Sådan sparer du penge på dit vandforbrug

Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har du nemlig mulighed for at gøre en aktiv indsat for at mindske forbruget og tilmed spare nogle penge.



En gennemsnitlig dansker bruger omkring 105 liter vand dagligt, hvilket løber op i 38,3m3 vand om året. Prisen for 1m3, inklusiv statsafgift og moms, er 68 kr., og derfor bruger man som enkeltperson, ca. 2.604 kr. på vand, årligt. 
Som familie er forbruget naturligvis højere. En husstand bruger nemlig 150 m3 vand om året, hvilket prismæssigt løber op i lidt over 10.000 kr.
 
Hvis du ligner den typiske dansker, som person eller husstand, er der rig mulighed for, at du kan spare en masse penge på længere sigt. Følgende kan give dig et overblik over, hvad du kan gøre for at opnå besparelser.

Oversigt over vandforbrug

Ovenstående tabel viser fordelingen af, hvad vi bruger vores vand til.

Her er listen over 5 ting du kan gøre for at spare på vandet, og samtidig spare en masse penge:

  1. Drop de lange bade

  2. Tjek at dit toilet ikke er utæt

  3. Vask alt op i opvaskemaskinen

  4. Tjek at din vandhane ikke drypper

  5. Opsaml regnvand

Drop de lange bade

Er du en af dem der elsker lange varme bade – Så er du ikke alene, det er der nemlig rigtig mange der gør. Det er også det, vi bruger størstedelen af det daglige vandforbrug på, nemlig 36%.Hvert femte minut fosser der ca. 50-100 liter vand ud af en almindelig bruser, hvilket svarer til 8-16 kr. Gennemsnitligt er det 12 kr. pr 75 liter vand, hvert 5 minut. Tager du et bad på 10 minutter bruger du altså 24 kr. på vand. Og hvis du gør det hver dag, løber det alstå op i ca. 720 kr. om måneden. 


Derfor er der mange penge at spare, hvis du tager korte bade og slukker for vandet, mens du sæber dig ind. Hvis du har et termostatstyret blandingsbatteri kan du nemt slukke og tænde igen uden nogen ændring i temperaturen.

Tjek at dit toilet ikke er utæt

En utæt cisterne kan være rigtig dyr, da der kan gå mange liter vand til spilde. Hvis cisternen i toilettet løber kan du risikere, at skylle 100m3 ud i toilettet pr år. Mange ældre toiletter er ikke vandbesparende, så det kan også betale sig helt at udskifte det gamle toilet ud med en nyere model, der har stort og lille skyl på 3 og 6 liter.

Vask alt op i opvaskemaskinen

Hvis du har en opvaskemaskine derhjemme, så brug den! Der er ingen grund til at skylle servicen af i hånden først og dermed spilde rent drikkevand – det kan opvaskemaskinen godt klare. Så længe man skraber madresterne af inden.

Derudover er det en god ide at fylde opvaskemaskinen helt op, hver gang du starter den. 

Hvis du har en opvaskemaskine, der har energimærke A+++, kan du spare op til 1 kr. pr opvask i forhold til, hvis du har en opvaskemaskine med energimærket A. På langt sigt kan det derfor betale sig at udskifte den gamle opvaskemaskine med en nyere model, som har energimærke A+++. 
Hvis du ikke har opvaskemaskine, er der stadig penge at spare. I stedet for at vaske op i rindende vand, så fyld en balje og vask op i den.

Tjek at din vandhane ikke drypper

En dryppende vandhane kan være en meget dyr fornøjelse. Hvis vandhanen drypper langsomt, kan det koste op til 455 kr. om året. og hvis den drypper hurtigt, kan du komme til at betale helt op til 1.950 kr. om året. 
Hvis din vandhane drypper, kan du overveje at udskifte den til en nyere og mere vandbesparende model. For yderligere vandbesparelse kan du montere en perlatorer til din vandhane. Den blander vandet med luft og er en billig måde for ekstra besparelse, da perlatoren kan fås til omkring 20 kr.

Hvis du har mod på det, kan du sagtens selv udskifte blandingsbatteriet. Slitage på denne er ofte grunden til en dryppende vandhane. Så

slipper du også for udgiften fra en VVS-installatør. Se guiden her.

Opsaml regnvand

En af de største besparelser kan findes i naturen. Du kan nemlig samle regnvand i en regnsvandstønde og anvende det til eksempelvis:


  • Havevanding

  • Bilvask

  • Toiletskyl

  • Tøjvask



    Ved opsamling af regnvand kan forbruget af rent vand reduceres markant. Toiletskyl udgør 27% af vores samlede vandforbrug på daglig basis, og regnvandet kan sagtens bruges til dette formål i stedet for det rene vand. Tøjvask udgør 13% og her kan regnvandet også anvendes. Hvis du bruger det opsamlede vand til disse formål, kan du reducere det samlede forbrug af rent drikkevand med 20-30%. På den måde sparer du ikke kun penge. Du sparer også på de ressourcer, som der ikke er uendelige mængder af. Du kan læse meget mere om hvordan du udnytter regnvand her.


Kilde: Seas-nve.dk

Mest læste artikler