Hvis du indregulerer dine radiatorer, kan du spare på varmeregningen.
Hvis du indregulerer dine radiatorer, kan du spare på varmeregningen. Foto: Colourbox

Radiatorerne kører optimalt og billigst, hvis du indregulerer dem

Indregulering af dine radiatorer er en "ekstra" mulighed for regulering. Her får du hele varmesystemet forindstillet, så det kører optimalt, og du slipper billigst.

Af: Lise Mortensen Høy, 1301, 21. december 2012

Termostatventilerne
skal indreguleres

Foto: Maja Høy
Foto: Maja Høy

Mange husejere indregulerer ikke deres termostatventiler, men det er en god idé at gøre. Og selv om det lyder både teknisk og besværligt, så hæng på et øjeblik, for her kan være penge at spare.

Regulering en gang for alle

Ud over den yderste plastikhætte, som vi normalt drejer på, er der faktisk endnu en mulighed for regulering skjult i de allerfleste nyere termostater. Det er en ekstra indstilling, der én gang for alle indstiller mængden af vand, der løber igennem den enkelte radiator.

Regulér efter varmekilde og rummets størrelse

Når hver enkelt radiator i huset er "indreguleret" i forhold til husets varmekilde og til det enkelte rums størrelse – kører anlægget mest økonomisk, og varmen bliver bedst fordelt i rummene. Faktisk kan en radiator, hvor vandgennemstrømningen er sat for lavt, have svært ved at varme rummet op.

Bed reparatøren om at indregulere

Hvis du har et hjørne af huset, hvor der altid er lidt småkoldt, behøver det altså ikke at skyldes, at radiatoren er for lille eller for dårlig – måske skal den bare indreguleres. Når du får servicetjekket dit varmesystem, så bed reparatøren om at indregulere dine radiatorer. Det er ikke alle, der gør det automatisk.

Sådan gør du ved forskellige varmekilder

Fjernvarme
Det er vigtigt, at justeringen lader mindst muligt vand igennem – dog tilpasset rummets areal og antallet af radiatorer. Det giver den bedste afkøling af fjernvarmevandet, og en lavere varmeregning.

Varmepumper og gaskedler
Her er der bedst økonomi i en stor gennemstrømning,  En større gennemstrømning betyder, at du kan regulere fremløbstemperaturen ned – og det giver den mest økonomiske drift.

Oliefyr
Her kan du forsøge at indregulere termostatventilerne, så der kommer mere vand igennem radiatorerne. Dermed kan du måske sænke fremløbstemperaturen. Hvis oliefyret opvarmer husets varme forbrugsvand, skal vandet i varmtvandsbeholderen være mindst 60°, da der ellers er fare for legionella-bakterier.

Sådan justerer du

Du demonterer plastikhætten, der sidder rundt om ventilen – det er den, du normalt drejer på. Her finder du en messingventil og en metalkrans. Når du trækker ud i metalkransen, kan den drejes – og dermed indstilles. Stilling 1 giver en meget lille gennemstrømning. Stilling 7 giver en meget stor gennemstrømning. Er ventilen sat på N, er den helt åben.

21. december 2012 Lise Mortensen Høy, 1301
Mere om Radiator

Sådan fikser du din radiator på få minutter

Efter en lang sommerpause skal der atter liv i husets radiatorer. Men ofte er der en eller flere radiatorer, der strejker. Problemet – og dermed også løsningen – er heldigvis velkendt, og du kan fikse det på få minutter. 

Skal radiatoren slukkes når du lufter ud?

Hvad skal du egentlig gøre med radiatoren når boligen skal luftes ud? Der er delte meninger omkring dette. Læs med her og få de gode råd.

Video: Sådan får du varme i radiatoren igen

Når radiatorene har været på pause hele sommeren, kan der være problemer med at få varme i dem igen, når temperaturene falder. Heldigvis er...

Termostatventilen

Historien om radiatortermostaten startede i 1940, da Bror Kruse opsøgte Mads Clausen og foreslog, at Danfoss konstruerede en termostatisk ventil til styring af en stues temperatur. Den første model fra 1943 blev afprøvet på Mads Clausens kontor. Den egentlige markedsføring begyndte i 1952, hvor radiatortermostaten blev lanceret som et apparat, der “sparer penge og gør opholdet i centralopvarmede lokaler behageligere”. Radiatortermostaten blev patenteret, hvilket betød, at Danfoss var før­ende med et produkt, der kunne masseproduceres. Radiatortermostaten fik dog først markedssucces i midten af 50’erne, da den havde fået et nyt design. Siden da har termostatventilen gået sin sejrsgang verden over. Danfoss har de senere år markeret sig i forskning i nye energikilder, fx brintenergi-projektet på Lolland.