Hvis du udskifter dit olie- eller gasfyr med en mere klimavenlig varmeløsning, kan du spare penge og bidrage positivt til den grønne omstilling.
Hvis du udskifter dit olie- eller gasfyr med en mere klimavenlig varmeløsning, kan du spare penge og bidrage positivt til den grønne omstilling. Foto: Getty Images

Ny aftale: Så mange penge kan du få, hvis du skrotter dit fyr

Danskerne skal skifte sorte varmeløsninger ud med grønne og mere klimavenlige løsninger. Der er afsat et stort milliardbeløb til projektet og her kan du se, hvordan pengene er fordelt mellem fire støttepuljer, som du kan få gavn af.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 30. oktober 2020

Fremover kan du få op til 25.000 kroner i tilskud, hvis du skrotter dit fyr og i stedet installerer en varmepumpe eller bliver tilsluttet fjernvarmenettet. Om det skal være fjernvarme eller varmepumpe, har parterne i aftalen undersøgt i alle områder af landet, så du kan være sikker på, at få installeret den mest hensigtsmæssige varmeløsning i din bolig.

Fire forskellige støttepuljer

Regeringen og partierne bag klimaaftalen, som er alle undtagen Nye Borgerlige og Socialdemokratiet, har postet 2,3 milliarder kroner i en ny aftale. Aftalen har til formål at sikre fremtidens grønne varmeløsninger og udbrede mere klimavenlig varme. Der bliver oprettet fire forskellige støttepuljer, som skal hjælpe danskerne med at udskifte de yderst forurenende olie- og gasfyr. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Nu bliver det lettere og billigere for danskerne at skifte fra sort til grøn varme. Olie- og gasfyr skal skiftes ud med varmepumper, der kører på grøn strøm og flere skal på fjernvarmenettet, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Tilskudsordningerne og udfasningen af olie- og gasfyr skal bidrage til en markant nedsættelse af CO2-udledningen. Det forventes, at der i 2030 er udskiftet cirka 60.000-70.000 oliefyr og cirka 120.000-170.000 gasfyr i danske hjem.

Vi har samlet hovedpointerne fra hver af de fire støttepuljer med fokus på, hvordan det gavner dig som boligejer.


Skema over de fire støttepuljer.

Allerede nu kan du søge tilskud gennem bygningspuljen. Læs mere om det hos Energistyrelsen. Skrotningsordningen er ligeledes trådt i kraft, hvilket skete i oktober 2020. Det forventes dog først at tilskud kan søges gennem fjernvarmepuljen og afkoblingsordningen i primo 2021.

30. oktober 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Oliefyr og -tank

Færre danskere fyrer med oliefyr

Antallet af danskere, der opvarmer deres bolig med fyringsolie, er faldet massivt i det seneste år, viser en ny opgørelse.

Nye regler: Dit oliefyr skal tjekkes en gang om året

Er dit hus opvarmet med oliefyr, er du nu omfattet af nye regler for energimåling og nye regler for energisyn. Du har indtil 1. juni 2012...

Udskift din gamle, ineffektive kedel

Synes du, at varmeregningen var høj i vinters? Hvis du har et ældre olie- eller gasfyr, bør du overveje en udskiftning til en ny og kondense...

Udnyt oliefyret mest energivenligt

Hvis du regulerer varmen på oliefyrets termostat og får trimmet fyret en gang årligt – får du mere ud af de dyre dråber. Et nyt oliefyr med automatik og en a-mærket cirkulationspumpe mindsker olieforbruget.

Hvis din olietank er ulovlig, er du ikke forsikret ved oliespild

Har du en olietank til dit oliefyr, er der god grund til at tjekke, om den egentlig burde have været udskiftet. Ca. 15.000 nedgravede olieta...