Udskiftning af varmekilde - sådan vælger du rigtigt

Vedvarende energi

Få styr på husets isolering, kuldebroer, lukkede døre og ventilation, inden du skifter varmekilde i boligen. Ellers kan den alternative varme gå ud over helbreddet og komforten. Det er også en god idé at tænke langsigtet, når du investerer.

En af mulighederne for at skifte varmekilde er at gå fra radiatorer til gulvvarme.
En af mulighederne for at skifte varmekilde er at gå fra radiatorer til gulvvarme. Foto: iStock

Ny varmekilde - tænk på husets helhed

En udskiftning af varmekilde kræver andre overvejelser en, om du vil udskifte oliefyret med jordvarme, el-radiatorer med luft/luftvarmepumpe osv. Udskiftning af den centrale varmekilde er et voldsomt indgreb i husets, og det kan give komforten et knæk – hvis helheden ikke er gennemtænkt, lyder det fra Christian Oxenvad, energirådgiver i Energitjenesten.

Tænk på størrelsen, når du vælger varmekilde

Det er dyrt at udføre en energirenovering og samtidig investere i den alternative varmekilde. Derfor er det vigtigt, at fx et jordvarmeanlæg ikke købes alt for stort; for når huset senere bliver efterisoleret, vil anlægget være overdimensioneret og stå og starte og stoppe hele tiden, og det slider alt for meget og forkorter levetiden.

Kuldebroer kan give problemer

Mange udskifter de gamle radiatorer under vinduerne med gulvvarme for at få jordvarmen eller luft/vand-varmepumpen til at fungere. Andre udskifter el-radiatorer med en luft til luft-varmepumpe. Men det kan give problemer med komforten. Især i ældre huse er der ofte kuldebroer rundt om vinduerne, hvor murstenene går hele vejen gennem muren.

Radiatorer under vinduerne opvarmer den kolde luft fra dårligt isolerede vinduer, kuldebroer og eventuel træk, og får det til at stige til vejrs. Når varmen skiftes til gulvvarme, vil der ofte føles koldt ved vinduer og døre.

Undgå kulde og træk

– "Gulvvarme kræver ofte en mere gennemgribende energirenovering – nye eller energirenoverede vinduer med 2- eller 3-lags energiruder. I mange ældre huse vil større radiatorer ofte give en bedre komfort end gulvvarme. Jo bedre isoleret hus, jo mindre varmeanlæg skal du bruge," understreger Christian Oxenvad.

Vær opmærksom på indeklimaet

De fleste vinduer har små ventilationsåbninger. Den friske kolde luft fra dem blandes med den varme radiatorluft. Men hvis radiatorerne under vinduerne fjernes, mærkes den friske luft som kold træk, og så vil mange lukke for ventilationen. Det kan give dårligt indeklima og sorte fugtpletter bag møblerne – og det kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

– "Husk, at et hus skal passes, og hvis I tætner vinduerne, kræver det ekstra opmærksomhed at få luftet ud, få åbnet og lukket ventilationsåbningerne efter vind og vejr – og have rigtigt godt aftræk i badeværelset," råder Christian Oxenvad.

Husk udluftning

Mange tror, at en luft til luft-varmepumpe sørger for ventilationen. Det gør den ikke – den cirkulerer luften i boligen og kan bortfiltrere støv og pollen. Men den friske luft skal fortsat komme udefra – og det skal du selv sørge for, at den gør: luft ud! Dvs. minimum 2-3 x gennemtræk a 5-10 minutters varighed hver dag. 

Tænk på familiens behov i fremtiden

Ved udskiftning af varmesystem, er det en god idé at tænke både 10 og 20 år frem. Har I små børn, står dørene i huset ofte åbne – så fx varmen fra en luft til luft-varmepumpe kan komme rundt i huset. Når børnene bliver teenagere, lukker de døren, og de bruger samtidig væsentligt mere varmt vand. Derfor er det vigtigt, at varmen kan fordeles også ved lukkede døre, og at varmebeholderen er forberedt til solvarme.

Lad en energirådgiver gennemgå huset

At ændre varmeforsyning er en stor investering. Det kan i mange tilfælde være en rigtig god idé at få en energirådgiver til at gennemgå huset, isoleringsgraden og det eksisterende varmesystem, før I tager en beslutning. Det er vigtigt, at alle aspekter kommer med – fra komfort, kulde fra vinduer, til ventilation. Læg også gerne en realistisk plan for efterisolering; så varmeforsyningen dimensioneres korrekt.

Konstant udvikling af anlæg

Vær i øvrigt opmærksom på, at de nye energikilder/varmekilder udvikles konstant, med intelligent styring af sammenkørsel af flere systemer. Der forskes på højtryk i at kombinere de forskellige anlæg, bl.a. i at køle solceller med jordvarmeslanger – hvor jordvarmeanlægget har glæde af varmen, og solcellerne yder mere, fordi de bliver nedkølede.

19. september 2017
Mere om Vedvarende energi

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Vedvarende energi Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Vedvarende energi Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Vedvarende energi Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i taget...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Vedvarende energi Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Vedvarende energi Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Vedvarende energi Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Vedvarende energi Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de værste skader på dit hus og får mest mulig dækning fra din forsikring, hvis uheldet alligevel er ude. Men det er dig selv, der skal huske at bede om dokumentationen.

Der er meget du skal tage stilling til når du investerer i solceller! Wattpeak, garantiordninger og ydeevne.
Denne artikel er sponsoreret

Solceller er blevet en særdeles attraktiv investering!

Vedvarende energi Et solcelleanlæg er en stor beslutning – og investering. Derfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start. Med et solcelleanlæg fra OK er...

Vedvarende energikilder er populære hos private

Vedvarende energi Danmark skal i 2050 udelukkende bruge energi fra vedvarende energikilder. Og blandt private er der en voldsom interesse for vedvarende...

Lodret jordvarme - fakta og myter

Vedvarende energi Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for varme er trådt i baggrunden. Vi har talt med geolog Claus Ditlefsen fra GEUS om sagen, og han fortæller blandt andet, hvor du får informationer om jordbunden på netop din grund.

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Vedvarende energi Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Vedvarende energi Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

Vedvarende energi En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

Vedvarende energi En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Vedvarende energi Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...