Du kan spare energi og penge ved at energioptimere din bolig.
Du kan spare energi og penge ved at energioptimere din bolig. Foto: Getty Images

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 12. oktober 2020

Danmark har sat et mål om en 70 procent reduktion af udledningen af CO2 inden 2030. Det mål skal blandt andet nås ved hjælp af energioptimering af danskerne private hjem.

I en spørgeskemaundersøgelse af YouGov fremgår det, at danske boligejeres allerede er begyndt at energioptimere. Størstedelen af deltagerne i undersøgelsen svarer således, at de har skiftet elpærer til LED (70 procent), døre og vinduer til mere energirigtige modeller (55 procent) samt efterisoleret hjemmet (49 procent).

Automatisering af energiforbruget i hjemmet

Kun 21 procent af deltagerne svarer imidlertid, at de har forsøgt sig med automatisering af energiforbruget i boligen. Det indebærer eksempelvis automatisering af varme, lys og ventilation afhængigt af, om der er nogen hjemme i huset.

- Det er skuffende og faktisk også overraskende, at så relativt få har erfaringer med at automatisere eksempelvis lys, varme og ventilation i deres private hjem. Der findes masser af løsninger, som på en simpel måde slukker for lyset eller skruer ned for varmen, når der ikke er nogen tilstede i huset, fortæller Thomas Andersen, der er Vice President hos Schneider Electric Danmark, i en pressemeddelelse. 

Energioptimering med smart home

Automatisering af energiforbruget er en indbygget del af de fleste smart home-systemer. Disse systemer gør det eksempelvis muligt at indstille radiatorer og gulvvarme til at skrue ned, når der luftes ud i huset. Derudover kan lys og varme slukke, når huset står tomt i løbet af dagen, og tænde igen, når den første beboer kommer hjem. Det er også muligt at slukke for al standby-strøm, hvilket ifølge Thomas Andersen fjerner 10-15 procent af en gennemsnitlig husstands samlede elforbrug.

Danske boligejeres svar på spørgsmålet: “Hvilke initiativer til energirenovering af dit tidligere eller nuværende private hjem har du foretaget?”


Kilde: Schneider Electric Danmark

12. oktober 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i bund. Vi tror fejlagtigt, at vi har lukket for varmen, men det er ikke tilfældet.

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her, hvordan du får bedre isolering på mindre plads.

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...