Undersøg hvad du kan gøre for at nedsætte dit energiforbrug i hjemmet.
Undersøg hvad du kan gøre for at nedsætte dit energiforbrug i hjemmet. Foto: Getty Images

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør. 

Af: Mette Trudsø, 5. september 2018

Gør dit hjem mere energivenligt

Du behøver ikke at flytte til et nyere hus for at nedbringe dine energiudgifter. Her får du 5 gode råd til, hvordan renoverer dig til bedre energi.

1. Nye vinduer

Statens Byggeforskningsinstitut vurderer, at de fleste husejere har mulighed for at reducere varmeregningen i deres hus med 25-30 pct., og et af de største potentialer ligger i udskiftning af vinduer. Det kræver naturligvis en investering, men gevinsten mærkes hurtigt i form af lavere energiforbrug og bedre indeklima, og så øger det husets værdi betragteligt. Besparelsen afhænger af husets varmekilde, men i en villa fra 1960’erne opvarmet med naturgas vil gevinsten ved at isætte 30 kvadratmeter nye A-mærkede vinduer være en årlig besparelse på varmeregningen på ca. 3.000 kr.

Skjul varmepumpen med en varmepumpeskjuler.

2. Hulmursisolering

Hulmursisolering kan udføres i boliger, som har en ydervæg med hulmur, og traditionelle isoleringsmaterialer som mineraluld og flamingo bliver nu suppleret af alternative materialer, der anses for at være mere miljøvenlige. Besparelsen ved at isolere ydervæggene er typisk ca. 5.000 kr. om året.

3. Efterisolering

Uanset om du har et nyt eller et gammelt hus, kan det betale sig at gå husets konstruktioner efter, for en total efterisolering får huset til at holde bedre på varmen. Du bør blandt andet gennemgå tagkonstruktioner, lofter, skråvægge, skunkrum, ydervægge og gulve. Ifølge Energistyrelsen sker op til 30 pct. af varmetabet i et hus op gennem taget på grund af dårlig isolering.

4. Ud med oliefyret

Skrot det gamle oliefyr, og erstat det med et nyt, kondenserende oliefyr, få installeret fjernvarme, køb en luft til vand-varme-pumpe, eller vælg et træpillefyr. Der er mange penge at spare, men også forskellige størrelser på investeringen og dermed tilbagebetalings-tiden. Ifølge Bolius er besparelsen typisk 7.000-8.000 kr. om året.

Få varme og bedre indeklima med en luftsolfanger.

5. Ventilation

Der forsvinder masser af varme, når du lufter ud, så hvis dit hus er ordentligt isoleret, kan det godt betale sig at investere i et varmegenvindingsanlæg. Et typisk anlæg koster ca. 50.000 kr. Til gengæld kan du spare op til 25 pct. af varmeudgiften, når husets isolering altså er i orden.

5. september 2018 Mette Trudsø
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i...

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her, hvordan du får bedre isolering på mindre plads.

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...