Har dine stikkontakter stået under vand efter et skybrud, er der risiko for fejl i elinstallationerne. Vi anbefaler at du kontakter en elektriker, der kan sikre dem.
Har dine stikkontakter stået under vand efter et skybrud, er der risiko for fejl i elinstallationerne. Vi anbefaler at du kontakter en elektriker, der kan sikre dem. Foto: iStock

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé, at få din elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andre elinstallationer, hvis dit hus har været berørt af skybrud. Stikkontakter, der har stået under (kloak)vand, har fået belægninger, så der er risiko for, at der opstår el-fejl.

Af: Redaktionen, 27. juli 2017

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne

Hvis du er blandt de mange villaejere, der har fået kloakvand i kælderen eller lignende i forbindelse med de mange skybrud, der har ramt Danmark, er der god grund til at tjekke dine stikkontakter.

Fejlene er svære at se – udskift stikkontakten alligevel

Stikkontakter, der har stået under vand, bør skiftes – også selv om det ikke umiddelbart ser ud som om, kontakten har lidt skade.

– Især kloakvand kan forårsage ætsninger og have efterladt belægninger inde i kontakten, så der er risiko for fejl, fortæller virksomheden Schneider Electric i en pressemeddelelse.

Underret forsikringen 

De fleste hus-, fritids- og indboforsikringer dækker som udgangspunkt skader efter oversvømmelse, når der har været voldsomt skybrud. Definitionen på ”voldsomt skybrud” ligger dog ikke fast, men de fleste forsikringer dækker, hvis nedbørsmængden enten er over 40 mm. på et døgn eller er over 1 mm. pr. minut målt over kortere tid.

Dette kan dog kun bruges som tommelfingerregel, og du bør derfor altid tjekke din egen forsikringsregler – i nogle tilfælde dækker dit forsikringsselskab måske også, hvis der kun er faldet mellem 15 og 30 mm. på 30 minutter.

Så underret altid dit forsikringsselskab og få de berørte stikkontakter med i opgørelsen.

Udskift kontakterne

– Vi anbefaler, at alle stikkontakter, dataudtag og andet elmateriel, der har stået under vand, bør udskiftes. De kontakter, der sidder inde i huset, er ikke bygget til at kunne tåle vand, så derfor er der risiko for, at der opstår fejl. Og det er ikke fejl, der melder sig lige med det samme. Belægninger og ætsninger på metallet tager til over tid, og derfor er det ikke sikkert, at skaden bliver opdaget, når forsikringsselskabet og boligejer i første omgang gør skaden op, forklarer Søren Eriksen fra Schneider Electric.

27. juli 2017 Redaktionen
Mere om El

200.000 boligejere kommer til at spare penge

Klimaaftalen gør det økonomisk mere attraktivt at varme dit hjem op med el-varme. Så meget kommer du til at spare.

Spar på elregningen: Ny service skifter automatisk til den billigst...

Mange danskere er begyndt at se sig om efter et nyt og billigt elselskab, så de kan spare mest muligt på elregningen. Dansk startup tager...

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Danskerne skifter ivrigt el-selskab: se hvorfor

Det hedder ikke længere, til døden os skiller, når det gælder el-selskabet. Danskerne er som aldrig før gået på tilbudsjagt for at skaffe det billigst mulige strøm til boligen. En ny trend skubber til udviklingen.

Snart kan du ikke længere købe denne type pære til dit hjem

Miljøvenlighed er i højsædet og fra september 2018 er det slut med at producere og importere både glødepærer og halogenpærer. Men hvilke...

Forebyg brand - skift din eltavle

Vidste du, at mindst hver fjerde brand skyldes gnistdannelse forårsaget af dårlige forbindelser i de faste elinstallationer eller tilslutted...

Forbrugerombudsmand: El-selskab vildleder "exceptionelt groft"

Klagerne er på det sidste væltet ind hos forbrugerombudsmanden, som har skulle forholde sig til et elselskab, der ikke kun giver urigtige oplysninger, men også udgiver sig for at være en offentlig analysevirksomhed og forbrugerens nuværende energiselskab.

Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 9 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger. Få ligeledes et overblik over store energislugere.

12 tips til at spare på strømmen i køkkenet

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strømforbrug. Heldigvis er der penge at spare, hvis vi bare ændrer en lille smule på vores vaner. Her er 12 sparetips til fryser, køleskab, komfur og køkkenapparater.

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette "strøm-tyveri".

Spar på strømmen - sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i...