Li-Ion-batterier findes i de fleste moderne mobiltelefoner.
Li-Ion-batterier findes i de fleste moderne mobiltelefoner. Foto: iStock

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske apparater.

Af: C. Dahl, 9. juli 2018

Hvornår skal mine batterier lades op? Og hvor meget?

Skal dit batteri løbe helt tør for strøm, før du lader det op på ny? Eller skal du undgå at lade dine batterier løbe helt tør for strøm? Det kan være svært at finde rundt i de forskellige retningslinjer for opladning af batterier. Svaret afhænger nemlig af, hvilket batteri, der sidder i dine elektriske apparater.

Vi gennemgår forskellen mellem de mest udbredte batterityper og vejleder dig til, hvad du skal gøre for, at dine batterier holder længst muligt.

Køb en varmepumpe og få billig varme på abonnement.

Undersøg batteritypen

For at finde ud af hvilken type batteri din bærbare computer, telefon, barbermaskine eller lignende anvender, kan du undersøge batteriet, emballagen og brugsanvisningen på dit apparat. Her vil du typisk kunne finde information om apparatets batteritype. Desuden vil du som regel kunne finde producentens anbefalinger om, hvordan du bør behandle det specifikke batteri.

Nedenfor gennemgår vi tre hovedtyper af batterier, som er Lithium-ion-batterier, Nikkel-cadmium-batterier og Nikkel-metalhydrid-batterier.

1. Lithium-ion-batterier

Lithium-ion-batterier (Li-Ion-batterier) findes i de fleste moderne mobiltelefoner, tablets og bærbare computere.

Fordelen ved Li-ion-batterier er, at batterierne har samme kapacitet, dvs. ydeevne pr. opladning, som andre typer batterier, men fylder mindre.

Termostatventilerne skal indreguleres – se hvordan.

Sådan bør du håndtere et Lithium-ion-batteri

Et Li-Ion-batteri skal allerhelst holdes på et konstant energiniveau mellem 30-80 procent opladet. Dette skyldes, at batteriet bruger lithium-ioner, der transporterer elektriske ladninger mellem batteriets poler, hver gang det af- og oplades. I denne process sker der en mekanisk skade på batteriet, hvilket forstærkes, hvis du fuldstændig aflader eller oplader batteriet.

Første gang på bruger et apparat med Lithium-ion-batteri, får du som hovedregel ikke noget ud af at oplade det fuldstændig eller lade det løbe helt tør for strøm – tværtimod. Du bør dog altid følge anvisningerne fra batteriet producent.

2. Nikkel-cadmium-batterier

Nikkel-cadmium-batterier (NiCd-batterier) er en ældre type batterier, der engang var den mest udbredte typer batterier på markeder.

Nikkel-cadmium-batterier er igennem årene blevet erstattet af andre typer batterier, da denne type batteri indeholder det giftige tungmetal cadmium, som kan ophobe sig i kroppen.

Har du alligevel et apparat med NiCd-batterier, er der nogle forskellige ting du skal være opmærksom på, hvis du vil forlænge batteriets levetid.

Sådan bør du håndtere et Nikkel-cadmium-batteri

Når vi taler om Nikkel-cadmium-batterier, gælder der nogle lidt andre regler end ved Lithium-ion-batterier. NiCd-batterier har nemlig godt af at blive komplet afladt for bagefter at blive fuldt opladt, de første gange batteriet anvendes.

Dette skyldes, at NiCd-batterier påvirkes af energiniveauet før opladning. Hvis du ikke aflader dit NiCd-batteri helt, inden du oplader det, vil batteriet over tid miste kapacitet, hvilket betyder, at du hurtigere skal oplade det igen.

Få varme og bedre indeklima med en luftsolfanger.

3. Nikkel-metalhydrid-batterier

Nikkel-metalhydrid-batterier (NiMH-batterier) bruges i nogle moderne mobiltelefoner, computere og i digitalkameraer.

Sådan bør du håndtere et Nikkel-metalhydrid-batteri

Fordelen ved et nikkel-metalhydrid-batteri er, at du ikke behøver at bekymre dig om at skade batteriet ved at køre det helt fladt. Det kan nemlig være en fordel at aflade batteriet fuldstændig i ny og næ.

Dette skyldes, at der inde i et nikkel-metalhydrid-batteri ophober sig nogle krystaller, som kan begrænse batteriets kapacitet, hvis ikke det aflades en gang imellem.

Samtidig bør du ofte oplade dit NiMH-batteri i lidt længere tid, første gang du oplader det. Dette afhænger igen af det individuelle batteri. Læs derfor altid vejledningen til batteriet eller apparatet.

 

Kilde: Videnskab.dk

9. juli 2018 C. Dahl
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i...

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her, hvordan du får bedre isolering på mindre plads.

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...