Der er mange muligheder for at reducere vandforbruget og dermed spare penge
Der er mange muligheder for at reducere vandforbruget og dermed spare penge Foto: Getty Images

Sådan sparer du penge på dit vandforbrug

Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har du nemlig mulighed for at gøre en aktiv indsat for at mindske forbruget og tilmed spare nogle penge.Af: Karoline Faxe, 20. januar 2020

En gennemsnitlig dansker bruger omkring 105 liter vand dagligt, hvilket løber op i 38,3m3 vand om året. Prisen for 1m3, inklusiv statsafgift og moms, er 68 kr., og derfor bruger man som enkeltperson, ca. 2.604 kr. på vand, årligt. 
Som familie er forbruget naturligvis højere. En husstand bruger nemlig 150 m3 vand om året, hvilket prismæssigt løber op i lidt over 10.000 kr.
 
Hvis du ligner den typiske dansker, som person eller husstand, er der rig mulighed for, at du kan spare en masse penge på længere sigt. Følgende kan give dig et overblik over, hvad du kan gøre for at opnå besparelser.

 

Oversigt over vandforbrug

Ovenstående tabel viser fordelingen af, hvad vi bruger vores vand til.

Her er listen over 5 ting du kan gøre for at spare på vandet, og samtidig spare en masse penge:

 

 1. Drop de lange bade

 2. Tjek at dit toilet ikke er utæt

 3. Vask alt op i opvaskemaskinen

 4. Tjek at din vandhane ikke drypper

 5. Opsaml regnvand

 

Drop de lange bade

Er du en af dem der elsker lange varme bade - Så er du ikke alene, det er der nemlig rigtig mange der gør. Det er også det, vi bruger størstedelen af det daglige vandforbrug på, nemlig 36%.Hvert femte minut fosser der ca. 50-100 liter vand ud af en almindelig bruser, hvilket svarer til 8-16 kr. Gennemsnitligt er det 12 kr. pr 75 liter vand, hvert 5 minut. Tager du et bad på 10 minutter bruger du altså 24 kr. på vand. Og hvis du gør det hver dag, løber det alstå op i ca. 720 kr. om måneden. 


Derfor er der mange penge at spare, hvis du tager korte bade og slukker for vandet, mens du sæber dig ind. Hvis du har et termostatstyret blandingsbatteri kan du nemt slukke og tænde igen uden nogen ændring i temperaturen.

Tjek at dit toilet ikke er utæt

En utæt cisterne kan være rigtig dyr, da der kan gå mange liter vand til spilde. Hvis cisternen i toilettet løber kan du risikere, at skylle 100m3 ud i toilettet pr år. Mange ældre toiletter er ikke vandbesparende, så det kan også betale sig helt at udskifte det gamle toilet ud med en nyere model, der har stort og lille skyl på 3 og 6 liter.

Vask alt op i opvaskemaskinen

Hvis du har en opvaskemaskine derhjemme, så brug den! Der er ingen grund til at skylle servicen af i hånden først og dermed spilde rent drikkevand - det kan opvaskemaskinen godt klare. Så længe man skraber madresterne af inden.

Derudover er det en god ide at fylde opvaskemaskinen helt op, hver gang du starter den. 

Hvis du har en opvaskemaskine, der har energimærke A+++, kan du spare op til 1 kr. pr opvask i forhold til, hvis du har en opvaskemaskine med energimærket A. På langt sigt kan det derfor betale sig at udskifte den gamle opvaskemaskine med en nyere model, som har energimærke A+++. 
Hvis du ikke har opvaskemaskine, er der stadig penge at spare. I stedet for at vaske op i rindende vand, så fyld en balje og vask op i den.

Tjek at din vandhane ikke drypper

En dryppende vandhane kan være en meget dyr fornøjelse. Hvis vandhanen drypper langsomt, kan det koste op til 455 kr. om året. og hvis den drypper hurtigt, kan du komme til at betale helt op til 1.950 kr. om året. 
Hvis din vandhane drypper, kan du overveje at udskifte den til en nyere og mere vandbesparende model. For yderligere vandbesparelse kan du montere en perlatorer til din vandhane. Den blander vandet med luft og er en billig måde for ekstra besparelse, da perlatoren kan fås til omkring 20 kr.

Hvis du har mod på det, kan du sagtens selv udskifte blandingsbatteriet. Slitage på denne er ofte grunden til en dryppende vandhane. Så

slipper du også for udgiften fra en VVS-installatør. Se guiden her.

Opsaml regnvand

En af de største besparelser kan findes i naturen. Du kan nemlig samle regnvand i en regnsvandstønde og anvende det til eksempelvis:


 • Havevanding

 • Bilvask

 • Toiletskyl

 • Tøjvask  Ved opsamling af regnvand kan forbruget af rent vand reduceres markant. Toiletskyl udgør 27% af vores samlede vandforbrug på daglig basis, og regnvandet kan sagtens bruges til dette formål i stedet for det rene vand. Tøjvask udgør 13% og her kan regnvandet også anvendes. Hvis du bruger det opsamlede vand til disse formål, kan du reducere det samlede forbrug af rent drikkevand med 20-30%. På den måde sparer du ikke kun penge. Du sparer også på de ressourcer, som der ikke er uendelige mængder af. Du kan læse meget mere om hvordan du udnytter regnvand her.

 


Kilde: Seas-nve.dk

20. januar 2020 Karoline Faxe
Mere om Vedvarende energi

Boligejerne tænker mere på pengepungen end på klimaet

Fokus på klimaet er blevet større de sidste par år. Alligevel er det ikke klima, som boligejerne tænker mest over, når de udskifter deres olie- eller gasfyr. Se her, hvor mange boligejere, der vil udskifte varmeforsyning på grund af økonomiske besparelser.

Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den...

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender...

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der svarer på, hvad der motiverer danske husejere til at vælge grøn energi.

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget...

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark kan du trygt læne dig op ad solens evige energikilde.

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...