boligen. Ellers kan den alternative varme gå ud over helbreddet og komforten. Det er også en god idé at tænke langsigtet, når du investerer.

Ny varmekilde - tænk på husets helhed

En udskiftning af varmekilde kræver andre overvejelser en, om du vil udskifte oliefyret med jordvarme, el-radiatorer med luft/luftvarmepumpe osv. Udskiftning af den centrale varmekilde er et voldsomt indgreb i husets, og det kan give komforten et knæk – hvis helheden ikke er gennemtænkt, lyder det fra Christian Oxenvad, energirådgiver i Energitjenesten.

Tænk på størrelsen, når du vælger varmekilde

Det er dyrt at udføre en energirenovering og samtidig investere i den alternative varmekilde. Derfor er det vigtigt, at fx et jordvarmeanlæg ikke købes alt for stort; for når huset senere bliver efterisoleret, vil anlægget være overdimensioneret og stå og starte og stoppe hele tiden, og det slider alt for meget og forkorter levetiden.

Kuldebroer kan give problemer

Mange udskifter de gamle radiatorer under vinduerne med gulvvarme for at få jordvarmen eller luft/vand-varmepumpen til at fungere. Andre udskifter el-radiatorer med en luft til luft-varmepumpe. Men det kan give problemer med komforten. Især i ældre huse er der ofte kuldebroer rundt om vinduerne, hvor murstenene går hele vejen gennem muren.

Radiatorer under vinduerne opvarmer den kolde luft fra dårligt isolerede vinduer, kuldebroer og eventuel træk, og får det til at stige til vejrs. Når varmen skiftes til gulvvarme, vil der ofte føles koldt ved vinduer og døre.

Undgå kulde og træk

– "Gulvvarme kræver ofte en mere gennemgribende energirenovering – nye eller energirenoverede vinduer med 2- eller 3-lags energiruder. I mange ældre huse vil større radiatorer ofte give en bedre komfort end gulvvarme. Jo bedre isoleret hus, jo mindre varmeanlæg skal du bruge," understreger Christian Oxenvad.

Vær opmærksom på indeklimaet

De fleste vinduer har små ventilationsåbninger. Den friske kolde luft fra dem blandes med den varme radiatorluft. Men hvis radiatorerne under vinduerne fjernes, mærkes den friske luft som kold træk, og så vil mange lukke for ventilationen. Det kan give dårligt indeklima og sorte fugtpletter bag møblerne – og det kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

– "Husk, at et hus skal passes, og hvis I tætner vinduerne, kræver det ekstra opmærksomhed at få luftet ud, få åbnet og lukket ventilationsåbningerne efter vind og vejr – og have rigtigt godt aftræk i badeværelset," råder Christian Oxenvad.

Husk udluftning

Mange tror, at en luft til luft-varmepumpe sørger for ventilationen. Det gør den ikke – den cirkulerer luften i boligen og kan bortfiltrere støv og pollen. Men den friske luft skal fortsat komme udefra – og det skal du selv sørge for, at den gør: luft ud! Dvs. minimum 2-3 x gennemtræk a 5-10 minutters varighed hver dag. 

Tænk på familiens behov i fremtiden

Ved udskiftning af varmesystem, er det en god idé at tænke både 10 og 20 år frem. Har I små børn, står dørene i huset ofte åbne – så fx varmen fra en luft til luft-varmepumpe kan komme rundt i huset. Når børnene bliver teenagere, lukker de døren, og de bruger samtidig væsentligt mere varmt vand. Derfor er det vigtigt, at varmen kan fordeles også ved lukkede døre, og at varmebeholderen er forberedt til solvarme.

Lad en energirådgiver gennemgå huset

At ændre varmeforsyning er en stor investering. Det kan i mange tilfælde være en rigtig god idé at få en energirådgiver til at gennemgå huset, isoleringsgraden og det eksisterende varmesystem, før I tager en beslutning. Det er vigtigt, at alle aspekter kommer med – fra komfort, kulde fra vinduer, til ventilation. Læg også gerne en realistisk plan for efterisolering; så varmeforsyningen dimensioneres korrekt.

Konstant udvikling af anlæg

Vær i øvrigt opmærksom på, at de nye energikilder/varmekilder udvikles konstant, med intelligent styring af sammenkørsel af flere systemer. Der forskes på højtryk i at kombinere de forskellige anlæg, bl.a. i at køle solceller med jordvarmeslanger – hvor jordvarmeanlægget har glæde af varmen, og solcellerne yder mere, fordi de bliver nedkølede.

19. september 2017
Mere om Vedvarende energi

Sådan sparer du penge på dit vandforbrug

Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har du nemlig mulighed for at gøre en aktiv indsat for at mindske forbruget og tilmed spare nogle penge.Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den...

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender...

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der svarer på, hvad der motiverer danske husejere til at vælge grøn energi.

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget...

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark kan du trygt læne dig op ad solens evige energikilde.

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...