Så mange procent er luftforureningen faldet
Så mange procent er luftforureningen faldet Foto: Getty Images

Corona-krise fører til stort fald i luftforurening i danske byer

Selvom Corona-krisen har medført mange negative konsekvenser i vores samfund, er der heldigvis lys i mørket, hvis du kigger godt efter. Restriktioner fra regeringens side i forhold til begrænset adgang for de fleste danskere, har haft et positivt udfald. Målinger i 4 danske byer har nemlig vist, at luftforureningen er faldet markant i nedlukningsperioden.

Af: Karoline Faxe , 7. april 2020

Heldigvis er der små glimt af positive udfald i denne ellers mærkelige og anderledes tid, vi alle befinder os i. Miljøstyrelsen har i samarbejde med DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi målt luftforureningen i de fire største byer i Danmark: København, Århus, Aalborg og Odense. 

Luftforureningen bliver målt i forhold til, hvor mange NOx-gasser der findes i luften. NOx er den samlede betegnelse for stofferne NO2, kvælstofilter og NO, kvælstofoxid. 

NO er sundhedsskadeligt for mennesker, og den delvise nedlukning af Danmark er derfor en positiv drejning i forhold til en renere luft i de store byer. 

I Danmark

Sammenlignet med resten af året er luftforureningen i uge 12, faldet med 40 procent. 

Luftforurening med NOx stammer hovedsageligt fra vejtransporten, og det store fald i NOx-koncentrationen i byerne skyldes primært den reducerede vejtrafik, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

I Europa

Og det er faktisk ikke kun i Danmark, at vi kan glæde os over en renere luft i storbyerne. Hele Europa oplever samme tendens.

Det Europæiske Miljøagentur oplyser i en pressemeddelelse, at det samme billede gør sig gældende i mange andre europæiske storbyer, hvor man ligeledes har indført gennemgribende restriktioner som følge af coronakrisen. 

NO2 reduktion ift. uge 12 sidste år

  • Milano: 21 procent
  • Bergamo: 47 procent
  • Rom: 26-35 procent
  • Barcelona: 55 procent
  • Madrid: 41 procent
  • Lissabon: 51 procent

Kilde: Miljøstyrelsen

Mere dyreliv

Med mindre forurening blomstrer dyrelivet.

Tv2 beretter om, at Venedigs kanaler nu er fyldt med klart vand, hvor fisk boltrer sig, og delfiner har fundet vej til havnen i Sardinien.

7. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Klimatips

Ny app vil hjælpe dig til grøn strøm

En ny løsning hjælper dig med at følge dit elforbrug og samtidig gøre klimaet en tjeneste.

Her rammer klimakniven i din bolig

Hvad har politikerne i ærmet til os husejere, når Danmark skal skære et stort stykke af CO2-udslippet de næste 10 år? Læs med her, og...

Vask rigtigt og skån miljøet - Sådan gør du

Hvis du vil hjælpe med at lette klimabelastningen, så kan du faktisk gøre en stor forskel, hvis du tænker over, hvordan du vasker og behandl...

Derfor SKAL du lukke ned for dit varmeanlæg om sommeren

Sommerlukning af dit varmeanlæg er nemme penge at spare. Se, hvordan du selv lukker for de forskellige varmeanlæg over sommeren her.

Dansk supermarkedskæde dropper plastikposen

I et år har en kendt, dansk supermarkedskæde testet løsninger på, hvordan de kan komme plastikaffald i naturen til livs. De mest effektive...

15 tips: Sådan får du let en mere bæredygtig hverdag

Vil du gerne leve mere bæredygtigt, uden at foretage store ændringer i hverdagen? Se med her, hvor vi har samlet 15 gode tips til, hvordan...