En luftsolfanger kræver en sydvendt mur eller tag­flade, der ikke “skygges” af træer eller andre bygninger.
En luftsolfanger kræver en sydvendt mur eller tag­flade, der ikke “skygges” af træer eller andre bygninger. Foto: Anna-Lise Aaen

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Af: A. Aaen, 19. maj 2010

Problemet kan opstå, når oliefyret bliver udskiftet

En del villaejere oplever fx problemer, når de udskifter et gammelt og uisoleret oliefyr med en ny energibesparende gaskedel.
– Vi synes, vi opførte os fornuf­tigt, da vi installerede vores nye topisolerede gaskeddel. Vores varmeregning faldt da også, men til gengæld steg fugten i kælderen. Det havde vi ikke lige kalkuleret med, fortæller villaejeren, der ellers er rigtig glad for sin murstensvilla fra 1956 med en stor og anvendelig kælder.

Fugten steg i kælderen
– Vores store datter vil gerne have værelse i kælderen, men vi turde ikke lade hende være der i ret mange af døgnets timer. Vi kunne jo ligefrem lugte fugten, og vi fandt desværre også mug i et hjørne bag nogle kasser, siger han.
Under familiens søgen efter en løsning til kælderen, fandt de luftsolfangeren:
– I begyndelsen lød det lidt som hokus-pokus, men da vi talte med en konsulent fra firmaet, blev det mystiske afløst af logik og sund fornuft.

Ny energi fra solen
Princippet i produktet er, at solen opvarmer solceller, der sidder i et solpanel. Opvarmningen skaber energi, der sætter gang i en ventilator, og frisk, lun luft blæses ind i huset. Jo mere solen skinner, jo hurtigere kører ventilatoren. Afhængig af kvalitet og størrelse har luftsolfangeren således en kapacitet på 20-150 m3 luft i timen.

Familien blev anbefalet, at vælge kvalitet

– Vi besluttede at kontakte en fagmand på området. Han anbefalede os at købe et patenteret kvalitets-produkt. Den lidt større udgift ville hurtigt tjene sig hjem i driftsikkerhed, design og ydeevne. Det var samtidig vigtigt at få en størrelse, der kunne “dække” kælderen på ca 70 m2, at ventilatoren er integreret i solpanelet, så mængden af indblæst frisk luft er i top, og at solfangeren skulle anbringes udendørs, så den reelt arbejdede med frisk luft.

Se flere fakta om luftsolfangeren på næste side.#br

  Foto: Anna-Lise Aaen
  Inde i kælderen ser “blæseren” sådan ud. Den er mindre end en fodbold.
Fagmand/gør det selv
I princippet leveres de fleste luftsolfangere som gør det selv-pakker, men familien valgte at få en fagmand til at montere.
– Vi ville gerne sikre os, at installationen blev optimal. Samtidig skulle der føres et rør gennem et uisoleret opbevaringsrum, så vi valgte fagmanden. Han rådede os til at sætte ventilationslister op ved alle vinduer i kælderen, så den dårlige luft kan finde ud. Den opgave kunne jeg selv klare, så lod vi ham om selve installationen.

Luftsolfangeren skæmmer ikke huset
Luftsolfangeren blev placeret på vores sydvendte husmur, og vi er overraskede over designet. Den skæmmer ikke trods dens størrelse. I dag gør luftsolfangeren et godt “job” på matriklen:
– Lige så snart solen skinner, sætter ventilatoren i gang. Vi kan ligefrem lugte, at der kommer mere frisk luft ind i kælderen nu.

Fakta om luftsolfangeren
 • Tilfører bygningen tør, opvarmet luft.
 • Ingen driftsomkostninger.
 • Mindsker risiko for råd og svamp.
 • Uafhængig af el.
 • Fjerner dårlig luft.
 • Fås i flere farver og modeller.
 • Den indvendige del er udført i enkelt design.
 • Kan monteres på væg eller tag.

Hvad koster det, at få en luftsolfanger
 • En ventilatordrevet luftsol­fanger, der skal arbejde med en kælder på maks. 50 m² koster fra 4.750 kr.
 • En model til maks. 80 m² kælder koster fra 7.250 kr.
 • Professionel montering af luftsolfangeren koster fra 1.500 kr.
19. maj 2010 A. Aaen
Mere om Vedvarende energi

Boligejerne tænker mere på pengepungen end på klimaet

Fokus på klimaet er blevet større de sidste par år. Alligevel er det ikke klima, som boligejerne tænker mest over, når de udskifter deres olie- eller gasfyr. Se her, hvor mange boligejere, der vil udskifte varmeforsyning på grund af økonomiske besparelser.

Sådan sparer du penge på dit vandforbrug

Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har...

Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den...

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der...

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil være en god forretning at investere i et anlæg og producere sin egen el. Desuden fjernes det hidtidige loft på anlæggets størrelse.

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen kommer fra en 140 meter dyb boring, kaldet lodret jordvarmeanlæg, vinder frem. Og du kan også få jordvarme, selvom din have er lille.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.