Energimærkning af huse i tilstandsrapporten – det skal du vide

Når du køber eller sælger hus, er energimærket en væsentlig brik. Det betaler sig at kende til både mærket og markedet for attesten. Vi giver dig en guide til de ting, du skal være opmærksom på, når det gælder energimærkning af dit hus.

Skal du købe eller sælge bolig, møder du hurtigt begrebet Energimærke. Her kan du læse alt om energimærkning og energimærkningsrapporten som skal udarbejdes, før et hus kan sættes til salg. 

Indhold


Hvad er energimærkning?

Energimærket viser dig husets energiforbrug, så du og en evt. køber kan sammenligne resultatet med andre bygningers energiforbrug. Du kan kalde det en slags varedeklaration på huse.

Energimærkningsrapporten giver desuden overblik over de energimæssige forbedringer, det kan betale sig at gennemføre. Din adfærd i specifikt dit hus kan ikke læses af rapporten. Den bygger i stedet på gennemsnitstal.

Til toppen


Energimærkning: Skala fra A til G

Energimærket viser husets energimæssige tilstand på en skala fra A til G, hvor A er den bedste.

Energimærke A til G - energimærkning
Illustration: Energistyrelsen

Siden ordningen blev etableret i 1998 er nye bygningsklasser og lavenergihuse opstået. Derfor har energimærknings-skalaen fået tre nye A’er: A2010, A2015 og A2020. Mærkerne refererer til energikravene i bygningsreglementet. Det vil sige, at et hus, der er mærket med A2015, lever op til de krav, der er i Bygningsreglement 2015. De nye A’er ses primært, når der er tale om nybyggeri.

Til toppen


Energimærkning – regler

Når huset skal sælges, er energimærket lovpligtigt for bygninger over 60 m2 i modsætning til en tilstandsrapport. Hvis du som sælger eller ejer ikke får udarbejdet energimærket, har køberen ret til at få et mærke udarbejdet på din regning. Så hvis du skal sælge dit hus, er der med andre ord ikke nogen vej udenom.

Til toppen

energimærkning

Energimærket er især vigtigt for køberen

Et energimærke hjælper køberen. Her kan køberen sammenligne husets energiforbrug med andres. Mærket har således stor betydning for førstehåndsindtrykket, når boligen bliver sat til salg, og analyser viser da også, at det opnåede mærke kan have en væsentlig effekt på boligens værdi.

Til toppen

Mærket udarbejdes af energikonsulenter

Et energimærke udarbejdes af energikonsulenter i certificerede virksomheder. Du kan selv vælge, hvem der skal lave rapporten, og ofte kan en mægler være behjælpelig med anbefalinger af bestemte energikonsulenter. Konsulenten måler bygningen op og undersøger kvaliteten af isolering, vinduer og døre, varmeinstallation m.v. Således finder han frem til husets energiforbrug under standardbetingelser for vejr, familiestørrelse, driftstider, forbrugsvaner m.v.

Energimærket er baseret på et standardiseret, beregnet forbrug

Det faktiske forbrug vil altid være afhængig af din adfærd som ejer. Energimærket er derfor baseret på et standardiseret, beregnet forbrug, som fortæller noget om bygningens kvalitet – og ikke måden den bruges på.

Til toppen


Energimærkning – pris

Fra 1. januar 2023 er den øvre pris for energimærkning:

  • 6.931 kroner inklusiv moms for en bygning på under 100 m2
  • 7.626 kroner inklusiv moms for en bygning på 100-199 m2
  • 8.319 kroner inklusiv moms for en bygning på 200-299 m2
  • 1.254 kroner inklusiv moms for et enfamiliehus uden bygningsgennemgang.

Den maksimale pris for energimærkningen skal pr. 1. januar 2023 nedsættes med:

  • 415 kroner inklusiv moms, hvis ejendommen er opført efter 1. januar 1980
  • 1.377 kroner inklusiv moms, hvis der foreligger et energimærke udført i henhold til energimærkningsreglerne fra 1. september 2006
  • 276 kroner inklusiv moms, hvis energikonsulenten modtager målfaste tegninger, som indeholder information om rørlængder -og dimensioner samt om isoleringstykkelser i skjulte konstruktioner.

Prisen for energimærkning af enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse og stuehuse er reguleret af Energistyrelsen, som justerer prisen hvert år den 1. januar.

Til toppen


Energimærkning – gyldighed

Gyldigheden af energimærket er 10 år. Hvis du ikke har boet i dit hus så længe, kan du altså benytte det samme energimærke igen.

Til toppen


Energimærkningsrapport: Skal du energioptimere boligen?

Når energikonsulenten giver en bolig et energimærke, skriver han også en energimærkningsrapport. Den indeholder en række energibesparelsesforslag, som giver et overblik over de energimæssige forbedringer, som kan være fornuftige at gennemføre.

Rapporten viser blandt andet, hvad forslagene koster at gennemføre, hvor meget energi du sparer, og hvor stor besparelse der kan opnås på energiregningen. Analyser viser også, at det opnåede mærke kan have en væsentlig effekt på boligens værdi.

Til toppen

energimærkning af huse

 Fakta om energimærkning af boliger

  • Det er lovpligtigt at få energimærket din bolig, hvis du skal sælge, og din bolig er over 60 m2. Energimærkningen udføres af en konsulent i et certificeret energimærkningsfirma.

  • Boligens energimærke går fra A til G og viser, i hvor god energimæssig stand dit hus er. Jo bedre energimærke des lavere varmeudgifter og klimapåvirkning.

  • Der følger en rapport med energimærket til enhver bolig. Rapporten giver et overblik over energibesparelserne.

  • Der er grund til at tage et energimærke med sund skepsis. Energistyrelsens stikprøvekontrol har vist fejl i hver tredje. Her kan du finde gode råd til, hvordan du selv kan sikre dig.

Du kan læse mere om husets tilstandsrapport her.

Til toppen

Artiklen er senest opdateret 9. maj 2023

Mest læste artikler