Energimærkningen synliggør bygningers energiforbrug.
Energimærkningen synliggør bygningers energiforbrug. Foto: iStock m.fl

Energimærkning: Sådan sikrer du dig at dit hus er mærket korrekt

Der er grund til at tage et energimærke med sund skepsis. Energistyrelsens stikprøvekontrol har vist fejl i hver tredje. Vi giver dig gode råd til, hvordan du selv kan sikre dig.

Energimærkning halter

Et energimærke er i dag lovpligtigt, og som ejer eller sælger skal du fremvise en energimærkning foretaget af et certificeret energimærkningsfirma. Yderligere er energimærket en obligatorisk del af salgsopstillingen hos ejendomsmægleren, og der er krav om, at energimærkningen skal annonceres.

Din bolig må simpelthen ikke sættes til salg, før der er udarbejdet et energimærke. Dermed er energimærket en  sammenlignelig faktor, der har stor betydning for førstehåndsindtrykket, når du vil sælge. Analyser  viser da også, at det opnåede mærke kan have en væsentlig effekt på boligens værdi.

Spar på elregningen med en varmepumpe.

Hver tredje energimærke er forkert

Men, men, men … der er grund til at se på energimærket med sund skepsis. De nyeste (2016) tal fra Energistyrelsens årlige kvalitetskontrol viser, at 31%. af de energimærkninger, der er stikprøvekontrolleret, ikke havde tildelt boligen det korrekte energimærke. Og det er ikke en enlig svale, for det er kun en lille forbedring i forhold til kontrollen for 2015, der viste fejl i 32 % af de kontrollerede energimærkninger.

Der blev i 2016 gennemført 66.637 energimærkninger på danske boliger. Energistyrelsen har udført 130 kontroller for eksisterende byggeri og 26 kontroller for nybyggeri. Det betød 55 udtalelser og 14 påtaler, hvilket er en stigning i antallet af sanktioner sammenlignet med tidligere år. 

Fejl i opmåling

Man kan se på energimærkning af boliger som en form for varedeklaration, der skal vise bygningens energimæssige tilstand på en energimærkningsskala. Den går fra A til G.

Da energimærkningsskalaen er trinvis, vil nogle mærker ligge tæt på grænsen til et andet mærke, og derfor kan nogle ganske få vurderingsmæssige fejl få boligens energimærke til at skifte placering på skalaen.

Kvalitetskontrollen viser, at den hyppigste usikkerhed er forbundet med bygningens areal som følge af forkert opmåling af bygningens ydervægge. I nye bygninger skyldes et forkert tildelt energimærke ofte, at isoleringen af bygningens installationer ikke er registreret korrekt.

Få billig varme på abonnement gennem en af disse 5 statsstøttede leverandører.

Energirapporten dur

Ud over selve energimærket indebærer ordningen, at en energikonsulent skriver en energimærkningsrapport. Den indeholder en række energibesparelsesforslag, som giver et overblik over de energimæssige forbedringer, som er rentable at gennemføre. Rapporten viser bl.a.: Hvad forslagene koster at gennemføre, hvor meget energi du sparer, og hvor stor besparelse der kan opnås på energiregningen.

Kvaliteten af energimærkningsrapporterne er høj. Stikprøvekontrollen fra 2016 viser, at andelen af rapporter, hvor
alle væsentlige og relevante forslag er medtaget ligger på hele 88 pct.

Forbedringer på vej

På baggrund af kvalitetsrapporten for 2013/2014 iværksatte Energistyrelsen en handlingsplan, der skulle løfte kvaliteten af energimærkningerne. Det er Energistyrelsens vurdering, at handlingsplanen endnu ikke er slået fuldt igennem, og at det er sværere at løfte kvaliteten end forventet. Derfor sætter Energistyrelsen nu gang i yderligere initiativer for at løfte kvaliteten. Tiltagene omfatter bl.a. at fastholde et højt niveau for påtaler og offentliggørelse af energimærkningsfirmaer, som ikke har fået rettet op på kvaliteten.

Desuden bliver der indført nye regler, som giver mulighed for at påbyde ekstraordinært kontrolbesøg hos energikonsulenterne.

Dit gamle HFI-relæ er ikke længere nok – udskift med et HPFI-relæ.

Sådan tjekker du energimærket på dit hus

Du kan benytte et digitalt sammenligningsværktøj til at få et indtryk af, hvor et energimærke typisk ligger for boliger, der ligner din egen.

SparEnergi.dk kan du se alle de firmaer, der udfører energimærkninger. Du kan også se, hvis et firma har fået en påtale fra Energistyrelsen om mangler ift. energimærkningen.

Sådan klager du over energimærkningen

Som ejer eller køber af en bygning kan du klage over faglige og kvalitetsmæssige problemer med energimærkningen. Du skal sende klagen til det energimærkningsfirma, der har udarbejdet mærkningen.

Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.

Kilder: Energistyrelsen og SparEnergi.dk 

18. maj 2018
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør. 

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske...

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her,...

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet.

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Fordelene ved et lavenergihus i klasse A

Joachim og Lea bor i et lavenergihus og gør deres for at få mest muligt ud af ressourcerne. Det betyder bl.a. færre udgifter til el og vand med solceller og regnvandsopsamling. Lyden af regn i regnvandstanken er som lyden af penge, der dumper ned i en sparegris. – Og når solen skinner, betyder det gratis el, fortæller Lea.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...