Der er mange penge at hente, hvis ikke du har elvarme registreret.
Der er mange penge at hente, hvis ikke du har elvarme registreret. Foto: GettyImages

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.
Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Af: Amalie Sølberg, 21. marts 2019

I 2017 blev reglerne på elmarkedet ændret. Ændringerne betød blandt andet, at du ikke får den nedsatte afgift på el til varme med mindre din bolig er registreret med el som primær opvarmningsform.

Det betyder selvsagt, at du kan have gået glip af flere tusind kroner - hvert år siden, hvis du varmer dit hjem op med el - og ikke har fået registreret det i BBR-registret.

Så meget kan du spare

Har du fået registreret dit hus korrekt i BBR, Bygnings- og boligregistret, står du til at få en besparelse. Du får  en reduktion i regningen, for den del af dit forbrug, der er højere end 4.000 kWh om året, på 62 øre pr. kWh. Og den besparelse er værd at tage med, da elvarme generelt er en dyrere form for opvarmning end andre er.

Som noget nyt gælder reglerne pr. 1. februar 2019 ikke længere kun for helårsboliger, men også for sommerhuse, der er registreret som helårsbolig, samt ferielejligheder til eget brug.

Selvom besparelsen allerede vil kunne frigive være en klækkelig sum penge hos husejerne, kan vi nu faktisk se frem mod 2020 og 2021, hvor elvarmeafgiften nedsættes yderligere, så den ender på ca. 16 øre pr. kWh.

Faktisk ville du allerede nu, på et ganske almindeligt parcelhus fra 1970’erne på 130 m2 kunne spare omkring 11.7000 kr./året, hvis du udelukkende opvarmer huset med el-varme.

Hvis du er gået glip af besparelsen

Er du en af de mange danskere, der er gået glip af besparelsen, er det desværre sådan, at det ikke er givet, at du kan få rabatten med tilbagevirkende kraft. For de større elselskaber på markedet gælder det, at det i høj grad er op til de enkelte selskaber at fastlægge sin politik. Dette gælder desværre ikke de mindre elselskaber.

Bliv registreret

Hvis ikke det er registreret, at din primære varmekilde i hjemmet er el, eller er du usikker på, om du er berettiget til fradraget, kan du gå ind på Den Offentlige Informationsservers hjemmeside undersøge det ganske nemt.

Indtast vejnavn og kommune og vælg mellem de foreslåede adresser. Har du har fundet din adresse, vil du blive ledt ind på en side, hvor du får et overblik over din ejendom.
Her kan du blandt andet se ejerforhold og -oplysninger samt generelle oplysninger om boligen.

I menu-baren i venstre side, skal du vælge “Bbr-meddelelse” og der er her, at du skal have tungen lige i munden. For under “Energioplysninger” skal du sikre dig, at din primære varmekilde under “Varmeinstallation” står som værende el/elvarme/varmepumpe.
Hvis det viser sig, at det ikke er registreret, at du varmer med el, skal du kontakte din kommune. De vil oplyse dig om, hvad du derefter skal gøre.

 

FAKTA OM ELVARMEAFGIFTEN

Hvis det er registreret i BBR, at din bolig har el som primær opvarmningsform, kan du få en besparelse på elregningen, for den del af elforbruget, der overstiger 4.000 kWh årligt. 
Det betyder, at du i stedet for de 89,8 øre, som elafgiftssatsen i øjeblikket er pr. kWh, skal betale:
  • 2018-2019: 25,9 øre pr. kWh
  • 2020: 21,04 øre pr. kWh
  • 2021-?: Ca. 16 øre pr. kWh.
KILDE: LOV OM ÆNDRING AF LOV OM AFGIFT AF ELEKTRICITET OG LOV OM SKATTEFRI KOMPENSATION FOR FORHØJEDE ENERGI- OG MILJØAFGIFTER
21. marts 2019 Amalie Sølberg
Mere om Energi

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019 til maj 2018. Du kan derfor glæde dig til at spare penge på elvarme i fremtiden! 

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag...

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i bund. Vi tror fejlagtigt, at vi har lukket for varmen, men det er ikke tilfældet.

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her, hvordan du får bedre isolering på mindre plads.

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...