Du kan kalde energimærket en slags varedeklaration på huse.
Du kan kalde energimærket en slags varedeklaration på huse. Foto: iStock & Gettyimages

Energimærkning af huset i tilstandsrapporten - det skal du vide

Når du køber eller sælger hus, er energimærket en væsentlig brik. Det betaler sig at kende til både mærket og markedet for attesten. Vi giver dig en guide til de ting, du skal være opmærksom på, når det gælder energimærkning af dit hus.

Af: Lise Mortensen & Nanna Danborg-Aamand, 5. april 2019

Skal du købe eller sælge bolig, møder du hurtigt begrebet Energimærke. Her kan du læse alt om energimærket og energimærkningsrapporten som skal udarbejdes, før et hus kan sættes til salg. 

Hvad er en energimærkning?

Energimærket viser dig husets energiforbrug, så du og en evt. køber kan sammenligne resultatet med andre bygningers energiforbrug. Du kan kalde det en slags varedeklaration på huse.

Energimærkningsrapporten giver desuden overblik over de energimæssige forbedringer, det kan betale sig at gennemføre. Din adfærd i specifikt dit hus kan ikke læses af rapporten. Den bygger i stedet på gennemsnitstal.

Herhjemme bliver der lavet mere end 66.000 energimærkninger om året.

Energimærke: Skala fra A til G

Energimærket viser husets placering på en skala fra A til G, hvor A er den bedste. Siden ordningen blev etableret i 1998 er nye bygningsklasser og lavenergihuse opstået. Derfor har energimærkningsskalaen fået tre nye A’er: A2010, A2015 og A2020. Mærkerne refererer til energikravene i bygningsreglementet. Det vil sige, at et hus, der er mærket med A2015, lever op til de krav, der er i Bygningsreglement 2015. De nye A’er ses primært, når der er tale om nybyggeri.

Loven siger at dit hus skal være energimærket

Et energimærke på et hus er lovpligtigt i modsætning til en tilstandsrapport. Hvis du som sælger eller ejer ikke får udarbejdet energimærket, har køberen ret til at få et mærke udarbejdet på din regning. Så hvis du skal sælge dit hus, er der med andre ord ikke nogen vej udenom.

Energimærket er især vigtigt for køberen

Et energimærke hjælper køberen. Her kan du sammenligne netop dit udkårnes hus energiforbrug med andres. Mærket har således stor betydning for førstehåndsindtrykket, når boligen bliver sat til salg, og analyser viser da også, at det opnåede mærke kan have en væsentlig effekt på boligens værdi.

Der er forskellige regler for energimærkning, og hvornår energimærkningen skal udføres. Det afhænger af ejendomstypen.

Disse papirer skal du have klar

Når du skal sælge og have et energimærke, skal du bruge disse papirer og attester:

  • BBR-ejermeddelelse
  • Bygningstegninger (plan, snit og facader)
  • Seneste årsopgørelser for forbrug af el, vand og varme.
  • Eventuel tidligere energimærkning

 • For bygninger med hulmur, hvor der er givet byggetilladelse før 1. februar 1979, skal der foreligge dokumentation for hulmursisolering i form af attest fra autoriseret isolatør, ellers skal energikonsulenten, med ejers tilladelse, udføre en undersøgelse af hulmursisoleringen
 • Attester for eftersyn og målinger på olie- eller gasfyr eller andre varmekilder

Mærket udarbejdes af energikonsulenter

Et energimærke udarbejdes af energikonsulenter i certificerede virksomheder. Du kan selv vælge, hvem der skal lave rapporten, og ofte kan en mægler være behjælpelig med anbefalinger af bestemte energikonsulenter. Konsulenten måler bygningen op og undersøger kvaliteten af isolering, vinduer og døre, varmeinstallation m.v. Således finder han frem til husets energiforbrug under standardbetingelser for vejr, familiestørrelse, driftstider, forbrugsvaner m.v.

Energimærket er baseret på et standardiseret, beregnet forbrug

Det faktiske forbrug vil altid være afhængig af din adfærd som ejer. Energimærket er derfor baseret på et standardiseret, beregnet forbrug, som fortæller noget om bygningens kvalitet – og ikke måden den bruges på.

Så meget koster energimærket

Pris for energimærkning af enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse og stuehuse er reguleret af Energistyrelsen. Den øvre honorargrænse inkl. moms er på henholdsvis:

 • 5.928 kr. for en bygning på under 100 m2
 • 6.522 kr. for en bygning på 100-199 m2
 • 7.113 kr. for en bygning på 200-299 m2
 • 1.072 kr. for et enfamiliehus uden bygningsgennemgang.

Disse priser er gældende per 1. januar 2018.

Energimærkets gyldighed

Gyldigheden af energimærket er 10 år.

Energimærkningsrapport: Skal du energioptimere boligen?

Når energikonsulenten giver en bolig et energimærke, skriver han også en energimærkningsrapport. Den indeholder en række energibesparelsesforslag, som giver et overblik over de energimæssige forbedringer, som kan være fornuftige at gennemføre.

Rapporten viser blandt andet, hvad forslagene koster at gennemføre, hvor meget energi du sparer, og hvor stor besparelse der kan opnås på energiregningen. Analyser viser også, at det opnåede mærke kan have en væsentlig effekt på boligens værdi.

 Fakta om energimærkning af boliger

 • Det er lovpligtigt at få energimærket din bolig, hvis du skal sælge eller udleje. Energimærkningen udføres af en konsulent i et certificeret energimærkningsfirma.

 • Boligens energimærke går fra A til G og viser, i hvor god energimæssig stand dit hus er. Jo bedre energimærke des lavere varmeudgifter og klimapåvirkning.

 • Der følger en rapport med energimærket til enhver bolig. Rapporten giver et overblik over energibesparelserne.

 • Der er grund til at tage et energimærke med sund skepsis. Energistyrelsens stikprøvekontrol har vist fejl i hver tredje. Her kan du finde gode råd til, hvordan du selv kan sikre dig.

5. april 2019 Lise Mortensen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Energi

Sådan kan du spare flere tusinde kroner på din varmeregning

Du kan nemt gå glip af tusindvis af kroner om året, hvis ikke din elvarme eller varmepumpe er registreret hos BBR.Vi fortæller dig, hvordan du med få klik kan få besparelsen.

Glæd dig til en lavere afgift på elvarme

Ja, du læste rigtigt! Regeringen har for nyligt indgået en aftale om at rykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften frem fra januar 2019...

Store udsving i fjernvarmeprisen kan koste dig dyrt

Om du bor i den ene eller den anden kommune kan have stor betydning for din varmeregning - faktisk risikerer du at betale fire gange så...

Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Spar penge og miljø: Sådan stopper du tomgang i dit varmeanlæg

Når vi bevæger os ind i de varme forårsmåneder, og temperaturen stiger rundt omkring i landet, drejer mange af os radiatortermostaten i...

Sådan gør du dit hjem mere energivenligt

Vil du gerne blive boende i dit nuværende hus, men alligevel nedbringe dine energiudgifter? Så har vi 5 gode råd til, hvordan du gør.

Få dine batterier til at holde længst muligt

Her finder du vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på dine batterier afhængig af, hvilke batterier, der sidder i dine elektriske apparater.

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se her,...

Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimae...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...