Solvarme - lær af andre villaejeres erfaring

Vedvarende energi

Dan Grønbæk og hans familie supplerede for fire år siden deres pillefyr med et solfangeranlæg, som varmer deres brugsvand op og i perioder også er med til at varme huset op. Det kan lade sig gøre, fordi de har installeret en stor buffertank i kælderen, som kan samle overskydende varme fra solfangeren op.

Dan Grønbæk og hans familie bruger energi fra solen til opvarmning.
Dan Grønbæk og hans familie bruger energi fra solen til opvarmning. Foto: iStockphoto

Gratis varme fra solen – på automatik

Efter grundig research og beregninger over det forventede udbytte valgte Dan Grønbæk i 2008 at installere to såkaldte "Heat pipe-rørsolfangere" med hver 20 rør.

Anlægget producerer varmt vand, også til vaske- og opvaskemaskinerne, og overskud af varme gemmes i en 500 l buffertank, der er placeret i kælderen.

Solfangeranlægget kører sammen med et pillefyr

Samkøringen mellem solfanger og pillefyr foregår helt automatisk, anlægget slår pillefyret til og fra – i forhold til, hvor meget varme solfangerne leverer. Det betyder, at husets opvarmning suppleres med overskudsvarmen fra buffertanken.

Måtte udvide solfangeranlægget

Dan bor sammen med sin kone og tre børn i et hus på 170 m2 – bygget i 1931. Så der er godt run på det varme vand, og allerede første sommer var der et par gange, hvor kapaciteten ikke helt slog til, så efter godt et års tid blev anlægget suppleret med en ekstra solfanger.

Investeringen tjener sig hurtigt hjem

Dan har selv installeret anlægget, og derfor har han kunnet holde den samlede investering inkl. buffer nede på 36.000 kr., hvilket giver en simpel tilbagebetalingstid på 12 år – med de nuværende energipriser.

Og derefter er opvarmning af vand gratis, understreger Dan:
– I modsætning til udregningerne ved f.eks. et pillefyr; hvor man skal fortsætte med at betale for pillerne.

OBS: Energistyrelsen er lige nu (november 2012) ved at lave ny bekendtgørelse for installeringen af anlæg til vedvarende energi, så det er usikkert, om du i fremtiden må gøre det samme som Dan: at installere solfangeren selv.

Solfanger kræver minimal vedligeholdelse

I starten var Dan meget opmærksom på solskin, varmegrader osv., men efterhånden er det gledet ud; for, som han siger: – Anlægget passer sig selv.

Der er i den forstand ikke nogen vedligeholdelse ved solfangeranlægget, alt kører automatisk. Der kan dog være nogle enkelte ekstra varme sommerdage, hvor Dan åbner en radiator, for at anlægget ikke skal "koge over", men det kunne også sættes på automatik, eller ville kunne løses med en større buffertank.

Solfanger giver mange fordele

 • For det første er opvarmningen af brugsvand gratis i sommerhalvåret – og billigere resten af året. Der skal ikke meget solskin til, før solfangerne giver varme.
 • Det er sjældnere nødvendigt at rense pillefyret, da det kører under bedre driftsbetingelser nu, end dengang det var husets eneste kilde til rum-opvarmning og vand-opvarmning
 • Familien sparer desuden en del strøm i vaske- og opvaskemaskinerne, som forsynes med forvarmet vand.
 • Bufferens varmetab kommer opvarmningen af huset til gode.
 • Foreløbig har der ikke været nogen ekstra udgifter eller reparationer af anlægget.

 Ulemper ved solfanger

 • Det er naturligvis et stort indgreb i et hus at sætte solpaneler op på taget – det er jo en afvejning af effekt ift. det æstetiske, men vi har ikke fortrudt vores valg, siger Dan Grønbæk.

6 solfanger-facts

 1. Solvarmeanlæg er solenergianlæg, der optager varme fra sollyset, og altså ikke producerer elektricitet som solceller gør det.
 2. Almindelige solfangeranlæg har været brugt i danske villaer siden 1970’erne, så teknikken er velkendt og gennemprøvet.
 3. Solvarmeanlæg er altid tilskudsanlæg, dvs. de hjælper til med og om sommeren overtager anlægget opvarmning af primært varmt brugsvand, der gør det muligt at slukke helt for olie- pille- eller naturgaskedel. Solfangere kan også anvendes til rumvarme i marts-oktober. November-februar er produktionen dog meget lille.
 4. Et solvarmeanlæg består af en tag-monteret fanger – enten en flad kasse med en sort metalabsorber i eller et bundt glasrør, såkaldte vakuumrør – og én eller flere beholdere, der oplagrer den optagne varme nede i huset. Når man tænder for brusebadet, vil systemet fuldautomatisk tappe det solopvarmede vand først og tænde for kedlen, når det solvarmede vand er brugt.
 5. Solvarmeanlæg fås som helt små brugsvandanlæg på 4-5 m2 op til store brugsvands/rumvarmeanlæg på 6-18 m2.
 6. Ved et solfangeranlæg spares fra 10-30 % af husets købte varmeforbrug.

Før du går i gang

Her er solvarme velegnet:

Huse med olie- og gaskedler, børnefamiliehuse, huse med fugtig, kold kælder og ældre huse med små vinduer, der typisk har en meget lang fyringssæson.

Her er solvarme mindre egnet/uegnet:

Fjernvarmeforsynede huse, højisolerede huse med store sydvendte energirudearealer, huse med kun en eller to beboere eller i huse, hvor badning oftest foregår i sportshallen.

Tænk på fremtiden selvom du ikke vil skifte til solfanger lige nu

 • Overvej altid som minimum en solvarmeforberedt varmtvandsbeholder, hvis den gamle beholder går itu. Så er huset indstillet på fremtiden. Gas-fyr fås så det er forberedt til, at du kan tilslutte en solfanger senere.
 • Begynd at aflæse dit varmeforbrug allerede nu, uge for uge, hele året. Så har du et bedre beslutningsgrundlag for at vurdere om 10-30 % af dit købte varmeforbrug kan udlignes af gratis solvarme. 
 • Brug certificeret VVS’er fra kso-ordning.dk. Så får du en faguddannet specialist. Der forventes skærpede regler på området – Energistyrelsen er i skrivende stund (oktober 2012) ved at udarbejde de konkrete regler, der skal træde i kraft.
18. oktober 2012
Mere om Vedvarende energi

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Vedvarende energi Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Vedvarende energi Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Vedvarende energi Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i taget...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Vedvarende energi Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Vedvarende energi Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Vedvarende energi Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Vedvarende energi Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de værste skader på dit hus og får mest mulig dækning fra din forsikring, hvis uheldet alligevel er ude. Men det er dig selv, der skal huske at bede om dokumentationen.

Der er meget du skal tage stilling til når du investerer i solceller! Wattpeak, garantiordninger og ydeevne.
Denne artikel er sponsoreret

Solceller er blevet en særdeles attraktiv investering!

Vedvarende energi Et solcelleanlæg er en stor beslutning – og investering. Derfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start. Med et solcelleanlæg fra OK er...

Vedvarende energikilder er populære hos private

Vedvarende energi Danmark skal i 2050 udelukkende bruge energi fra vedvarende energikilder. Og blandt private er der en voldsom interesse for vedvarende...

Lodret jordvarme - fakta og myter

Vedvarende energi Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for varme er trådt i baggrunden. Vi har talt med geolog Claus Ditlefsen fra GEUS om sagen, og han fortæller blandt andet, hvor du får informationer om jordbunden på netop din grund.

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Vedvarende energi Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Vedvarende energi Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

Vedvarende energi En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

Vedvarende energi En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Vedvarende energi Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...