Hele taget er ét stort solcelletag.
Hele taget er ét stort solcelletag. Foto: Ennogie og Tesla

Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

Af: Per Handberg, 30. maj 2018

Solceller som tag

Solcelle-anlæg kan være meget lidt pæne at se på, da de ofte kommer til at fremstå som et fremmed element i forhold til husets arkitektur. Dertil kommer, at du risikerer at skade taget, når du skal montere solcellerne ovenpå.

Men nu kan du både være miljøvenlig og vælge en æstetisk tagløsning. Det er nemlig blevet muligt at vælge et nyt tag, hvor hele taget laver strøm fra solen. 

Forskøn dit hus med en varmepumpeskjuler.

Største overskrifter har Tesla - elbilproducenten - trukket, men i mere ubemærkethed har det danske firma Ennogie lagt sit eget patenterede sol-celletag på flere danske huse.

Effektiv løsning

Senest har firmaet ingået en samarbejdsaftale med en typehusproducent, der allerede har bygget tre nye huse med solcelletag. En af fordelene ved at have et helt tag lavet af solceller er - ud over det æstetiske - at anlægget kan levere strøm fra tidlig morgen til sen eftermiddag, og også bidrager med energi i de mørkeste vintermåneder og på regnvejrsdage, hvor et almindeligt solcelleanlæg producerer i langt kortere tidsrum.

Vælg en luftsolfanger – Få varme og bedre indeklima

Bliver anlægget kombineret med en batteriløsning, regner firmaet med at taget kan dække 70 - 80 % af det årlige strømforbrug i en husstand. Den optimale løsning er at kombinere solcelletaget med at opvarme huset med en luft-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, der kan udnytte den store produktion af strøm. Ellers vil der være en større overproduktion af strøm, og så vil der gå længere tid, inden taget tjener sig ind.Helt perfekt bliver det jo så, når husstanden får en elbil, som så kan lades op helt gratis, og dermed udnytte kapaciteten helt.

Brug af microinvertere

Ennogie har tænkt en del på forsyningssikkerheden. Hvor et almindeligt solcelleanlæg er monteret med en central inverter,  som er den enhed, der laver solcellernes jævnstrøm om til vekselstrøm, som vi bruger i husets elinstallationer, så er det danske solcelletag i stedet  monteret med en række microinvertere.

Løsningen med en inverter betyder, at hvis et enkelt panel bliver defekt eller kommer til at ligge i skygge, så daler ydelsen for hele anlægget uforholdsvis meget. Ennogies løsning betyder høj sikkerhed under både installering og drift, og giver samtidig stor modstandsdygtighed over for skyggepåvirkning. Skulle et panel gå i stykker kan det udskiftes på 15 -20 min, og det er ikke nødvendigt at koble systemet fra under arbejdet, som det er tilfældet med traditionelle solcelleanlæg.

Hæver husets værdi

Prisen for et solcelletag er noget højere end for et almindeligt tag, men der er dog en umiddelbar gevinst i form af en værdistigning på huset - både pga det nye tag og pga solcellerne.

Og i samme øjeblik taget er monteret og tilsluttet elnettet, så er der daglige besparelser på energiforbruget. Besparelserne afhænger selvfølgelig meget af energiforbruget i husstanden og den aktuelle elpris, men som tommelfingerregel kan man regne med, at merprisen i forhold til et almindeligt tag er tjent hjem på ca 8 til 10 år, og herefter er det rent overskud. Ennogie forpligter sig til at garantere, at solcellerne yder mindst 90 % efter 10 år og 80 % efter 25 år.

Termostatventilerne skal indreguleres – se hvordan.

Batteri om natten

Selv det bedste solcelleanlæg kan selvfølgelig ikke producere strøm om natten, så der vil du stadig  være afhængig af forsyning fra elnettet. Med mindre du også investerer i et husstandsbatteri, der bliver ladt op af overskudstrømmen i løbet af dagen, og så driver husets elsystem, når solen er gået ned.

Batteri-teknologien er i rivende udvikling, og det betyder at husstandsbatterierne løbende bliver bedre og billigere. Men allerede i dag vurderer Ennogie, at det for mange vil kunne betale sig at supplere solcelletaget op med en batteripakke.

Elbil-producenten Tesla har også lanceret et tag, der producerer strøm, og de har også lanceret deres eget husstandsbatteri. 

30. maj 2018 Per Handberg
Mere om Vedvarende energi

Boligejerne tænker mere på pengepungen end på klimaet

Fokus på klimaet er blevet større de sidste par år. Alligevel er det ikke klima, som boligejerne tænker mest over, når de udskifter deres olie- eller gasfyr. Se her, hvor mange boligejere, der vil udskifte varmeforsyning på grund af økonomiske besparelser.

Sådan sparer du penge på dit vandforbrug

Ved du, hvor meget vand du bruger i din dagligdag? Hvis du ikke er klar over det, kan det være en god ide at sætte dig ind i det - så har...

Sådan får du let grøn strøm i hjemmet

Vindmøller, solceller og vandkraft - selvom flere ønsker sig grøn strøm i hjemmet, kan det for mange virke uoverskueligt at bidrage til den...

Overraskende: Vi overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Men de mest energieffektive tiltag, kender vi kun ganske lidt til, viser ny undersøgelse.

Så glade er danske solcelleejere

Der er mange gode grunde til at købe et solcelleanlæg som privat husejer - og ikke kun økonomiske. Det viser en ny, stor undersøgelse, der...

Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine...

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De...

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark kan du trygt læne dig op ad solens evige energikilde.

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de...

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...