Dansk Carport System og Vind & Sol står bag carport-løsningen med solceller til en pris på ca. 118.000 kr.
Dansk Carport System og Vind & Sol står bag carport-løsningen med solceller til en pris på ca. 118.000 kr.

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i taget eller overdækningen, eller de kan monteres på et allerede eksisterende tag, hvis det kan bære ekstravægten.

Foto: Vindby Aps
Terrassen med solceller er fra Vindby ApS til ca. 2.500 kr. pr. m2. Ydelsen er ca, 150 Wp/m2.

Læg solceller i taget ved overdækning

Har du planer om at bygge carport eller overdækning til terrassen, så overvej at lægge solceller i taget. Det giver et fint supplement til jeres el-forbrug, og løsningen griber ikke ind i selve husets tagkonstruktion eller arkitektur.

Der findes flere firmaer, der leverer samlede løsninger, hvor solcellerne er integrerede i konstruktionen – både specialtegnede og i samlesæt.

To forskellige modeller

Hvis du vil montere solceller på en eksisterende carport, skal den kunne bære ekstravægten af solcellemodulerne og montagesystemet. Nogle solcellepaneler lægges oven på taget, andre kan i sig selv fungere som tag – og leveres med integrerede tagrender og LED-belysning. Montagesystemet er til at skrue direkte fast.

Levetid skal stemme overens

Taget på terrassen, skuret, annekset eller måske hønsehuset kan også bruges til solceller. Og da et anlæg har en forventet levetid på 25-30 år, bør den konstruktion, det er monteret på, kunne holde lige så længe.

Kobl små anlæg sammen

Alle de små ’anlæg’ kan føres sammen til en enkelt inverter inde ved din el-tavle; det kræver dog en del kabelføring igennem haven. Solcelleanlæg leveres også med batteri, så et gæstehus kan have egen el-forsyning uden kabler. Det skal være en aut. el-installatør, der tilslutter anlægget.

Husk, at for at opnå el-produktion, skal solcellerne placeres, så træer/bygninger ikke skygger, og bedst med en god hældning på taget i retning mod syd.

Lidt om solceller

- Poly- og monokrystallinske solceller: Monteres i paneler med dæklag af glas og aluminiumsramme, og er derfor tunge. De fungerer dårligt ved skygge. Er robuste og yder mere pr. installeret m2 end CIS-solceller.
- CIS-solceller, tyndfilm-solceller: Kan monteres som et folie, der fx kan lægges direkte på et glat tagpaptag. De er billige og yder ikke så meget som de krystallinske celler. De fungerer ved delvis skygge. Tåler IKKE slag/grennedfald mv.
- Når du får beregningerne for, hvor meget solcellerne kan producere, er der en række forudsætninger for regnestykket: Tagets hældning, evt. skygge, retning mv. Tjek, om forudsætningerne er korrekte/realistiske.
- Efterse dine solceller mindst en gang om året, og vask alger, snavs og blade væk. Hvis de har lav hældning, kan det være nødvendigt at fjerne sne i vinterhalvåret.
- Kilowatt peak, kWp, er en betegnelse for den maksimale produktionskapacitet for et givent solcellepanel. Kilowatt-timer, kWh er, hvad de faktisk yder.

Regneeksempel

Solcelleanlæg til enkelt carport
3,1 kW / 55.000 kr. (hertil kommer selve carporten samt el-tilslutning.) Med taghældning på 15° mod syd og uden skygge kan anlægget årligt producere ca. 3.000 kWh.

Tilbagebetalingstid (på solcellerne)
8,5 år ved en kWh-pris sat til 2,15 kr. Det nævnte solcelleanlæg giver ejeren en fast el-pris på 61 øre over de næste 30 år.

24. september 2013
Mere om Vedvarende energi

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der...

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil være en god forretning at investere i et anlæg og producere sin egen el. Desuden fjernes det hidtidige loft på anlæggets størrelse.

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Lodret jordvarme - fakta og myter

Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for varme er trådt i baggrunden. Vi har talt med geolog Claus Ditlefsen fra GEUS om sagen, og han fortæller blandt andet, hvor du får informationer om jordbunden på netop din grund.

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...