Vask rigtigt og skån miljøet – Sådan gør du

Hvis du vil hjælpe med at lette klimabelastningen, så kan du faktisk gøre en stor forskel, hvis du tænker over, hvordan du vasker og behandler dit tøj, ligesom det har stor betydning, hvilken slags tøj og materialer, du vælger.

Danskernes tøjforbrug er 35% større en resten af verdens befolknings. Det betyder, at vi har 35 procent mere tøj, der skal vaskes, og derfor gør det en kæmpe forskel, hvis du ændrer måden, du vasker og køber tøj på i en mere bæredygtig retning. Og det er faktisk ikke særligt svært.

Mange danskere bruger alt for varmt vand, når de vasker deres tøj. Og det varme vand er ikke blot ressourcespild – det ødelægger også farven og formen af dit tøj, hvilket resulterer i, at det bliver slidt hurtigere og ender i skraldespanden langt før tid.

Her er listen over de emner, du kan læse om i denne artikel. Brug nedenstående links til at gå direkte til det, du har interesse for, eller læs hele artiklen ved at rulle ned.

Myter om tøjvask, der skal aflives!

Her er en liste over vaskerelaterede myter, som skal aflives en gang for alle:

  1. Vaskemidler er den største miljøsynder

Vaskemidler er ikke den værste miljøsynder, men derfor skal det ikke overforbruges, da det ofte er tilsat store mængder kemikalier, som via vaskevandet bliver skyllet ud i vores åer og søer.

Det, der i virkeligheden medfører den største belastning i forhold til miljøet, er den energi, der bruges på at varme vandet op. Og derudover er de mikrofibre, der sidder i tøjet og også skylles ud med vaskevandet, enormt skadelige for miljøet.

  1. Du SKAL altid vaske efter angivelserne på mærkerne i tøjet  

Det, der står på mærkerne i tøjet, angiver den maksimale temperatur, som tøjet må udsættes for under vask. Hvis mærket i dine bukser angiver 40°, kan de sagtens vaskes på 30°. Tøjet bliver nemlig ikke mere rent af at blive vasket med en højere temperatur, hvilket leder til den næste myte.

  1. Hvis du vasker ved højere temperaturer, bliver tøjet mere rent

Du kan sagtens skrue ned for temperaturen, når du vasker dit hverdagstøj. 30° er nok til at dræbe de bakterier, der skulle sidde i hverdagstøjet. Dog skal du være opmærksom på, at for at dræbe husstøvmider i dit sengetøj og komme svedlugten til livs i dit sportstøj skal det vaskes ved højere temperaturer. 

Men hvordan kan du så vaske dit tøj på en bæredygtig måde?

Pas godt på dit tøj ved at vaske mere skånsomt. Det kan både forebygge, at dit tøj bliver slidt i farve og form, og det er mere skånsomt for miljøet.

Læs de 3 vaskeråd og find ud af, hvordan du vasker dit tøj rigtigt.

  1. Skru ned for temperaturen

Hvis du for eksempel vasker en vask i 30 minutter på 25°, er der langt mindre risiko for, at tøjet mister farve og form, og derudover udledes der markant færre microfibre i spildevandet end ved en vask på 40° i 85 minutter.

En anden god ting at vide er, at hver gang du halverer temperaturen på vandet, halverer du også energiforbruget for vaskemaskinen. 

Sådan skal du vaske:

  • Undertøj, sengetøj, sportstøj, viskestykker håndklæder og karklude indeholder muligvis bakterier, der skal slås ihjel. Dette sker desværre ikke ved de lave temperaturer, så sørg for at vaske denne slags tøj, ved 60 grader. 

  • For at dræbe husstøvmider: 55° og opefter

  • Snavset tøj: 40°

  • Mindre snavset tøj: 30° 

  • Let snavset tøj: 15-20° 

Hvis vi alle sænker vasketemperaturen med 3° i gennemsnit, vil det reducere miljøbelastningen så meget, at det vil svare til 2.500 husstandes samlede elforbrug!  

  1. Vask mindre

Hvis du vasker mindre, er der selvsagt lavere energibelastning fra vaskemaskinen, mindre vandforbrug, og det vaskemiddel, du ikke bruger, forurener jo ikke. Derudover holder dit tøj længere, da det slides mindre af vaskemaskinen. 


Selvom dette er et godt og nemt råd at huske, skal du selvfølgelig stadig vaske tøjet, hvis det er beskidt eller trænger til det. 

  1. Følg vaskemidlets anvisninger i forhold til mængde

Læs vejledningen på pakken og doser vaskepulveret rigtigt. Så undgår du også hvide aflejringer på dit tøj. På GEUS.dk kan du se, hvor hårdt vandet i dit område er, og det har betydning for mængden af vaskemiddel, du bruger i dine tøjvaske.

Hvilke tøjmaterialer findes der, og hvad betyder de for miljøet?

Selvom du er gået i gang med din nye livsstil, hvor du både skåner miljøet men også din pengepung ved at vaske på en bæredygtig måde, så er der ingen grund til at stoppe din grønne levevis der. Nedenfor er der opstillet tre kategorier indenfor de tekstiler, dit tøj sandsynligvis er lavet af. Nu går vi ind i en mere teknisk forklaring, så følg godt med. Lad os finde ud af, hvilke materialer der faktisk er mest belastende for miljøet. 

Oliebaserede materialer
Elastan, nylon, polyester og akryl 

Hvad er det lavet af?
Alle disse materialer fremstilles af olie, og defineres som syntetiske materialer

Miljøbelastning
Miljøbelastningen er relativ høj, men den laveste af de tre kategorier. Nylon er det materiale, der udleder flest fossile brændstoffer i produktionen og dermed også har den største effekt på global opvarmning.  

Bomuld - Anden mest brugte materiale i tøjindustrien

Naturlige plantebaserede materialer
Bomuld, hør, viskose

Hvad er det lavet af?
Bomuld og hør er lavet af plantefibre, og viskose er lavet af opløst træ.

Miljøbelastning
Miljøbelastningen er den højeste af de tre kategorier. Selvom materialerne er naturlige, kræver det utroligt mange ressourcer at fremstille. Derudover kræver bomuldsplanten enorme mængder vand. Hør er det materiale, der udleder flest fossile brændstoffer i produktionen og dermed også har den største effekt på global opvarmning. 

Uld

Naturlige animalskbaserede materialer
Uld, mohair, silke

Hvad er det lavet af?
Uld og mohair er hår fra forskellige dyrs pels, og silke er lavet af tynde fibre, som er rullet ud af den puppe som silkelarver laver. 

Miljøbelastning
Ægte silke er et af de mest miljøbelastende materialer at fremstille. Dog bliver der ikke produceret nær så meget silke som mange andre tekstiler.

Men du har sandsynligvis meget mere polyester, uld og bomuld i dit skab, og derfor er disse mest populære tekstiler sammenlignet herunder.

Miljøbelastning

Sammenligningen er lavet ud fra tal fra Higg MSI (Materials Sustainability Index), som er en database, der giver adgang til informationer om den indvirkning produktionen af tekstiler har. 

Hvilken slags tøj skal du købe?

Som ovenstående model viser, er der fordele og ulemper ved alle materialer. Men overordnet set er det faktisk polyester, som er det mindst miljøbelastende materiale. 

Det betyder ikke, at du uden videre og med god samvittighed kan shoppe store mængder tøj i polyester, da det stadig sætter et tydeligt aftryk på miljøet og i naturen. Men det kan være en guideline for dig, når du næste gang står i butikken. 

Men siden der ikke er nogen materialer, der ligger langt under de andre i miljøbelastning, er der et generelt råd, som kan bringe miljøbelastningen af dit tøjforbrug helt i bund – Stop  med at købe nyt tøj. 

Det lyder måske radikalt, men der er mange, der allerede har optaget denne levevis og trives med beslutningen. Og du kan jo stadig købe masser af tøj -bare gå i en genbrugsforretning i stedet. Der findes enormt mange lækre genbrugsbutikker i hele landet, og der findes apps, hvor folk sælger deres brugte tøj.

Find alle landets genbrugsbutikker og loppemarkeder med denne app.

Vask miljøvenligt

Godt at vide – Hvad er microfibre?

Microfibre er små plasticfibre, som sidder i tøj, der er fremstillet af olie. Når du vasker tøjet i vaskemaskinen, flyttes fibrene fra tøjet over i vandet, som skylles ud i åer, søer og havet. Selvom vandet kommer igennem mange filtre, inden det når den endelige destination, følger microplastik fibrene stadig med, da de er så små, at filtrene ikke får fat i dem alle. Når vandet med fibrene skylles ud, bliver de spist af fisk og andre dyr, der lever i vandet. Fiskene ender gerne op på vores tallerkner, og derfor bliver disse microplastikfibre overført til mennesker. Det siger næsten sig selv – det er både sundhedsskadeligt og ulækkert.

I Danmark har vi et godt filtreringssystem, men i mange lande har de slet ikke noget system, der filtrerer spildevandet. Det betyder, at alt affald ender direkte i havet. Derfor udgør disse mikroplasticfibre en stor del af forureningen af verdenshavene.

Resultatet af masseforbrug og ressourcespild

Vidste du?

  • At hvert år produceres der ca. 150 milliarder stykker tøj på verdensplan (faktalink.dk)
  • At vi er lidt for gode til at rydde ud i skabet – halvdelen af det tøj, vi køber, ender nemlig i skraldespanden i stedet for at aflevere det til en genbrugsbutik eller tøjcontainer (faktalink.dk)
  • Vores forbrug af tøj i Danmark er steget med 20% indenfor de sidste 20 år (faktalink.dk)
  • At vi i dag på verdensplan køber 60% flere stykker tøj, end vi gjorde for 15 år siden. (Rapport fra Greenpeace)
  • At til fremstilling af 1 kilo bomuld bruges der 40 liter vand (Tænketanken.dk)
  • Produktionen af tøj forventes at stige med 63% frem til 2030 (Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver – miljø og transport)

Kilder: Higg MSI, Pletvæk.dk, Taenk.dk og Videnskab.dk

Mest læste artikler