Foto: iStock

Skal radiatoren slukkes når du lufter ud?

Hvad skal du egentlig gøre med radiatoren når boligen skal luftes ud? Der er delte meninger omkring dette. Læs med her og få de gode råd.

Sundt indeklima

For at skabe et godt og sundt indeklima i dit hjem, er det vigtigt at du får luftet ud. I løbet af et døgn kan du med fordel åbne vinduerne 2-3 gange af 10 minutters varighed for at skabe gennemtræk og for at skifte den gamle luft ud.

MEN… Hvad med radiatoren, som lige har varmet hele huset op – skal den slukkes, skrues ned eller blot blive ved med at stå på varme 4? 

Skru ned for radiatoren

Imens du lufter ud, er det i de fleste tilfælde en god idé at skrue ned for radiatoren - og det gælder både en kort- og en langvarig udluftning.

Hvis din radiator er tændt imens du lufter ud, vælger den at køre på højtryk for at opretholde den indendørs temperatur, hvilket medfører en meget høj temperatur, når du er færdig med at lufte ud.

Hvornår skal du skrue ned for radiatoren? 

Hvis radiatoren er placeret tæt på et vindue, opfanger termostaten meget hurtigere kulden og begynder derfor selv at regulere temperaturen, hvorimod de radiatorer, som står langt fra udluftningskilden ikke når at registrere de lavere temperaturer.

Derfor er det meget forskelligt fra bolig til bolig, om det kan betale sig at skrue ned for radiatoren under udluftning. Der er nogle forskellige faktorer som spiller ind:

  • Type og placering af termostat
  • Varigheden af udluftningen
  • Alderen på din radiator

Har du en gammel radiator? 

Radiatorer af ældre dato indeholder mere vand, og derfor tager det også længere tid for disse at køle af end en ny radiator. Du kan derfor bruge meget tid og energi på din gamle radiator, hvis den skal slukkes hver gang du lufter ud – og husk, at den bruger også længere tid på at varme op igen, når den har været slukket.

Nogle af de nyere termostater har den funktion, at de selv lukker ned når vinduet åbnes og kulden registreres.

Kilde: Bolius.dk, Sundthus.dk

16. oktober 2019
Mere om Radiator

Sådan fikser du din radiator på få minutter

Efter en lang sommerpause skal der atter liv i husets radiatorer. Men ofte er der en eller flere radiatorer, der strejker. Problemet – og dermed også løsningen – er heldigvis velkendt, og du kan fikse det på få minutter. 

Video: Sådan får du varme i radiatoren igen

Når radiatorene har været på pause hele sommeren, kan der være problemer med at få varme i dem igen, når temperaturene falder. Heldigvis er...

Radiatorerne kører optimalt og billigst, hvis du indregulerer dem

Indregulering af dine radiatorer er en "ekstra" mulighed for regulering. Her får du hele varmesystemet forindstillet, så det kører optimalt,...

Termostatventilen

Historien om radiatortermostaten startede i 1940, da Bror Kruse opsøgte Mads Clausen og foreslog, at Danfoss konstruerede en termostatisk ventil til styring af en stues temperatur. Den første model fra 1943 blev afprøvet på Mads Clausens kontor. Den egentlige markedsføring begyndte i 1952, hvor radiatortermostaten blev lanceret som et apparat, der “sparer penge og gør opholdet i centralopvarmede lokaler behageligere”. Radiatortermostaten blev patenteret, hvilket betød, at Danfoss var før­ende med et produkt, der kunne masseproduceres. Radiatortermostaten fik dog først markedssucces i midten af 50’erne, da den havde fået et nyt design. Siden da har termostatventilen gået sin sejrsgang verden over. Danfoss har de senere år markeret sig i forskning i nye energikilder, fx brintenergi-projektet på Lolland.