Solfangere fås i mange forskellige udformninger - her er de integreret i tag og husfacade.
Solfangere fås i mange forskellige udformninger - her er de integreret i tag og husfacade. Foto: Dansk Solvarme Forening

Tips om solenergi

Vedvarende energi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig for både miljøet og din privatøkonomi.

 
To muligheder: Solvarmeanlæg eller solcelleanlæg

Du har grundlæggende to muligheder, hvis du skal samle solskin. Enten et solvarmeanlæg, som tilsluttes din varmtvandsbeholder, så solen kan varme husets vand op. Eller et solcelleanlæg, som omdanner solenergi til elektrisk strøm.

Det handler om at spare penge og energi

For begge løsninger gælder det, at du på lang sigt kan spare penge. Men det er miljøet og din egen gode samvittighed, der får mest på kontoen. Og det kan jo være værdifuldt nok i sig selv.

  Foto: Dansk Solvarme Forening
   
Solfanger
består af en sort plade, der absorberer solens varme
Ved et solvarmeanlæg installerer du en eller flere solfangere dér, hvor der er direkte adgang til sol. Typisk på taget. Solfangeren består af en sort plade, der absorberer solens varme. Pladen indeholder frostvæske, som varmes op af solstrålerne. Frostvæsken sendes gennem isolerede rør ned til din varmtvandsbeholder og afleverer varmen til dit vand.

Solfanger virker kun effektivt i solskin

Det kan både være dit brugsvand til hanen, og det kan være til dine radiatorer. Derefter pumpes væsken tilbage til solfangeren, hvor den kan varmes op igen. En solfanger virker kun rigtigt effektivt i solskin – men det behøver ikke være varmt i vejret. Den opsamler også varme på en frostklar solskinsdag midt om vinteren. På grund af den omgivende kulde er det dog ved nedsat kraft.

  Foto: Jakob & Weiland Reklamefoto/EnergiMidt
   
Solceller omdanner solens lys til eletrisk spænding

Solceller kan bestå af forskellige typer materialer, men består oftest af siliciumkrystaller, der omdanner solens lys til elektrisk spænding. Krystallerne sidder i solcellemoduler, der almindeligvis ligner blåt glas. Der produceres dog også gennemsigtige solceller.

Solceller virker også på regnvejrsdage

Ligesom solfangerne virker solcellerne bedst i solskin, men producerer også elektricitet på gråvejrsdage. Den optimale placering af solceller er skyggefrit, sydvendt og i en vinkel på 45 grader. Solcelleanlæg fås grundlæggende i to modeller: et anlæg, hvor elektriciteten bruges direkte eller lagres i batterier. Eller det kan være en type anlæg, der er tilsluttet husets el-net.

Få tre gode tips om solceller og solfangere på næste side.#br
Du kan spare 30 procent på elregningen med solceller

Hvis du skal gå over til ren solenergi med den teknologi, der findes på markedet i dag, vil det kræve, at store arealer af dit tag eller andre steder på grunden skal inddrages. Men for mange er det muligt at installere solceller på taget, som vil give en besparelse på elregningen på omkring 30 procent.

3 tips om solceller
  • De bedste solceller, du kan købe som privat i dag, omdanner ca. 18 procent af lysstrålerne, der falder på cellen til energi.

  • 1 m2 solcellemodul kan producere ca. 100 kWh om året. Det gennemsnitlige forbrug per person i Danmark er beregnet til 1.500 kWh årligt. Det kræver altså 15 m2 solceller per person i boligen.

  • Et solcelleanlæg koster ca. 100.000 kr. for et modul på 15 m2 inkl. montering. Hvis du betaler en elpris på ca. 1,9 kr./kWh, vil du kunne spare ca. 3.360 kr. om året. Kilder: EnergiMidt og Elsparefonden.

3 tips om solfangere

  • Hvis du skal skifte varmtvandsbeholder er det måske et godt tidspunkt at investere i en solfanger og et solvarmeanlæg. De fleste anlæg sælges som sæt, hvor der følger en ny varmtvandsbeholder med.

  • For en familie på tre-fire personer kræves solfangere på et areal af fire-seks m2. Det anlæg vil normalt dæk­ke 50-65% af det årlige energiforbrug til brugsvand.

  • Et solvarmeanlæg koster omkring 35.000 kr. inkl. montering. Bruger familien el til opvarmning af vand viser beregninger, at anlægget vil være tjent ind i løbet af ca. ni år. Har man et oliefyr, går der ca. 10-15 år før, anlægget er tjent ind. Kilder: SolEnergiCentret og Energi Midt.

2 gange sol

  • Solfanger – varmer brugsvand og rum op.

  • Solceller producerer elektricitet.
18. maj 2009
Mere om Vedvarende energi

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Vedvarende energi Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

Udskiftning af varmekilde - sådan vælger du rigtigt

Vedvarende energi Få styr på husets isolering, kuldebroer, lukkede døre og ventilation, inden du skifter varmekilde i boligen. Ellers kan den alternative...

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Vedvarende energi Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Vedvarende energi Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i taget eller overdækningen, eller de kan monteres på et allerede eksisterende tag, hvis det kan bære ekstravægten.

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Vedvarende energi Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Vedvarende energi Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Vedvarende energi Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Vedvarende energi Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Der er meget du skal tage stilling til når du investerer i solceller! Wattpeak, garantiordninger og ydeevne.
Denne artikel er sponsoreret

Solceller er blevet en særdeles attraktiv investering!

Vedvarende energi Et solcelleanlæg er en stor beslutning – og investering. Derfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start. Med et solcelleanlæg fra OK er...

Vedvarende energikilder er populære hos private

Vedvarende energi Danmark skal i 2050 udelukkende bruge energi fra vedvarende energikilder. Og blandt private er der en voldsom interesse for vedvarende energi.

Lodret jordvarme - fakta og myter

Vedvarende energi Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for...

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Vedvarende energi Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Vedvarende energi Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at investere i solceller, der kan dække det private elforbrug.

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

Vedvarende energi En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt...

Få en solfanger og spar på varmeregningen

Vedvarende energi En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.