Oliefyr er en uddøende varmekilde
Oliefyr er en uddøende varmekilde Foto: Getty Images

Færre danskere fyrer med oliefyr

Antallet af danskere, der opvarmer deres bolig med fyringsolie, er faldet massivt i det seneste år, viser en ny opgørelse.

Af: Ida Andersen, 24. februar 2020

Stadig flere danskere vælger alternativer til oliefyr, når de skal opvarme deres huse. I 2019 blev der leveret fyringsolie til mindre end 63.000 boliger i Danmark. Det er et fald på mere end 5.000 boliger i forhold til 2018, viser en opgørelse fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for selskaber, der leverer energi.

 - Siden vi startede med at indsamle oplysningerne tilbage i 2014, er antallet af boliger opvarmet med fyringsolie faldet med cirka 25.000 eller mere end 30 %”, siger teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark, Michael Mücke Jensen, i en pressemeddelelse.

Han mener, at det sidste oliefyr vil være erstattet af anden opvarmning i løbet af de næste 10 år.

Generelt er oliefyr relativt set mest udbredt i de områder uden for de større byer, hvor der ikke er adgang til kollektiv varmeforsyning. De fleste oliefyr bliver udskiftet med varmepumper, pillefyr eller konverteret til fjernvarme.

-Vores opgørelse viser også, at der i gennemsnit per bolig bruges mindre fyringsolie til opvarmning, end der teoretisk skulle forventes – i størrelsesordenen 30 %. Det tyder på, at de olieopvarmede boliger har en del supplerende varmekilder i form af for eksempel brændeovn eller luft-luft varmepumpe, siger han.

Oliefyr var tidligere den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, men siden 1970’erne er antallet af oliefyr gået støt tilbage. Tilbagegangen er sket i takt med, at den kollektive varmeforsyning i form af naturgas og fjernvarme er blevet mere udbredt, og i de senere år har varmepumper og pillefyr erstattet oliefyr i den individuelle opvarmning.

24. februar 2020 Ida Andersen
Mere om Oliefyr og -tank

Ny aftale: Så mange penge kan du få, hvis du skrotter dit fyr

Danskerne skal skifte sorte varmeløsninger ud med grønne og mere klimavenlige løsninger. Der er afsat et stort milliardbeløb til projektet og her kan du se, hvordan pengene er fordelt mellem fire støttepuljer, som du kan få gavn af.

Nye regler: Dit oliefyr skal tjekkes en gang om året

Er dit hus opvarmet med oliefyr, er du nu omfattet af nye regler for energimåling og nye regler for energisyn. Du har indtil 1. juni 2012...

Udskift din gamle, ineffektive kedel

Synes du, at varmeregningen var høj i vinters? Hvis du har et ældre olie- eller gasfyr, bør du overveje en udskiftning til en ny og kondense...

Udnyt oliefyret mest energivenligt

Hvis du regulerer varmen på oliefyrets termostat og får trimmet fyret en gang årligt – får du mere ud af de dyre dråber. Et nyt oliefyr med automatik og en a-mærket cirkulationspumpe mindsker olieforbruget.

Hvis din olietank er ulovlig, er du ikke forsikret ved oliespild

Har du en olietank til dit oliefyr, er der god grund til at tjekke, om den egentlig burde have været udskiftet. Ca. 15.000 nedgravede olieta...