Som udgangspunkt modtager alle husstande både bæredygtig og ikke-bæredygtig energi.
Som udgangspunkt modtager alle husstande både bæredygtig og ikke-bæredygtig energi. Foto: GettyImages

Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den grønne omstilling. Heldigvis er det hverken svært eller dyrt. Få 5 gode råd til at komme i gang som klimabevidst strømforbruger her. 

Klima og miljø er på alles læber. Flere danskere går op i den grønne omstilling og mange er nysgerrige efter at finde ud af, hvordan de selv kan bidrage gennem grønne valg i hverdagen. Det viser en undersøgelse foretaget af Userneeds for Dansk Energi i 2019. Her svarer hele 87 procent af de adspurgte, at de ønsker grøn energi i Danmark - og ifølge Lene Krakau, der er kundeservicedirektør i energiselskabet NRGI, er det som boligejer oplagt at starte med at kigge på, hvilken strøm man indkøber til sit hjem. 

- Hvis den enkelte husstand efterspørger mere grøn strøm, giver det ikke blot den enkelte bedre samvittighed, men det skubber også yderligere til overgangen fra den fossile, sorte energi til den vedvarende, grønne energi, siger hun i en pressemeddelelse.

Hvilken strøm har du i kontakten?

Selvom den grønne omstilling er godt i gang, og udledningen af CO2 i elforbrug er faldet med 68 procent på bare 10 år, er der stadig meget strøm i kontakterne, som ikke er grøn.

Strømmen kommer nemlig fra forskellige lande og energikilder, fordi Danmark køber el fra den nordiske elbørs, Nord Pool, hvor energi produceret i blandt andet Sverige, Norge, Danmark og Finland er samlet. Hvert land sender den energi, som de producerer til den fælles nordiske elbørs, og der findes både el fra vedvarende energikilder, men også el fra atomkræftværker og fossile brændstoffer. 

Så hvad gør du, hvis du som forbruger vil have grøn strøm? Se med her, hvor Lene Krakau guider dig til et bæredygtige strømforbrug. 

Sådan får du grøn strøm i hjemmet

1) Strømmen kommer fra forskellige kilder

Du kan ikke mærke forskel på, om strømmen i din husstand er grøn eller ej. Uanset energikilde stammer strømmen fra det kollektive elnet. Det er el fra forskellige kilder, produceret i forskellige lande, som man køber en pulje af. Derfor modtager alle husstande både bæredygtig og ikke-bæredygtig energi.

 2) For et lille tillæg kan du vælge den grønne strøm til

De fleste elselskaber tilbyder et klimatillæg, så du kan købe grøn energi. Ofte er det dansk vindenergi. Det vil sige, at den mængde el, du bruger hver måned, bliver indkøbt af dit elselskab fra vedvarende energikilder, der producerer garanteret og certificeret grøn energi. Jo flere, der er villige til at betale et lille tillæg for den grønne energi, desto mere grøn energi indkøbes der til den kollektive elbørs og desto grønnere energi bliver der produceret.

3) Grøn el for blot 140 kroner ekstra om året

Elselskaberne har ofte et tillæg for den grønne strøm, men det gør kun strømmen marginalt dyrere på årsplan. For en gennemsnitlig husstand på fire personer, der bruger 3500 kWh om året vil merprisen for den grønne el ligge på cirka 140 kroner. Det grønne tillæg lægges til den rene elpris i nogle produkter, mens det i andre indgår som en del af elprisen i andre.

4) Øremærkede penge til grønne projekter

Tillæggene går ofte til mere end den certificerede grønne energi. En del af pengene går til at gøre energiproduktionen mere vedvarende og til bæredygtige tiltag som mere stabile elnet i EU-lande, vedligeholdelse af vindmøller eller grønne lokalprojekter eller fonde, der fremmer den bæredygtige udvikling i landet.

5) Kontakt dit elselskab for at høre nærmere

Hvis du er klar til at deltage i den grønne omstilling, kan du altid kontakte dit elselskab for at høre mere om klimavenlig strøm.

25. november 2019
Mere om Vedvarende energi

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der...

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil være en god forretning at investere i et anlæg og producere sin egen el. Desuden fjernes det hidtidige loft på anlæggets størrelse.

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Lodret jordvarme - fakta og myter

Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for varme er trådt i baggrunden. Vi har talt med geolog Claus Ditlefsen fra GEUS om sagen, og han fortæller blandt andet, hvor du får informationer om jordbunden på netop din grund.

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...